Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
140 komentara

Ambasada SAD-a: Sve vrijeme smo bili jasni u vezi s uvjetima

Sjedinjene Države svesrdno su podržavale hrvatsku akviziciju četvrte generacije zrakoplova iz Izraela, kompatibilnih s NATO standardima te radile na tome da se taj prijenos realizira, kažu nam iz ambasade

140 komentara

Propala je prodaja borbenih aviona Hrvatskoj pa su se Izraelci došli osobno ispričati, a iz američkog Veleposlanstva kažu da se od početka znaju njihovi uvjeti.

U priopćenju koje su nam poslali poručuju kako su 'Sjedinjene Države svesrdno podržavale hrvatsku akviziciju četvrte generacije zrakoplova iz Izraela, kompatibilnih s NATO standardima te radile na tome da se taj prijenos realizira' te dodali da ostaju predani pomoći Republici Hrvatskoj pri nabavi borbenih NATO-kompatibilnih zrakoplova.

POGLEDAJTE VIDEO:

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Kao što Vam je možda poznato, zbog djelomične blokade Vlade Sjedinjenih Američkih Država, koja traje od 21. prosinca 2018. godine, Američko veleposlanstvo nije u mogućnosti javno komunicirati s medijima.  Međutim, dobili smo posebno odobrenje iz Washingtona za objavljivanje službenog odgovora u vezi prodaje izraelskih F-16 Hrvatskoj, a koji slijedi:

Sjedinjene Države svesrdno su podržavale hrvatsku akviziciju četvrte generacije zrakoplova iz Izraela, kompatibilnih s NATO standardima te radile na tome da se taj prijenos realizira.

Ostajemo predani pružanju pomoći Republici Hrvatskoj pri nabavi borbenih NATO-kompatibilnih zrakoplova.

Kao što je uobičajeno u ovim vrstama prijenosa, postoje specifični tehnički uvjeti koji moraju biti zadovoljeni kako bi se omogućilo odobrenje prijenosa od strane Sjedinjenih Američkih Država. Sve ovo vrijeme bili smo jasni u vezi svih uvjeta, a odobrenje prijenosa od 27. prosinca 2018. bilo je u skladu s time.


Ministar obrane Damir Krstičević u četvrtak je prije sjednice Vlade kazao kako je Vlada napravila sve, ali nema ugovora, nismo ga potpisali, nema financijske štete ni obaveze.

- Hrvatskoj je ratno zrakoplovstvo potrebno i mi ćemo ga sigurno imati, u to sam uvjeren - dodao je Krstičević.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message