Obavijesti

News

Komentari 66

Analitičari: Hrvatsku očekuje još jedna recesijska godina

Analitičari: Hrvatsku očekuje još jedna recesijska godina
1

Hrvatska će vjerojatno trebati još jedan rebalans proračuna i to krajem 2. kvartala. Glavni razlog za rebalans je taj što izostaju reforme, pa će rasti i troškovi proračuna

VIDEO

Hrvatska će vjerojatno trebati još jedan rebalans proračuna i to krajem drugog kvartala. No, treba pričekati ocjenu Europske komisije kako bi se vidjelo koji su to potezi Vlade bili strukturalne prirode, ocijenio je glavni ekonomski analitičar Hypo Alpe-Adria banke Hrvoje Stojić na 15. godišnjem makroekonomskom pregledu za 2014.-2015. godinu.

Dodao je kako će glavni razlog za rebalans biti taj što izostaju reforme, najviše u zdravstvu, pa će rasti i troškovi proračuna. Dobra je stvar, ocijenio je, što ćemo rebalans raditi pod prismotrom EK, po principu 'mrkve i batine'. 

I dalje stoji pri ocjeni Hypo banke da će ovo biti još jedna recesijska godina, a da će BDP pasti za 0,7 posto. Tek nagodinu bi BDP trebao rasti za skromnih 0,8 posto. Ocjenjuje da će nezaposlenost i dalje rasti i u 2015. doseći 19,1 posto. 

Između ostalog, rekao je da je od početka krize u 2007. industrijska proizvodnja pala za velikih 15 posto, a da druge zemlje u istočnoj Europi imaju manji pad.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Turizam će rasti, ali nas neće izvući iz recesije

Hypo banka ocjenjuje da će inflacija ove god biti skromnih 0,4 posto. Turizam će i dalje rasti za stabilnih 2 do 3 posto, no to neće biti dovoljno da zemlju izvuče iz recesije. I dalje nismo dovoljno integrirani u europske trgovinske i proizvodne tokove zbog slabe konkurentnosti. 

Stojić smatra da su izgledi za oporavak još vrlo slabi. Predviđa i da će kuna oslabiti, ali vjeruje da će HNB svojom politikom ipak stabilizirati kunu ispred eura.

Kako bi se gospodarstvo pokrenulo smatra  da bi i dalje trebali fleksibilizirati tržište rada, ubrzati reforme javne uprave i reforme teritorijalnih jedinica, što je vrlo aktualno u ostatku Europe. Puno je prostora i za efikasnije pravosuđe koje bi moglo čak imati učinak poreznog rasterećivanja. Nerješavanje predstečajnih nagodbi moglo bi, smatra, prerasti u sistemski rizik.



Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 66
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a