Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
44 komentara

Amputirali mu noge: 'Ja živim kao u zatvoru, nemam rampu'

BORI SE Umirovljeni policajac Božidar Mikša iz Karlovca zbog bolesti je ostao bez nogu. Želi uživati u životu, ali to je nemoguće bez pristupne rampe za invalide. Prikupljaju mu pomoć

miksa
Foto: Kristina Stedul-Fabac/PIXSELL
44 komentara

Situacija je i ovako teška, a kad ste zatvoreni u četiri zida, pogotovo zimi na nekoliko mjeseci, jednostavno vas preuzme zatvoreni prostor, kao da ste u zatvoru, u zatvoru svoga tijela i bolesti, priča nam Božidar Mikša (57), kojemu su zbog bolesti amputirane obje noge.

Božidar je inače doktor veterinarske medicine, a u Domovinskom ratu priključio se 129. brigadi Hrvatske vojske i policiji u Karlovcu, gdje je proveo cijeli ratni put. Nakon rata se doškolovao, polagao razliku predmeta za glavnog policijskog inspektora i zaposlio se u PU karlovačkoj, gdje je radio u kriminalističkoj policiji, OKC-u i graničnoj policiji, sve do umirovljenja zbog bolesti 2017. godine.

miksa | Autor: Kristina Stedul-Fabac/PIXSELL Foto: Kristina Stedul-Fabac/PIXSELL

- Stanujem s obitelji u zgradi na prvom katu, s time da postoje stepenice i jako strmi nagib prilikom ulaska i izlaska pa ne mogu samostalno izaći - priča nam Božidar. Zbog toga su udruga Povijesna postrojba “Karlovački počasni vod ZNG-91.” uz potporu Policijske uprave karlovačke pokrenuli akciju prikupljanja financijskih sredstava za Božidara koji je prije bolesti bio je potpuno zdrav. Nikad nije konzumirao alkohol niti pušio, živio je zdravim životom, trenirao aikido, bavio se planinarenjem, gljivarenjem, volio je šetati šumom, plivao je, volio plesati, a sve to prekinula je nepoznata bolest uslijed koje su mu amputirane obje noge.

- Nitko od liječnika mi nije dao nikakvo objašnjenje. Nitko se nije ni potrudio uopće pronaći uzrok zbog čega dolazi do gašenja cirkulacije. Govorili su mi da trebam prestati pušiti, a nikad nisam pušio - priča nam Božidar. Danas se za kretanje koristi invalidskim kolicima, protezama i hodalicom, a u obavljanju osnovnih životnih potreba potpora i pomoć su mu supruga, kći i sin, a pet dana u tjednu mu na četiri sata pomaže i osobna asistentica Lucija, za koju kaže da mu jako puno pomaže svojim vedrim stavom.

- Ostala mi je težnja da što više hodam. To me čini sretnim, iako mi svaki korak uzrokuje bol. Hvala svim kolegama i kolegicama te dobrim građanima koji su mi pomogli. Nije lako živjeti sa spoznajom da će možda biti još amputacija, ali ja se neću predavati.

Zasad je u akciji prikupljeno 15.000 kuna, dok je za gradnju invalidske platforme i dokumentaciju potrebno 150.000 kuna. Novac se za gradnju podizne platforme može uplatiti na podračun Udruge otvoren kod Karlovačke banke na broj računa.

IBAN: HR50 2400 0081 5104 0807 9, SWIFT BIC: KALCHR2X

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message