Obavijesti

News

Komentari 5

Američki predsjednik predložio dodatne carine na kineski uvoz

Američki predsjednik predložio dodatne carine na kineski uvoz
1

Razmatraju se dodatne carine "s obzirom na nepravedan odgovor Kine" na američke trgovinske mjere koje uključuju carine na kinesku robu u vrijednosti 50 milijardi dolara, kazao je Trump u priopćenju

VIDEO

Američki predsjednik Donald Trump kazao je u četvrtak da je naložio trgovinskim dužnosnicima da razmotre uvođenje dodatnih carina na kineski uvoz u vrijednosti 100 milijardi dolara, dolijevajući novo ulje na vatru rasplamsalog trgovinskog sukoba između dva najveća gospodarstva svijeta.

Razmatraju se dodatne carine "s obzirom na nepravedan odgovor Kine" na američke trgovinske mjere koje uključuju carine na kinesku robu u vrijednosti 50 milijardi dolara, kazao je Trump u priopćenju.

Dodao je da je američki trgovinski predstavnik ocijenio da je Kina "opetovano poduzimala korake kojima se nastojala domoći američkog intelektualnog vlasništva".

"Umjesto da korigira svoje ponašanje, Kina je odlučila naškoditi našim poljoprivrednicima i proizvođačima", naglasio je američki predsjednik.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Američke carine trebale bi prisiliti Peking da promijeni politiku čiji je cilj prijenos američkog intelektualnog vlasništva na kineske kompanije. Odobrene su u sklopu istrage kojom je utvrđeno da Kina sustavno nastoji prisvojiti američko intelektualno vlasništvo kroz zahtjeve o osnivanju zajedničkih kompanija, često praćene uvjetom o prijenosu tehnologije.

Kina odbacuje takve tvrdnje.

Trumpov je kabinet ovog tjedna predložio uvođenje 25-postotnih carina na uvoz 1.300 kineskih industrijskih i drugih proizvoda a Kina je uzvratila popisom sličnih carina na uvoz široke lepeze američkih proizvoda, uključujući soju, zrakoplove, automobile, govedinu i kemikalije.

Zastupnici republikanaca iz američkih saveznih država u zapadnom dijelu zemlje i na Srednjem Zapadu strahuju da će kineske carine teško pogoditi izvoznike poljoprivrednih proizvoda.

Priopćenje američkog predsjednika o dodatnim carinama prouzročilo je pad indeksnih terminskih ugovora na američkim tržištima dionica. Financijska tržišta snažno su oscilirala proteklih dana zbog straha od eskalacijetrgovinskih napetosti između Washingtona i Pekinga.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag