Obavijesti

News

Komentari 66

Plenković i Jandroković staju na loptu u odgovoru Milanoviću

Plenković i Jandroković staju na loptu u odgovoru Milanoviću

Premijer je rekao kako je Vlada cijelo vrijeme planirala da će povodom blagdana Svih svetih danas ići na Mirogoj te da stoga nisu jučer bili s predsjednikom Zoranom Milanovićem

VIDEO

Uoči blagdana Svih svetih premijer Andrej Plenković i predsjednik Sabora Gordan Jandroković u subotu su rano ujutro na zagrebačkom Mirogoju položili vijence i zapalili svijeće kako bi iskazali počast svima onima koji više nisu s nama, posebno, kako je rekao premijer, hrvatskim braniteljima i pokojnom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu. Zbog epidemioloških mjera to su obavili odvojeno, premijer već u osam, a predsjednik Sabora u devet sati.

Plenković je izrazio nadu da će blagdan u ovim neobičnim i izvanrednim okolnostima epidemije proći uz poštivanje epidemioloških mjera.

Komentiravši epidemiološku situaciju u smislu stanja u bolnicama premijer je naglasio da Hrvatska može svim pacijentima jamčiti pravovremenu zdravstvenu skrb.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Moramo se podsjetiti da smo već na proljeće identificirali KB Dubrava kao bolnicu koja će pomoći infektivnoj klinici Fran Mihaljević za skrb pacijenata s Covidom-19. S obzirom da smo u prvom valu ostvarili jako dobre rezultate, tada se veći broj pacijenata nije na kraju zaprimio u Dubravi, a sada je situacija drugačija i oni vrlo kvalitetno zbrinjavaju sve pacijente - poručio je dodavši kako cijeli zdravstveni sustav u stanju obavljati i ostale funkcije.

Novinari su ga upitali i čekaju li Vlada i Stožer da prođe blagdan Svih svetih za uvođenje restriktivnijih mjera, što je premijer odbacio. 

- Nema nikakvog čekanja, sve ovo vrijeme naše su mjere proporcionalne dinamici širenja epidemije - poručio je. 

Plenković: Čeka nas nekoliko kritičnih tjedana u borbi protiv korone, pridržavajte se mjera
Plenković: Čeka nas nekoliko kritičnih tjedana u borbi protiv korone, pridržavajte se mjera

Što se tiče uvođenja policijskog sata, protiv kojeg je predsjednik Republike, premijer je napomenuo kako oni nikada ni nisu spominjali takvu mjeru. 

- Jedan naš koalicijski partner (Radimir Čačić, op.a) je na sastanku govorio i o toj mogućnosti u nekom trenutku, ali ključ borbe protiv ove epidemije je odgovornost svakog pojedinca - rekao je.

Predsjednik Milanović je, podsjetimo, oštro poručio da svakog tko spominje policijski sat treba strpati u maricu. Plenković na to poručuje kako on nema vremena njega komentirati.

- Ovaj jesenski val je robustan i snažan, kako smo i najavili na proljeće i mi smo to i očekivali. Zato smo i htjeli da izbori budu kada je epidemija na najnižem stupnju. Sada svaka zemlja prati što se događa u pojedinoj drugoj zemlji, situacija je ozbiljna, toga smo svi svjesni, i svaka zemlja sama određuje stupanj restriktivnih mjera - rekao je upitan je li moguće ponovno zatvaranje granica ukoliko se epidemiološka situacija pogorša.

Iako je predsjednik Republike, Zoran Milanović, počast na Mirogoju odao dan ranije prozvavši predsjednike Vlade i Sabora da su odbili ići s njim, i Andrej Plenković i Gordan Jandroković u svojim odgovorima dan kasnije spuštaju loptu ne želeći ulaziti u polemiku i medijsko prepucavanje s njim.

Upitan zašto jučer nije htio doći na groblje s predsjednikom Republike, premijer je istaknuo kako je plan od prije bio da će on kao predsjednik Vlade sa svojim izaslanstvom te Gordan Jandroković kao predsjednik Sabora sa svojim izaslanstvom ići u subotu.

- Oduvijek smo planirali ići danas, prema tome danas smo tu. Mi smo imali svoj plan, ako ćemo se dogovarati putem medija, teško ćemo se dogovarati - poručio je.

Milanović pozvao premijera i Jandrokovića da zajedno idu na Mirogoj, ali dobio je odbijenicu
Milanović pozvao premijera i Jandrokovića da zajedno idu na Mirogoj, ali dobio je odbijenicu

Iako predsjednik Republike tvrdi da je MORH to planirao već za petak, premijer ističe kako su iz MORH-a sve već rekli po tom pitanju.

- Tih 11 sati nema nikakve veze s Vladom - dodao je.

Na pitanje kako će ove godine izgledati kolona sjećanja u Vukovaru, Plenković je poručio dostojanstveno kao i uvijek.

- Mi ćemo, kao i svih ovih godina, biti tamo 18. studenog. Podsjećam da je naša Vlada promjenom Zakona o blagdanima i spomendanima učinila 18. studenog, Dan sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje, neradnim danom.  Bit će nekih ograničenja zbog epidemioloških mjera, ali vjerujem da će se to sve dogovoriti u suradnji s Ministarstvom i Gradom na najprimjereniji način - istaknuo je dodavši i kako mu je drago što je dovršen i jučer otvoren Vodotoranj, simbol obrane Vukovara. 

Podsjetio je i kako je njegova Vlada održala svoju prvu sjednicu van Zagreba 17. studenog 2016. upravo u Vukovaru, na kojoj su donijeli zaključak da će, koliko god bude nedostajalo financijskih sredstava, Vlada dati svoj doprinos za obnovu Vodotornja. 

- Mislim da smo dali preko 20 milijuna kuna za taj projekt, što nam je drago i tako će biti u budućnosti - dodao je.

Na pitanje hoće li u koloni sjećanja biti zajedno s predsjednikom Milanovićem, premijer je samo poručio kako će Vlada tamo biti.

- Mi smo tamo stalno - dodao je.

Situacija s predsjednikom je jasna

što se tiče sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost, koju predsjednik Milanović zaziva već nekoliko tjedana, premijer je istaknuo kako je održana prva sjednica Koordinacije za Domovinsku sigurnost, koja je napravila kvalitetnu podlogu za sjednicu Vijeća te da će se i ona ubrzo održati. 

- Neće biti idući tjedan jer fizički nemamo prostora za to, ali bit će onaj tamo iza najvjerojatnije - dodao je.

Zadnje vrijeme s predsjednikom nije razgovarao, rekao je, a za buduću suradnju s njim, s obzirom na sve izrečeno, istaknuo je da će biti takva kakva i je. 

- A to znači, s obzirom na ustavne ovlasti, gdje treba.  Tu su stvari jasne svakome iole mudrijem. Jasno je sve, samo treba sve čitati i slušati - rekao je premijer.

100 dana Vlade

Osvrnuo se i na prvih 100 dana svoje Vlade u ovom drugom mandatu. 

-  Prvih 100 dana Vlade pokazalo je da smo napravili sve što nam je bilo i u programu. Samo 18 dana nakon izbora formirali smo parlamentarnu većinu, ubrzo smo donijeli i Zakon o obnovi grada Zagreba i dvije županije nakon potresa, istodobno je bila i prva uplata, dobili smo skoro 90 milijuna eura avansnih sredstava iz EU fonda solidarnosti za obnovu, nakon toga pripremili smo rebalans proračuna i prijedlog proračuna za iduću godinu, dovršili Nacionalnu strategiju... Samo neki od ovih elemenata u prvih 100 dana plus snažne poruke pomirbe i suživota, rješavanja pitanja koja opterećuju društvo, ne samo nastavkom suradnje s nacionalnim manjinama nego i gestama u Kninu, Varivodama, Gruborima - istaknuo je naglasivši kako ova Vlada gleda kako pomiriti sve ono što je ostalo turbulentno u narodu iz prošlosti i okrenuti se budućnosti.

U tih 100 dana doživjeli su i slučaj bez presedana, dodao je, a to je napad na Banske dvore.

- Taj napad po meni ima sva obilježja terorizma i mislim da je to svakome jasno tko malo bolje pogleda o čemu se radi - rekao je.

Što se tiče budućnosti, premijer je naglasio kako će se boriti protiv radikalizacije, nasilnog ekstremizma i terorizma, kao i beskompromisno protiv korupcije.

- To je vrlo važan element za društvo, bez obzira kojoj stranci netko pripada i da li na čelu bilo kojeg sustava, tu nema nikakvih  iznimaka ni protekcije. To su čvrsti temelji drugog mandata - rekao je.

Strategija za Hrvatsku 2030.: Vlada je za 80 stranica dala 32 mil. kn. Izgleda kao loša bajka
Strategija za Hrvatsku 2030.: Vlada je za 80 stranica dala 32 mil. kn. Izgleda kao loša bajka

Podsjetio je i kako je Vlada osigurala da u sljedećih deset godina na raspolaganju imamo 24,2 milijardi eura EU sredstava kao poluge bržeg ekonomskog oporavka, a ujedno i obnove grada Zagreba.

-  Bilo je sadržajno prvih 100 dana, ne mogu reći da sam nezadovoljan, već obrnuto - istaknuo je.

Nakon snažnih potresa u Grčkoj i Turskoj, premijer je istaknuo kako su tim državama ponudili pomoć.

Jandroković: 'Neću uopće polemizirati s Milanovićem'

Predsjednik Sabora, Gordan Jandroković, poručio je kako je velika odgovornost na svima u društvu, ali da će i ova teška vremena proći i da ćemo opet živjeti kao nekad. 

- Slobodno, iskazujući međusobno poštovanje ne samo na daljinu, nego i rukovanjima, dodirima. Treba izdržati i vjerujem da će na kraju ipak biti sve dobro - poručio je. 

Na pitanje do kad će trajati prepucavanje s predsjednikom države, Jandroković je poručio kako nikakvog prepucavanja ni nema. 

- Nadam se ide to ka svome smirenju. Ako ste primijetili, već nekoliko dana nema nikakvih odgovora od strane Vlade. Predsjednik Republike pokušava ući u neke polemike, on je odabrao svoj stil, ima svoj put, koji je ponekad po meni uz preteške riječi i u meni sasvim sigurno neće imati partnera za tu vrstu rasprave - poručio je. 

I on je naglasio kako nisu namjerno izbjegli zajedno s Milanovićem doći na groblje nego su i ranije planirali da će to učiniti u subotu. 

- Njegov poziv je došao u četvrtak popodne, istovremeno u moj Ured i u medije, dakle nije bilo nikakvih razgovora ni dogovora o vremenu i lokaciji. Više sam to doživio kako nekakvo obraćanje ili priopćenje predsjednika Republike nego ozbiljan poziv - rekao je dodavši kako su i okolnosti ove godine specifične zbog epidemiološke situacije.

- Vodili smo i o tome računa, da nas bude manje, mislim da je to primjereno vremenu i uvjetima u kojima jesmo, a vjerujem da će iduće godine biti sve kao prije - dodao je.

Nije htio komentirati nadimak koji mu je dao predsjednik Milanović nazvavši ga "vjernim Gogom."

- Neću polemizirati. On može raditi što god hoće, izgovarati riječi koje želi, a u meni partnera za tu vrstu rasprave neće imati. Prioriteti su nam danas da osiguramo zdravlje i živote našim građanima, da brinemo o njihovim plaćama, radnim mjestima, sigurnosti i sasvim sigurno se neću uvlačiti u bilo kakve polemike, koje nisu krucijalne za naše ljude - poručio je naglasivši kako o predsjedniku neće više govoriti. 

- I premijer je zadnjih dana dao do znanja da ga ta vrsta polemike ne interesira, da se okrenuo prioritetima i smatram to ispravnim - rekao je.

Prvih 100 dana Vlade ocijenio je turbulentnima.

- Vlada se suočila s brojnim socio-ekonomskim izazovima, čini mi se da je vrlo dobro reagirala kroz osiguranje i EU sredstava, koji će pokriti one minuse koje ćemo imati zbog pada gospodarstva. Nažalost, imali smo i oružani napad na Banske dvore i policajca. Dogodilo se dosta toga, ali kad se usporedimo s drugim državama, koje isto prolaze kroz ove krizne situacije, mislim da Hrvatska kroz to dosta dobro brodi - rekao je. 

Što se tiče sjednice Sabora, koja počinje u utorak, a obzirom da je dosta zastupnika zaraženo, predsjednik Sabora istaknuo je kako je sve spremno.

- Dogovorili smo se da ćemo od sada zasjedati u više prostorija, moći ćemo raditi, imamo mogućnost javljanja videovezom u rasprave i glasanje. Bez obzira na sve izazove, Sabor je prošao kroz to razdoblje do sada tako da je ispunjavao svoju temeljnu funkciju, a uvjeren sam da će tako biti i dalje. Moramo se samo paziti, biti odgovorni, ne samo mi u Saboru, nego i građani, ali zastupnici tu moraju prednjačiti - poručio je Jandroković. 

Izaslanstvo HNS-a položilo vijence i zapalilo svijeće na zagrebačkom Mirogoju

U povodu blagdana Svih svetih izaslanstvo HNS-a položilo je vijence i zapalilo svijeće na zagrebačkom Mirogoju.

- Kao i većina građana danas se sjećamo svih onih koji su nas zadužili, svih zaslužnih građanki i građana, naših najmilijih te osnivača i utemeljitelja HNS-a. S ponosom se sjećamo ljudi koji su dali živote za samostalnost i stvaranje moderne Hrvatske i koji su, poput utemeljiteljice HNS-a Savke Dabčević - Kučar, uvijek razmišljali o budućnosti i o tome kako će Hrvatska izgledati sutra. Zapaliti svijeću na njihovim posljednjim počivalištima uvijek je prilika da se prisjetimo kuda bi trebali ići - rekao je predsjednik HNS-a i saborski zastupnik Predrag Štromar.

- Sjediti na ramenima divova, na kojima mi sjedimo danas kao čelnici HNS-a, velika je obaveza i čast, ali i zadatak vidjeti puno dalje od možda nekih drugih u Hrvatskoj - zaključio je predsjednik HNS-a.

Izaslanstvo HNS-a položilo je vijence, zapalilo svijeće i poklonilo se kod spomenika Glas hrvatske žrtve - Zid boli, Grobnice narodnih heroja te kod Središnjeg križa. Crvene ruže položene su na posljednje počivalište osnivačice i počasne doživotne predsjednice HNS-a Savke Dabčević – Kučar, te na posljednjim počivalištima istaknutih članova i osnivača HNS-a - Srećka Bijelića, Krešimira Džebe, Mike Tripala, Dragutina Haramije i Martina Špegelja.

U izaslanstvu HNS-a bili su predsjednik HNS-a i saborski zastupnik Predrag Štromar, potpredsjednik HNS-a Jasmin Krizmanić, predsjednik Središnje-hrvatskog regionalnog saveza HNS-a Zvonko Spudić te glavni tajnik HNS-a, Zlatan Mošmondor.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 66
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina