Obavijesti

News

Komentari 160

Anketa: SDP prelazi u vodstvo pobjedom u II. izbornoj jedinici

Anketa: SDP prelazi u vodstvo pobjedom u II. izbornoj jedinici
1

Birališta su i dalje uvjerljivo prvo, za veliku većinu i jedino rješenje za izlazak iz ove političke zavrzlame. Protiv ponovnog izlaska na izbore je samo 20 posto ispitanika

VIDEO

Anketa koju je Promocija plus provela za RTL otkriva kako bi se aktualna politička situacija rasplela u II. izbornoj jedinici ( koja obuhvaća istočni dioZagrebačke županije, Koprivničko-križevačku županiju, Bjelovarsko-bilogorsku županiju i istočni dio Grada Zagreba) u slučaju ponovljenih parlamentarnih izbora.

Birališta su i dalje uvjerljivo prvo, za veliku većinu i jedino rješenje za izlazak iz ove političke zavrzlame. 

Protiv ponovnog zaokruživanja na novim izbornim listama je samo 20 posto ispitanika, a više od 66 posto upravo to priželjkuje. I to što prije, dakle prije ljetne saborske stanke. U II. izbornoj jedinici je nešto veći postatak za opciju u rujnu, a malo je onih koji bi čekali do kraja godine.

Trenutačno u II. izbornoj jedinici pobjeđuje SDP! Uz njih je 29 posto ispitanika. HDZ je na 21, a ŽIVI ZID je i ovdje preoteo poziciju treće snage. MOST pada na manje od 7 posto, a u studenom su imali dvostruko više. No u toj izbornoj jedinici u igri ostaju i HSS i stranka Milana Bandića.

U mandatima, to znači da SDP ima 6, HDZ 4, ŽIVI ZID, MOST, HSS i Bandićeva stranka po jedan mandat.

HNS, a još manje HSLS, nisu ni blizu izbornog praga, ali u II. izbornoj jedinici imamo više od 16 posto neodlučnih i svakako važnih za kasnije slaganje političkih karata.

Ima promjena. SDP umjesto 4 osvaja 6 mandata, ali gube tada koalicijski mandat HNS-a temeljem kojeg je Anka Mrak Taritaš postala zastupnica. HDZ bi ponovno osvojio 4 mandata, ali HSLS, njihovi partneri iz Domoljubne koalicije - gube mandat. S druge strane, HSS, koji je formalno izišao iz te koalicije, i samostalno bi dobio svog predstavnika u Saboru. Baš kao što bi i do saborskih klupa ponovno stigla i Bandićeva Sandra Perković. Neizbježni ŽIVI ZID i ovdje dobiva zastupnika, dok MOST s dva pada na jednog.

U II. izbornoj jedinici se jasno vidi da od bivših MOST-ovih birača najviše profitira ŽIVI ZID, ali i SDP! Samo 26 posto ponovno bi zaokružilo MOST, a po 15 posto prešlo je SDP-u i Sinčićevu timu.

I nakon devet obrađenih izbornih jedinica, 126 zastupnika stiglo je do naše sabornice. Od toga 51 SDP-ov, 44 HDZ-ovih. MOST je na 11 mandata, a ŽIVI ZID ima čak 10. IDS ostaje na 3, HDSSB, HNS i Bandićeva stranka imaju po 2 zastupnika, a svoj prvi mandat dobio je i HSS.

Na karti zasada SDP prelazi u vodstvo jer je pet izbornih jedinica obojano njihovom crvenom, dok je plavih HDZ-ovih četiri.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 160
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

UŽIVO Rafalei stigli u Hrvatsku!
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Rafalei stigli u Hrvatsku!

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'
SUSJEDI SU ZGROŽENI

Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'

Nisam imao bijeli štap jer taj teren dobro poznajem. Sestrična im je vikala moje ime i da sam slijep te da imam člansku iskaznicu Saveza slijepih, rekao je Stevan Jambrešić na sudu