Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
52 komentara

Analitičar o Marićevoj reformi: 'Smanjite namete obrtnicima'

U najvećem dijelu slučajeva nije baš da imate prihode osigurane čim otvorite firmu. Ponekad imate početnih četiri, šest ili dvanaest mjeseci bez ikakvih prihoda, kaže Danko Sučević

Varaždin: 4. sastanak Vlade sa županima i predstavnicima Udruge gradova
Foto: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL
52 komentara

Ako je logika bila izjednačiti obrtnike i mikropoduzetnike, zašto ne smanjiti namete obrtnicima, poručio je Danko Sučević, ekonomski analitičar, komentirajući prijedlog novog Zakona o doprinosima kojim bi se koeficijent obračuna plaće direktora sa sadašnjih 0,65 povećao na 1,1.

PISALI VLADI 'Poštene direktore naziva se lopovima, što je nedopustivo!'

- To direktno znači da, ako se netko hoće baviti poduzetništvom, odmah na početku mora osigurati otprilike 40 tisuća kuna da bi platio državi - kazao je Sučević za Lider.

- Mikropoduzetnici su dobrim dijelom poduzetnici iz nužde, oni koji su ostali bez posla na kojem su zarađivali po prilici četiri-pet tisuća kuna. Bez obzira na njihov uspjeh, prihod i dobit, oni ovime moraju osigurati novac za državu. U najvećem dijelu slučajeva nije baš da imate prihode osigurane čim otvorite firmu. Ponekad imate početnih četiri, šest ili dvanaest mjeseci bez ikakvih prihoda, pogotovo ako se bavite razvojem softvera. U tom periodu vi radite badava, prijatelji ili obitelj koji vam pomažu rade badava, ali državu, eto, morate namiriti - dodaje Sučević.

Zadar: Ministar financija Marić dao izjavu za medije o poreznoj reformi MARIĆ SE BRANI 'Onima koji vrijedno privređuju i rade želimo samo olakšati...'

- Nije to sad nešto novo: i dosad se moralo plaćati, samo što je sad taj iznos gotovo udvostručen. Ovo je korak u krivom smjeru, dodatno opterećujemo mikropoduzetnike koje bismo generalno trebali više poticati. A ako je neka logika iza toga bila da se izjednače davanja obrtnika i mikropoduzetnika – nema problema, izjednačimo ih, ali tako da smanjimo namete obrtnicima - zaključuje Sučević.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message