Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
10 komentara

Amandmanom promijenili Milinovićev sporni zakon

Očekujem da će se ovako povećati broj brakova jer će parovima biti lakše otići kod matičara, komentirao je Milinović izmjenu zakona o oplodnji

24sata
Foto: 24sata
10 komentara

Vlada amandmanom mijenja Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji. Oni parovi koji žive u izvanbračnoj zajednici tri ili više godina, i to dokažu u izvanparničnom postupku, moći će se podvrgnuti postupku umjetne oplodnje, potvrdila je predsjednica Vlade Jadranka Kosor. Promjenu zakona dogovorili su na telefonskoj sjednici Vlade u četvrtak navečer, nakon što su čelnici HSS-a, HSLS-a i HSU najavili da neće podržati Milinovićev zakon Sabor bi o tom amandmanu trebao raspravljati na sjednici u petak. Ministar zdravstva Darko Milinović sretan je što se ovim amandmanom poboljšao zakon jer se njime formalizira izvanbračna zajednica, a djetetu se i dalje omogućava da bude odgajano uz oba roditelja.
- Očekujem da će se ovako povećati broj brakova jer će parovima biti lakše otići kod matičara - rekao je kroz smijeh Milinović. Očekuje da će ovako izmijenjen zakon dobiti potporu većine u Saboru. Premijerka je, za razliku od njega, mnogo opreznija te je o toj temi kratko odgovorila: "Vidjet ćemo". Kosor je ostavila i otvorenu mogućnost da se Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji nakon donošenja poboljša.
- Svi zakoni su se u nekom razdoblju nakon donošenja poboljšavati - rekla je Kosor. Potpredsjednica Vlade i čelnica HSLS-a Đurđa Adlešič još ne zna hoće li njezini zastupnici dići ruku za ovaj zakon, ali ističe da je ovim amandmanom učinjen velik pomak te da sad imamo sasvim drugi zakon.
Prvotni Milinovićev prijedlog Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji branio je izvanbračnim partnerima da se podvrgnu umjetnoj oplodnji. Isto tako nije dopuštao zamrzavanje zametka. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message