Obavijesti

News

Komentari 87

Andrej Plenković nastavlja gdje je Ivo Sanader stao. Nažalost, ne samo kod Pelješkog mosta

Andrej Plenković nastavlja gdje je Ivo Sanader stao. Nažalost, ne samo kod Pelješkog mosta
1

Ivo Sanader otvarao je, čak dvaput, gradilište Pelješkog mosta, Andrej Plenković slavio je spajanje, pa otvaranje Pelješkog mosta. Ali tu sličnosti ne prestaju. Plenkovićev stil vladanja neodoljivo podsjeća na Sanadera.

VIDEO

Ivo Sanader otvorio je radove na Pelješkom mostu - i to čak dvaput - Andrej Plenković je čak dvaput organizirao slavlje na Pelješkom mostu, lani kod njegova spajanja, ovoga tjedna kod svečanog otvaranja.

Ivo Sanader je koristio Pelješki most u predizborne svrhe, Andrej Plenković će ga koristiti u političke, a uskoro sigurno i u predizborne.

Uglavnom, Andrej Plenković nastavlja tamo gdje je Ivo Sanader stao.

I to ne samo oko Pelješkog mosta u čijem se vremeplovu nije mogao izbjeći spomen na premijera Sanadera (u pratnji Dubravke Šuica) kod otvaranja gradilišta, kao i premijera Plenkovića (opet u pratnji Dubravke Šuica) kod otvaranja samog mosta. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

EU lova

Plenković je na otvaranju mosta naglasio važnost financijske pomoći Europske unije, prema kojoj je Ivo Sanader stremio, a zatim svojim odlaskom - i svojim uhićenjem - otvorio put zaključenju pregovora i ulasku u članstvo. Kada se Hrvatska napokon dokopala novca za gradnju mosta.

Paralela i poveznica dvojice HDZ-ovih premijera ima, dakle, posve dovoljno, jedna je svakako i činjenica da se radi o jedinim premijerima u post-tuđmanovskom razdoblju koji su uspjeli osvojiti dva mandata. I koje su njihovi protivnici s desnice proglašavali udbašima.

Ali ima toga još.

"Mađar uz Hrvata"

Recimo, Hrvatska je i dalje u posebnom odnosu s MOL-om u Ini, Hrvatska još uvijek ne može izboriti izručenje bivšeg predsjednika Uprave MOL-a Zsolta Hernadija, dok ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman udara ritam odnosima s Mađarskom svojom parolom "brat uz brata, Mađar uz Hrvata".

Napokon, u mandatu Ive Sanadera Hrvatska je prvi puta probijala famozne "psihološke granice" u vezi goriva, sada ih ponovno probija u mandatu Andreja Plenkovića. 

I to duplo jače.

I vladu Andreja Plenkovića obilježila je korupcija. Doduše, u ovom slučaju korupcija se ne slijeva prema samom premijeru, ali se zato korupcija vrti oko premijera koji brojem smijenjenih i uhićenih ministara nadoknađuje milijune zamračene u Sanaderovu mandatu.

Možda se ne krade toliko, ali se zato hapsi naveliko.

Mijenjaju HDZ

Naravno, Andrej Plenković naslijedio je i Sanaderov model vladanja. Zatvorio se u Banske dvore s uskim krugom suradnika, ne zamarajući se previše HDZ-om koji mu kvari imidž i izlaže ga neugodnostima, baš kao što je to svojedobno prakticirao i europejac Sanader. Obojica su obećali da će "mijenjati HDZ", obojica su uzela Milorada Pupovca za okosnicu svoje koalicije, obojica imaju Zorana Milanovića za političkog protivnika.

A HDZ je u potpunosti podčinjen kultu ličnosti predsjednika. U stranci je ugušena bilo kakva opozicija, a Plenković se okružio podanicima i poslušnicima.

Ivo Sanader uspio je u prvom dijelu mandata svojom umjerenom retorikom šarmirati i očarati liberalnu ljevicu, što sada uspješno ponavlja i Plenković. I kao što Sanader na političkoj ljevici nije izazivao panični strah, pa stoga ni pretjeranu mobilizaciju na izborima, tako sada ni Plenković ne tjera ljevicu da se posebno angažira kako bi se Hrvatsku spasilo od ovakvog premijera.

Nije sjajno, ali nije ni najgore.

Rasturili oporbu

Plenković je uspio umrtviti, rasturiti ili naprosto kupiti opoziciju, žetončiće, preletače i optuženike. HDZ je ubio desnicu, utišao ljevicu i zagospodario političkom scenom.

Doduše, Sanader je dinamitom rušio ustaške spomenike, dok Plenković i dalje odbija zakonski sankcionirati isticanje ustaških i fašističkih simbola i svojim "dvostrukim konotacijama" praktički je legalizirao pozdrav Za dom spremni. 

I da, Plenković želi kontrolirati medije, kao što kontrolira pravosuđe, institucije i čitavu državu. U Sanaderovu stilu. 

Sanader je pobjegao s dužnosti, a potom i preko granice. Od Plenkovićeve vladavine bježi se iz Hrvatske.

Kao što se vidi, Pelješki most bio je samo simboličko podsjećanje na ono što povezuje dvojicu premijera i šefova HDZ-a. Nažalost, političkih sličnosti ima još više. Čak i previše. 

POGLEDAJTE VIDEO: VRTIĆANCI O PELJEŠKOM MOSTU

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 87
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina