Obavijesti

News

Komentari 34

Počinje obnova: Žena donirala milijun i pol kuna za kapelicu

Počinje obnova: Žena donirala milijun i pol kuna za kapelicu
1

Javna nabava za izvođenje radova završena je 20. rujna te se očekuje početak radova. Kapelica je izgrađena početkom 19. stoljeća i služi za posljednje ispraćaje

VIDEO

Dubrovkinja, koja je željela ostati anonimna, donirala je 200 tisuća eura (oko milijun i pol kuna) gradskoj tvrtki Boninovo d.o.o. za obnovu kapelice Sv. Križa na groblju Boninovo u Dubrovniku.

- Prije tjedan dana otvorene su ponude pristigle na natječaj za obnovu kapelice i to dubrovačke tvrtke Alfaplana građenje i tvrtke Hedom d.o.o iz Zagreba.  Ponude su otvorene i pregledane te je utvrđeno da su ponuditelji zadovoljili sve uvjete tražene natječajem. Uskoro će se sastati Nadzorni odbor koji će izabrati jednu od ove dvije tvrtke za izvođenje radova nakon čega će uslijediti potpisivanje ugovora.  Osim toga, najtoplije zahvaljujemo donatorici - kazala je Marija Kisić Kamić, direktorica tvrtke Boninovo.

Podsjetimo, dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić je u siječnju donio zaključak o prihvaćanju donacije za obnovu kapelice. Potom je donatorica opunomoćila dubrovački odvjetnički ured Krce-Orlić da je zastupa i uplatila im novac. Prikupljene su ponude za izvođača radova,  a uvjet donatorice je bio da sudjeluje u izboru izvođača. U travnju je izabran obrt Gara iz Dubrovnika u vlasništvu Ive Čikata koji je trebao početkom svibnja početi s obnovom kapelice. Nažalost radovi nisu počeli jer Čikato nije htio potpisati ugovor o obnovi kapelice s tvrtkom Boninovo.

- Tražili smo da se potpiše trojni ugovor o građenju, između vlasnik kapelice, predstavnika donatora i izvođača radova, u kojem se, među ostalim, određuje rok izvršenja radova 90 dana, traži od izvođača financijsko jamstvo dvije bjanko zadužnice i to jedna na milijun, a drugu na 500 tisuća kuna temeljem zakonskih odredbi te jamstveni rok od 10 godina za konstrukcijski dio kapelice. Koliko sam mogla shvatiti sporne su zadnje dvije od navedene tri odredbe ugovora. Tim odredbama ugovora štitimo interese tvrtke jer je kapelica i cijeli obuhvat pod zaštitom UNESCO-a kao materijalna baština - kazala je direktorica  Marija Kisić-Kamić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Direktorica tvrtke Boninovo je mjesecima odolijevala pritiscima pojedinih lokalnih političkih moćnika da potpiše ugovor s obrtom Gara bez financijskog jamstva i uspjela im se oduprijeti držeći se zakona. Kada je donatorica uočila da se situacija komplicira novac je uplatila na račun tvrtke Boninovo i ovlastila je da nastavi postupak izbora izvođača radova na obnovi kapelice Sv. Križa, pa je tvrtka  Boninovo u kolovozu raspisala i u rujnu okončala natječaj.

Dubrovčani su poznati kroz povijest kao donatori svom Gradu pa je jedna dubrovačka obitelj, koja želi ostati anonimna, gradu Dubrovniku donirala gotovo 2000 četvornih metara zemlje na predjelu Nuncijata. Doznajemo da doniranu zemlju Grad može koristiti samo za izgradnju groblja.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 34
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag