News

Komentari 25

Analitičar: Vučić je po drugi put popustio pod pritiskom naroda, vlast je ovime opet uzdrmana

Analitičar: Vučić je po drugi put popustio pod pritiskom naroda, vlast je ovime opet uzdrmana

Sada je opet pod pritiskom naroda odlučio da se zakoni povuku tako da bih rekao da je vlast ovim izlaskom građana na ulicu uzdrmana, kaže analitičar Velebit i dodaje kako su građani poslali jasnu poruku

Nakon velikih prosvjeda protiv projekta Rio Tinto u Srbiji, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pristao je sporni Zakon o eksproprijaciji. No, diljem Srbije su se prosvjedi nastavili i ove subote. Ponovno su blokirane prometnice u Novom Sadu, Nišu, Šapcu, a prosvjedovalo se i u glavnom gradu Beogradu. Prosvjednika je manje nego prethodnih tjedana pa veći incidenti nisu zabilježeni.

Politički analitičar Vuk Velebit komentirao je u RTL Danas prosvjede i rekao kako je njihova brojnost na današnjem prosvjedu svakako uvjetovana činjenicom da je vlada ispunila dio zahtjeva. 

'Jedan dio prosvjednika ima političke ambicije' 

- Jedan dio organizatora koji je dao riječ da će se blokada zaustaviti ukoliko Vučić ne potpiše dva zakona, odnosno ukoliko budu povučeni iz skupštinske procedure. To se dogodilo i jedan od lidera ekološkog pokreta proglasio je pobjedu građana i proglasio kraj blokada. Ali drugi dio ekološkog prosvjeda odlučio je nastaviti jer postoje mnogi drugi problemi zbog kojih se građani okupljaju - objašnjava i dodaje kako svakako postoje šire političke ambicije prosvjednika. 

- Osim ekoloških pokreta, na samim prosvjedima sudjeluju političke stranke koje će sudjelovati na izborima. Oni naravno imaju političke ambicije, ali drugi dio kaže da ih politika ne zanima. Jedan dio prosvjednika svakako ima političke ambicije - navodi. 

Vučić popustio po drugi put 

Na pitanje mogu li prosvjedi ozbiljno uzdrmati Vučića i postoji li u Srbiji alternativa vlasti, Velebit ističe da je ovo već druga situacija da su građani izašli na ulice i odnijeli pobjedu. Prošle godine su se građani čak i sukobili s policijom, nakon čega Vučić ipak nije uspio uvesti policijski sat. 

- Sada je opet pod pritiskom naroda odlučio da se zakoni povuku tako da bih rekao da je vlast ovim izlaskom građana na ulicu uzdrmana na način da je poslana jasna poruka predstavnicima vlasti da ne mogu raditi uvijek što žele nego da slušaju građane i da rade u njihovu interesu - ističe. 

Na pitanje može li se očekivati da državno tužiteljstvo u Srbiji ispita projekte poput Rio Tinta, analitičar je objasnio da su tužiteljstvo i sudstvo pod političkim utjecajem vlasti. 

- Čudio bih se da se tužilaštvo odvaži samoinicijativno preispitati bilo kakav projekt jer to ne bi bilo u interesu ove vlasti - zaključio je. 

Najčitaniji članci