Obavijesti

News

Komentari 5

AmCham predlaže kredite s 0% kamate za gospodarstvo

AmCham predlaže kredite s 0% kamate za gospodarstvo
1

Kako bi se sačuvalo što više radnih mjesta i zadržala likvidnost poduzeća, Američka gospodarstka komora u Hrvatskoj predložila je niz protukriznih mjera, pa i da se uvede skraćeno radno vrijeme

VIDEO

Američka gospodarska komora u Hrvatskoj (AmCham) predstavila je prijedlog dodatnih mjera za pomoć hrvatskom gospodarstvu uslijed epidemije korona virusa.

- Smatramo da je nužno mjere usmjeriti na očuvanje likvidnosti poslovnih subjekata, zadržavanje zaposlenosti odnosno radnih mjesta, osiguravanje opskrbnog lanca poduzetnika, stimulaciju potrošnje nakon krize te porezna olakšanja - rekla je Andrea Doko Jelušić, izvršna direktorica AmCham-a, dodavši kako su AmCham-ove mjere pripremljene u skladu s donesenim mjerama Vlade Republike Hrvatske te prema dobrim praksama drugih zemalja.

Za osiguranje likvidnosti AmCham predlaže, među ostalim, i uspostavljanje državnih zajmova i garancija HBOR-a (u vrijednosti oko 10% BDP-a sukladno iskustvima drugih zemalja); osnivanje fondova sredstava za industrijske sektore najjače pogođene krizom (npr. turizam); osiguranje sredstava za mala i srednja poduzeća s narušenom likvidnošću kroz odobrenje kreditnih linija uz obavezu povrata u roku od 2 godine te kamatnu stopu od 0% (prema uzoru na Češku) - navode u AmChamu.

Također predlažu uvođenje skraćenog radnog vremena, obavezno korištenje godišnjeg odmora za vrijeme krize, subvencioniranje plaća radnicima u privatnom sektoru (model Austrije i Slovenije), te otpis poreza na dohodak i doprinosa tijekom kriznog razdoblja, a sve to kako bi se sačuvala radna mjesta. 

- Izuzetno je bitno i osigurati nesmetani protok roba, repromaterijala i ključnih sirovina koje su potrebne za proizvodnju industrijama od trenutno strateškog značaja i izvoznicima, odnosno pronaći način na koji osigurati da strateškim poduzećima ne nedostaje sirovina, repro materijala i sl. - naglasila je Doko Jelušić te dodala da AmCham već radi i na dodatnom prijedlogu mjera koje bi mogle ublažiti negativne učinke koronavirusa na gospodarstvo i pomoći poduzetnicima da lakše prebrode nadolazeći period.

S obzirom na trenutne okolnosti te nepogode koje su pogodile Zagreb, AmCham dodatno predlaže da se donese Odredba o izuzimanju isporuka bez naknade bolnicama i znanstvenim/obrazovnim institucijama od oporezivanja Porezom na dodanu vrijednost koja bi omogućila da se poduzetnici lakše odlučuju na donacije opreme bolnicama te znanstvenim/obrazovnim ustanovama, te doprinijela obnovi i pomoći tijekom ovog kriznog razdoblja.

Svoje preporuke za pomoć gospodarstvu AmCham objavio je na svojim stranicama. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'
NAPISALA SVOJE ISKUSTVO

Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'

Došli smo u popodnevnim satima, svi, ali baš svi su bili maksimalno angažirani oko moje kćeri. Do te mjere kad sam pomislila: 'Ok, ljudi, to je samo mali prst. Čemu toliki angažman, napisala je
Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'
SUSJEDI SU ZGROŽENI

Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'

Nisam imao bijeli štap jer taj teren dobro poznajem. Sestrična im je vikala moje ime i da sam slijep te da imam člansku iskaznicu Saveza slijepih, rekao je Stevan Jambrešić na sudu