Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
104 komentara

Aparat ne vraća novac: 'Uzeli su mi 50 kuna, a parking je 40'

Uređaj omišaljske tvrtke Pesja nautika izdao je račun na ubačeni iznos, a ne prema istaknutoj cijeni usluge...

104 komentara

Na uređaju je jasno istaknuto da prima novčanice od 10, 20, 50 i 100 kuna. Ubacila sam 50 i stisnula gumb za cjelodnevnu kartu koja stoji 40 kuna. Dobila sam račun, ali ne i preplaćenih 10 kuna, požalila nam se čitateljica.

Ostavila je auto na parkiralištu Plava terasa, nedaleko od hotela Jadran u Njivicama na Krku. Uređaj joj je isprintao račun na 50 kuna, iako je cijena usluge koju je tražila 40.

- Nazvala sam navedeni broj za korisnike i požalila se da nisam dobila povrat od 10 kuna. Djelatnik mi je rekao kako na uređaju lijepo piše da ne vraća novac. Smiju li se na ovakvim javnim parkiralištima postavljati uređaji koji ne vraćaju ostatak novca te kome taj novac ide i kako ga tvrtka pravda - pitala je čitateljica.

Parkiranje naplaćuje tvrtka Pesja nautika, u kojoj tvrde kako većina parkirališta na otoku Krku koristi uređaje za naplatu parkiranja u koje treba ubaciti točan iznos.

- Na svakom uređaju je tipka za otkazivanje plaćanja. S izlistom otkazanog plaćanja i računom klijent može doći u upravu te će službenici odraditi proceduru povrata novca na njegov račun. Uređaje ne praznimo mi nego Fina, koja nam prihod uplaćuje na poslovni račun. Sve je precizno i transparentno - kažu iz Pesje nautike.

Dodaju kako se na Krku parkiranje naplaćuju od lipnja do sredine rujna i “ne isplati im se” postavljati blagajne, kako zovu uređaje koji vraćaju novac.

Na pitanje je li legalno na javna mjesta postavljati uređaje koji ne vraćaju novac, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta odgovorilo je citiranjem Zakona o zaštiti potrošača koji, kažu, propisuje samo kako se trgovac treba pridržavati istaknute maloprodajne cijene:

- Ako se trgovac ne pridržava istaknute cijene, potrošač mu može podnijeti pisani prigovor. Trgovac je dužan odgovoriti na prigovor u roku od 15 dana od dana kad je prigovor zaprimio. Ako potrošač nije dobio odgovor u roku ili ga je zaprimio u roku, ali zbog sadržaja odgovora smatra da su mu prava i dalje povrijeđena, može podnijeti prijavu Državnom inspektoratu.

Nisu komentirali činjenicu da je uređaj izdao račun na iznos koji ne odgovara istaknutoj maloprodajnoj cijeni. Tvrtku Pesja nautika osnovala je općina Omišalj i 20. svibnja 2019. dodijelila joj koncesiju na 15 parkirališta u Omišlju i devet u Njivicama. Ako svaki od stotinjak ljetnih dana na svakom od njih jedan korisnik preplati 10 kuna, koncesionaru ostaje 24.000 kuna. A za 10 kuna malo tko će ići u tvrtku i tražiti povrat novca.

 

 

 

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message