Obavijesti

News

Komentari 23

Anketa: Amerikanci će glasati za Trumpa da zaustave Clinton

Anketa: Amerikanci će glasati za Trumpa da zaustave Clinton
1

Skoro polovica američkih birača koji za Bijelu kuću podržavaju bilo Hillary Clinton ili Donalda Trumpa rekli su da će uglavnom nastojati spriječiti da druga strana pobijedi

VIDEO

 Američki bi se predsjednički izbori mogli pokazati kao jedno od najvećih svjetskih natjecanja u nepopularnosti.

Skoro polovica američkih birača koji za Bijelu kuću podržavaju bilo demokratkinju Hillary Clinton ili republikanca Donalda Trumpa rekli su da će uglavnom nastojati spriječiti da druga strana pobijedi, prema istraživanju javnoga mišljenja Reuters/Ipsos objavljenom u četvrtak.

Rezultati pokazuju sve dublju ideološku podjelu u Sjedinjenim Državama gdje ljudi sve više strahuju od suprotne strane, osjećaj koji je pogoršan vjerojatnim natjecanjem newyorškog tajkuna nekretnina i bivše prve dame, rekao je Larry Sabato, ravnatelj Centra za politiku Sveučilišta Virginija.

"Ova se pojava naziva negativna naklonjenost", rekao je Sabato. Ako bismo htjeli maksimalno povećati učinak, ne bismo mogli naći bolje kandidate od Trumpa i Clinton".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Trump je pridobio strastvene pristaše i zajedljive potcjenjivače zbog svog otvorenog govora i čvrstorukaških prijedloga uključujući i poziv na zabranu ulaska muslimanima u Sjedinjene Države, obećanja da će prisiliti Meksiko da plati za zid na granici te obećanje da će ponovno pregovarati o međunarodnim trgovinskim sporazumima.

Pristup biračima bivše državne tajnice Clinton koja traži nastavak politika predsjednika Baracka Obame donio joj je odlučujuću prednost u utrci za predsjedničkog kandidata Demokratske stranke, ali je naišao na žestoke protivnike među razočaranima onim što oni vide kao nedostatak napretka tijekom Obamina predsjedništva.

Istraživanje javnoga mišljenja je pitalo birače o glavnom motivu koji stoji iza njihove potpore bilo Trumpu bilo Clinton za izbore 8. studenoga.

Oko 47 posto Trumpovih pristaša rekli su da ga podržavaju prvenstveno jer ne žele da Clinton pobijedi. Drugih 43 posto reklo je da je njihov prvenstveni motiv što im se dopadaju Trumpova politička stajališta, dok je 6 posto reklo da im se kao osoba dopada.

Slični odgovori prevladavaju i među pristašama Clinton.

Oko 46 posto je reklo da će glasovati za nju uglavnom jer ne žele da Trump postane predsjednik, dok je 40 posto reklo da se slažu s njezinim političkim stajalištima, a 11 posto je reklo da im se dopada kao osoba.

Anketa provedena od 29. travnja do 5. svibnja uključila je 469 vjerojatnih glasača za Trumpa i 599 vjerojatnih glasača za Clinton i ima interval vjerodostojnosti od 5 postotnih bodova.

Mada se uvjerenja birača mogu promijeniti tijekom narednih nekoliko mjeseci, negativno ozračje će vjerojatno ostati, kaže Alan Abramowitz, profesor na Sveučilištu Emory koji je proučavao porast negativne naklonjenosti u Americi.

"Bit će vrlo, vrlo negativno", rekao je.

To odgovara dugoročnijem trendu.

Istraživanje Pew Research Centera iz 2014. utvrdilo je da demokrati i republikanci pokazuju sve negativnije mišljenje jedni prema drugima tijekom proteklih nekoliko desetljeća. U 2014. više od četvrtine demokrata i više od trećine republikanaca gledalo je na protivnike kao na "prijetnju dobrobiti zemlje".

Barbara Monson (59), republikanka iz Murrayja u Utahu je među njima. "Bez obzira tko je republikanski (kandidat), glasovala bih za njega", rekla je Monson u anketi o potpori Trumpu. "To nikad neće biti Clinton. Nikad"

Jo-Anne Michaud (69), neovisni glasač iz Abingdona u Marylandu, rekla je Reutersu da će nastojati ostati otvorena za razna mišljenja. Mada je ranije već glasovala i za republikance i za demokrate sada osjeća odbojnost prema Trumpu.

"Dok sam gledala njegov show tip mi se dopadao", rekla je Michaud. "Ali jednostavno mrzim način na koji sada govori. Mislim da duboko unutra on nije dobra osoba".

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag