News

Komentari 46

Amerikanci su zbog pandemije zaključali vojni vrh u planini

Amerikanci su zbog pandemije zaključali vojni vrh u planini

Profesionalci iz NORAD-a i NORTHCOM-a napustili su svoje domove, oprostili se od svojih obitelji i izolirani su od svih kako bi osigurali da mogu svaki dan stati u obranu naše domovine, kaže general O'Shaughnessy

Dio Sjevernog zapovjedništva američke vojske zadužen za domovinsku sigurnost izolira se u bunkeru planine Cheyenne u Coloradu, u blizini Colorado Springsa, dok se korona virus širi po cijeloj zemlji.

POGLEDAJTE VIDEO:

- Kako bismo osigurali da možemo obraniti domovinu unatoč ovoj pandemiji, naše zapovjedne i kontrolne ekipe ovdje u sjedištu podijelile su se u više smjena, a dijelovi našeg tima započeli su s radom iz zrakoplovne postaje Cheyenne Mountain, stvarajući treći tim na alternativnoj lokaciji - rekao je general zrakoplovnih snaga Terrence O'Shaughnessy, šef Sjevernog zapovjedništva SAD-a i NORAD-a.

- Naši predani profesionalci iz zapovjednog i kontrolnog tima NORAD-a i NORTHCOM-a napustili su svoje domove, oprostili se od svojih obitelji i izolirani su od svih kako bi osigurali da mogu svaki dan stati u obranu naše domovine. To sigurno nije optimalno, ali apsolutno je potrebno i prikladno s obzirom na situaciju - dodao je.

Zapovjedništvo je poduzelo takve korake kako bi osiguralo da osoblje može svakodnevno nadzirati pandemiju virusa COVID-19 dok se bolest širi svijetom i širom zemlje.

- Moja glavna briga bila je, hoćemo li imati prostora u planini za sve koji se žele tamo useliti, a ne smijem otkriti koga smo sve tamo povukli - dodao je O'Shaughnessy.

NORTHCOM i NORAD zauzimaju 30 posto prostora kompleksa u Koloradu. Ako se osoblje koje radi u bunkeru razboli, postoji treći tim visokih vojnih dužnosnika koji rade na drugoj tajnoj lokaciji. General O’Shaughnessy nije otkrio mjesto sjedišta trećeg zapovjednog i kontrolnog tima.

Početkom ovog tjedna mornarica je zabilježila nekoliko slučajeva zaraze koronom među posadom svojih nosača aviona klase Nimitz sa sjedištem u Tihom oceanu.

Osoblje NORTHCOM-a i NORAD-a sada je u izolaciji, a oni koji tamo rade vjerojatno još neko vrijeme neće vidjeti obitelji s obzirom da će borba protiv virusa COVID-19 vjerojatno trajati mjesecima, ako ne i godinama.

- Ovo je maraton, a ne sprint - rekao je general O'Shaughnessy.

Pentagon je rekao da drugim vojnim dužnosnicima neće biti dozvoljeno ući u planinski bunker Cheyenne zbog straha da će se COVID-19 probiti u kompleks gdje bi se mogao brzo proširiti.

Najsigurnije mjesto na Zemlji

Baza NORAD-a nalazi se iza blindiranih vrata od 23 tone i vjerojatno je najsigurnije mjesto na Zemlji. Radovi na bazi počeli su 1960. kada je u planini probijen niz tunela koji su danas puni visokotehnološke opreme za nadzor i praćenje.

Postrojenje u planini Cheyenne dovršeno je 8. veljače 1966. godine i služi kao sekundarno sjedište NORAD-a nakon zrakoplovne baze Peterson u okrugu El Paso. Bunker se nalazi oko 600 metara ispod planine Cheyenne i može se zapečatiti dvama ogromnim vratima od betona i čelika koja su debljine jednog metra.

Srce kompleksa čini mreža od šest tunela širine do 12 metara i visine tri kata. Oni povezuju 15 zgrada izrađenih od čeličnih ploča, napravljenih na masivnim oprugama koje apsorbiraju šok nuklearne eksplozije ili zemljotresa. Granit i čelik također štite elektroniku od razornih elektro-magnetskih impulsa koje proizvode nuklearne eksplozije.

POGLEDAJTE VIDEO #ZAJEDNO24SATA s Ivanom Đikićem:

Najčitaniji članci