Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
4 komentara

Amerikancu nije htjela dati Oscara za 820.000 kuna

POBIJEDIO DISNEYA: Dušan Vukotić osvojio je “kipić” crtićem “Surogat” 1962. godine iako je u konkurenciji bila i Disneyeva “Aquamania”

T. Miletić
Foto: T. Miletić
4 komentara

Lila Melita Andres Vukotić (86) odbila je ponudu Amerikanca. Oscara koji udovica Dušana Vukotića čuva u svom zagrebačkom domu htio je kupiti za 145.000 dolara (oko 820.000 kuna). Pokojni suprug Dušan Vukotić prestižnu nagradu je osvojio 1962. godine za režiju animiranog filma “Surogat”. Bilo je to prvi put da je Oscara osvojio uradak izvan granica SAD-a. U konkurenciji je te godine bio i crtić Walta Disneya - “Aquamania”.
- Dušan je bio nominiran, ali nije vjerovao da će dobiti nagradu, pa nije niti otputovao u Ameriku. U Santa Barbari ga je preuzeo predstavnik Zagreb filma - prisjetila se ova glumica, poznata po ulozi u filmu “Ne okreći se, sine”. Od grada Zagreba, kaže, nikad nisu dobili ništa osim nedavno izdane monografije posvećene Dušanovu radu, za koju je godinama molila. Kipić Oscara, kao i preostalih 145 suprugovih nagrada, Vukotićeva udovica će nakon smrti darovati Muzeju grada Zagreba. Dušan Vukotić, predstavnik zlatnog doba Zagrebačke škole crtanog filma, preminuo je 1998. godine.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message