Obavijesti

News

Komentari 8

Američki pastor o optužbama: 'Volim Tursku i molim za nju'

Američki pastor o optužbama: 'Volim Tursku i molim za nju'

Živeći u Turskoj od 1993., 50-godišnjak je sa suprugom vodio protestantsku crkvu u Izmiru, a turske su ga vlasti uhitile u listopadu 2016. i otada ga drže u zatvoru

VIDEO

Američki pastor, uhićen u Turskoj prije godinu i pol zbog navodnih "terorističkih" aktivnosti, odbacio je sve optužbe koje ga terete na početku suđenja koje Washington pomno prati.

Suđenje je počelo u ponedjeljak ujutro u kaznenom kompleksu Aliaga, u pokrajini Izmir, na zapadu Turske. "Nisam ništa učinio protiv Turske. Naprotiv, volim Tursku, molim za nju već 25 godina", izjavio je na turskom Andrew Brunson.

Živeći u Turskoj od 1993., 50-godišnjak je sa suprugom vodio protestantsku crkvu u Izmiru, a turske su ga vlasti uhitile u listopadu 2016. i otada ga drže u zatvoru. 

Optužen je da je djelovao u korist mreže propovjednika Fethullaha Gulena kojemu Ankara pripisuje neuspjeli puč u srpnju 2016., ali i u korist Radničke stranke Kurdistana. Turska te dvije organizacije smatra "terorističkima".

"To bi bila uvreda mojoj vjeri. Kršćanin sam, ne bih pristupio islamističkom pokretu", branio se Brunson. 

Također je optužen za špijunažu u političke i vojne svrhe. "Nikad nisam bio umiješan u špijunske aktivnosti", kazao je on. 

"Njegovo pravo na slobodu i sigurnost odavno je prekršeno. Prvenstveno se nadamo postići njegovo oslobođenje", izjavio je njegov odvjetnik Cem Halavurt. "Mislimo da će na kraju biti pušten jer smo uvjereni u njegovu nevinost". 

Ako ga se proglasi krivim, Brunsonu prijete dvije kazne, od 15 i 20 godina zatvora, po njegovu odvjetniku.

Suđenju je prisustvovala njegova supruga Norine Brunson kao i američki senator Thom Tillis te posebni veleposlanik SAD-a za međunarodnu vjersku slobodu Sam Brownback.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!
S PRVOG KATA

Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!

Policija iz Našica jutros oko 7 sati je pokušala realizirati dovedbeni nalog koji je Županijski sud u Osijeku raspisao za 47-godišnjakom kojeg je trebalo dovesti u Zatvor u Zagrebu
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca