Obavijesti

News

Komentari 9

Amputirana noga počela rasti: Sad pije eksperimentalni lijek

Amputirana noga počela rasti: Sad pije eksperimentalni lijek
3

Mandy je 2010. morala na operaciju kako bi joj amputirali jedan dio gigantske lijeve noge jer joj je prijetila sepsa. No ubrzo je batrljak opet počeo rasti

VIDEO

Kad se rodila, Mandy Sellars iz Accringotona imala je pet puta veće noge nego što je uobičajeno za novorođenčad i liječnici su strahovali da neće nikad moći hodati.

Ona je jedina osoba na svijetu koja pati od rijetkog genetskog poremećaja koji uzrokuje atipičan rast kostiju kože, glave i ostalih dijelova tijela, piše Daily Mail.

Naime, pri rođenju njezina lijeva noga bila je 7 centimetara duža od desne, a kako je rasla obje noge postajale su sve deblje. S godinama su težile više od 120 kilograma. Iako je još uvijek mogla hodati, svaki korak predstavljao je pravi izazov.

Mandy Sellars appears on

Mandy je 2010. godine morala na operaciju kako bi joj amputirali jedan dio gigantske lijeve noge jer su se počele razvijati infekcije i prijetila joj je sepsa. No samo nekoliko mjeseci nakon zahvata, liječnici su ostali šokirani. 

- Gotovo odmah nakon operacije, batrljak se počeo povećavati i nisam mogla nagurati nogu u protezu. Osjećala sam se bespomoćno. Moje tijelo preuzelo je kontrolu nad mojim životom i ja nisam mogla ništa učiniti - ispričala je očajna Mandy. 

Liječnici su odlučili posvetiti veću pažnju Mandynom slučaju. Pretpostavljali su da ima rijetki Proteus sindrom, stanje koje uzrokuje efekt 'čovjeka slona'.

Kasnije se ispostavilo da je njezino stanje prouzročeno mutacijom u PIK3CA genu, što uzrokuje nekontroliran rast nogu i stopala. Mandy je kazala kako je pravo olakšanje znati dijagnozu.

- Nisam očekivala da ću ikad saznati što je zapravo sa mnom. Osjećala sam kao da cijeli život čekam tu pravu dijagnozu, da napokon saznam zbog čega ovako izgledam - rekla je.

Woman with 17 stone legs hoping for medical brealthrough

Mandy je počela uzimati eksperimentalni lijek nakon čega su njezine noge postale lakše skoro 40 kilograma.

- Bilo je to pravo čudo. Nakon što sam ih uzimala samo pet mjeseci počela sam osjećati da su moje noge počele gubiti na težini. Osjećam se sada puno bolje u svojoj koži. Moj život se promijenio. Puno se lakše krećem - kazala je Mandy koja i dalje mora nositi specijalno izrađenu odjeću i obuću te vozi automobil koji je prilagođen njezinom stanju.

Liječnici još ne znaju hoće li se noge nastaviti smanjivati, no Mandy ne gubi optimizam.

- Ljudi mi često kažu: 'Ne znam kako se uspijevaš nositi s tim'. Ja se trudim izvući najviše od onog što mi život nudi, ponosna sam na sebe - zaključuje.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Majka ostavila auto iza štale? Susjedi:  'Čuli smo dječji žamor... Jedno je dijete već bilo oteto'
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Susjedi: 'Čuli smo dječji žamor... Jedno je dijete već bilo oteto'

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...
Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu