News

Komentari 2

Američki državni odvjetnik ne želi odstupiti: Ostavku ću dati tek kada mi odrede nasljednika

Američki državni odvjetnik ne želi odstupiti: Ostavku ću dati tek kada mi odrede nasljednika

Kritičari ocjenjuju da ministar pravosuđa William Barr smjenom Geoffreyja Bermana nastoji politički pogodovati predsjedniku Trumpu te time umanjuje neovisnost pravosuđa

Državni odvjetnik Geoffrey Berman koji je istraživao osobnog odvjetnika američkog predsjednika Donalda Trumpa, rekao je da neće odstupiti s dužnosti pošto ga je administracija naprasno smijenila, prenose agencije u subotu. 

Kritičari ocjenjuju da ministar pravosuđa William Barr smjenom nastoji politički pogodovati predsjedniku Trumpu te time umanjuje neovisnost pravosuđa. Berman, državni odvjetnik za Manhattan u New Yorku, rekao je da je odluku o "odlasku s dužnosti" doznao iz medija. Barr nije naveo razloge smjene i najavio je da će Bermana naslijediti Jay Clayton.

Berman je bio zadužen za procesuiranje nekih suradnika američkog predsjednika Donalda Trumpa otkako je preuzeo dužnost 2018. godine. Među njima je i bivši Trumpov osobni odvjetnik Michael Cohen, koji je služio zatvorsku kaznu jer je lagao svjedočeći u Kongresu te zbog porezne prevare u izbornoj kampanji. Bermanov ured također je nadzirao istragu o Rudyju Giulianiju, koji je sadašnji Trumpov osobni odvjetnik.

Vodio je i istragu o pokojnom financijeru Jeffreyu Epsteinu, optuženom za spolno zlostavljanje maloljetnica te je ranije ovaj mjesec optužio britanskog princa Andrewa da "zatvara vrata" istrage o tom slučaju. 

Berman je dao izjavu u kojoj kaže da ne "kani dati ostavku" te da će to učiniti kada Kongres potvrdi njegova nasljednika.