News

Komentari 1

Američka ministrica financija Svjetskoj banci: 'Osigurajte više kapitala za klimatske promjene'

Američka ministrica financija Svjetskoj banci: 'Osigurajte više kapitala za klimatske promjene'

Američka ministrica će ponovno sazvati skupinu "kako bi razgovarali o njihovim konkretnim planovima u listopadu" na marginama godišnjih sastanaka Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda

Američka ministrica financija Janet Yellen poručila je u četvrtak čelnicima Svjetske banke i drugih razvojnih banaka da smisle konkretne planove za mobilizaciju znatno više kapitala za borbu protiv klimatskih promjena i smanjenje emisije štetnih plinova.

Ministarstvo financija navodi u izjavi da su Yellen, izaslanik za klimu u Bijeloj kući John Kerry i čelnici glavnih razvojnih banaka razgovarali o načinima kako "maksimizirati" privatni kapital za financiranje borbe protiv klimatskih promjena i preispitati interne poticaje i prakse banaka u tom cilju.

Yellen ih je potaknula da se usredotoče na klimatske prilagodbe, posebno kroz operacije u privatnom sektoru te da podrže zemlje u provedbi ambicioznih mjera smanjenja emisija štetnih plinova i zaštiti kritičnih ekosustava, navode u priopćenju, prenosi Reuters.

Američka ministrica će ponovno sazvati skupinu "kako bi razgovarali o njihovim konkretnim planovima u listopadu" na marginama godišnjih sastanaka Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda.

Na sastanku su sudjelovale organizacije iz Grupe Svjetske banke, Afrička banka za razvoj, Azijska banka za razvoj, Europska banka za obnovu i razvoj i Međuamerička banka za razvoj.