Obavijesti

News

Komentari 136

Anketa: Kako bi saziv Sabora izgledao u slučaju novih izbora

Anketa: Kako bi saziv Sabora izgledao u slučaju novih izbora
1

Pobjednik je SDP s 59 mandata, HDZ ima 48, MOST 12, a Živi zid čak 11. IDS ostaje na 3, HDSSB, HNS i Bandićeva stranka po 2 zastupnika i HSS ima jedan mandat

VIDEO

I u I. izbornoj jedinici isti - ispitanici zazivaju nove izbore, pokazuje anketa koju je za RTL provela Promocija plus.

Protiv ponovnog izlaska na birališta je samo 21 posto ispitanika. A u prestižnoj I. izbornoj jedinici, u kojoj uglavnom snage odmjeravaju čelnici stranaka, na birališta želi više od 70 posto birača!

Uz to nestrpljivo poručuju da ih žele što prije. U opciji su još rujan i puno manje kraj godine.

SDP ovdje uvjerljivo pobjeđuje! 36 posto ispitanika bira upravo njih, a tek nešto više od 20 posto zaokružilo bi HDZ. MOST ostaje treća snaga s potporom od gotovo 9 posto, ali i ovdje im se potpora doslovno prepolovila - u studenom su imali preko 18 posto. A za vratom im i dalje puše Živi zid koji i ovdje ulazi u igru.

Mandate tako osvajaju: SDP 8, HDZ 4 i MOST i Živi zid po jedan mandat.

HNS i HSLS daleko su od praga, pa ni Vesna Pusić ni Darinko Kosor ne bi stigli do sabornice.

SDP se u I. izbornoj jedinici penje sa 6 na 8 zastupnika, ali gube jednog HNS-ovca. Baš kao što jednog više zastupnika osvaja HDZ, ali gube mandat partnera iz HSLS-a.

MOST s tri pada na jednog, ali ovdje su mandat osvojili Drago Prgomet, IrenaPetrijavčanin Vuksanović i Gordana Rusak koji su ionako nakon izbora napustili MOST, a Živi zid i ovdje osvaja mandat.

Zanimljivo je da bi ovdje 34 posto birača MOST-a ponovno zaokružilo tu opciju, mada je nejasno tko bi sada tu bio na vrhu liste. Najviše bi prešlo Živom zidu, a jednako bi prešlo SDP-u i HDZ-u.

I nakon svih 10 obrađenih izbornih jedinic 140 zastupnika prema aktualnim preferencijama ispitanika smješteno je u sabornici. Pobjednik je SDP s 59 mandata, HDZ ima 48, MOST 12, a Živi zid čak 11. IDS ostaje na 3, HDSSB, HNS i Bandićeva stranka po 2 zastupnika i HSS ima jedan mandat.

Na izbornoj karti dominira SDP-ova crvena boja. Oni pobjeđuju u šest, a HDZ u četiri izborne jedinice. Treba dodati da za kompletnu sliku nedostaje samo 8 manjinaca i 3 zastupnika dijaspore.

Kada se SDP-u i HDZ-u pribroje mandati tadašnjih koalicijskih partnera, SDP-ova koalicija osvojila bi 61 mandat, dakle nedovoljno za formiranje većine, ali pet mandata više nego što su osvojili na izborima. Koalicija okupljena oko HDZ-a gubi čak 7 mandata, iz igre ispadaju HSP Ante Starčević, HSLS i BUZ.

Za MOST je zanimljivo da osvaja 12 umjesto 19, ali i sada formalno imaju 12-ero zastupnika u svom Klubu, pa na novim izborima teoretski ne bi ništa izgubili. A najveće iznenađenje svakako je Živi zid koji bi u Saboru dobio čak 11 zastupnika.

 

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 136
VIDEO

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21