Obavijesti

News

Komentari 16

'Apatija i rezignacija'. Turudić je potpisao osmrtnicu pravosuđu

'Apatija i rezignacija'. Turudić je potpisao osmrtnicu pravosuđu
1

"Sada je odaslana poruka javnosti da kao država nismo sposobni nositi se s takvim krupnim predmetima", kazao je sinoć sudac Ivan Turudić, komentirajući oslobađajuću presudu za Ivu Sanadera u aferi Hypo.

VIDEO

"Nastupila je apatija i rezignacija".

Tako je Ivan Turudić potpisao službenu osmrtnicu hrvatskog pravosuđa.

A time i hrvatske države.

"Nitko više ništa ne očekuje", izjavio je sinoć u RTL Direktu, komentirajući oslobađajuću nepravomoćnu presudu Ivi Sanaderu za ratno profiterstvo, "ne samo od tog postupka, nego ni od sličnih postupaka koji su počeli s velikom pompom i pažnjom javnosti i medija. Sve polako pada u zaborav".

I sam Turudić, bivši predsjednik Županijskog suda u Zagrebu, a sada sudac Visokog kaznenog suda, potpisuje ono o čemu hrvatska javnost govori već godinama, ono što ubija pravosuđe, povjerenje u sudove, bilo kakvu nadu da ima nade za ovu državu.

Ivan Turudić o Sanaderovom suđenju: 'Ja sam sudio u tom predmetu, ima tu i moje krvi...'
Ivan Turudić o Sanaderovom suđenju: 'Ja sam sudio u tom predmetu, ima tu i moje krvi...'

Odaslana je poruka

Govoreći o Sanaderovu suđenju u aferi Hypo koje se provlači već godinama, nakon što su presude padale na Ustavnom i Vrhovnom sudu, Turudić naglašava kako bi brzim okončanjem postupka javnosti bila odaslana poruka. "Sada je odaslana poruka javnosti da kao država nismo sposobni nositi se s takvim krupnim predmetima", kaže on, upirući prstom u "loše zakone", "neadekvatne optužnice", u "zlouporabe od strane optuženika", te u "niz faktora koji su doveli do toga".

Premda najmanje u same suce.

Za Turudića, već je uhodan mehanizam u takvim postupcima. "Gotovo da je poput neke kalkulacije da sada kada počne veliki predmet čujemo poznate odvjetnike koji kažu da očekuju da će biti za 10-15 godina i da treba izdržati prvi udar, istražni zatvor, podizanje optužbe, javnu osudu po medijima, artiljerijska priprema. Nakon šest mjeseci ili godinu dana se to utiša i to postane jedan od niza predmeta s projektiranim ili predvidljivim trajanjem od sedam, osam, deset godina".

To je postao model. To je postao obrazac. I nitko više ni ne očekuje drugačiji scenarij.

Ni kod Ive Sanadera, ni kod Nadana Vidoševića, a sutra ni kod Ivice Todorića ili Josipe Rimac ili Dragana Kovačevića ili Darka Horvata...

Ćaća nije kriv: Uskok ni iz trećeg pokušaja nije uspio dokazati da je Ivo Sanader bio ratni profiter
Ćaća nije kriv: Uskok ni iz trećeg pokušaja nije uspio dokazati da je Ivo Sanader bio ratni profiter

Dio problema, a ne rješenja

Ivan Turudić bio je dio takvog pravosuđa. Još uvijek je sudac Visokog kaznenog suda koji preinačuje presude i traži olakotne okolnosti za hrvatske branitelje u slučajevima silovanja.

Turudić je često bio dio problema, rijetko kada i rješenja. 

Pa kad on danas priznaje da nema nade za Hrvatsku i za njezino pravosuđe, da se ne možemo nadati presudama u eksponiranim slučajevima korupcije, da se slučajevi rutinski rastežu i odugovlače i vraćaju na prvostupanjska suđenja, da je trulež izjela čitav sustav od razine zakona do visokih sudova, što bi onda trebali očekivati građani i čitava javnost?

A opet, nije moglo drugačije završiti od onoga trenutka kad je HDZ proveo čistku u pravosuđu početkom devedesetih godina, stavio šapu na sudove, napunio sudove podobnima i pokornima, upravljao tužiteljstvima, kontrolirao Ustavni sud i Vrhovni sud. 

Takav sustav gonio je onda kada je trebao, kao u slučaju Ive Sanadera nakon njegova stranačkog puča, kada se poslala poruka Europskoj uniji da se Hrvatska bori protiv korupcije. I taj sustav otezao je ili oslobađao onda kad javnog pritiska više nije bilo.

"Nastupila je apatija i rezignacija".

"Na zastavi i kap moje krvi"

Pitanje je nakon ovoga može li se hrvatsko pravosuđe, a s njim i hrvatsko društvo, ikada izvući iz te situacije. U koju su ga doveli i oni koji sada nad njim očajavaju i, kao Turudić u slučaju Sanadera, tvrde da je "na toj zastavi i kap njegove krvi".

Može li sustav početi funkcionirati, može li vratiti povjerenje javnosti ili će se uhićenja i navodna borba protiv korupcije svesti na jednodnevne medijske senzacije, nakon čega će svi zaboraviti odakle je krenulo i zabaviti se drugim temama?

Ili ćemo naprosto dići ruke od svega?

Paraliza društva

Pravosuđe je središnji živčani sustav svakog društva, koje se proteže od vrha države do najniže pravosudne instance i svakog pojedinca te tako utječe na funkcioniranje čitavog društva.

Apatija i rezignacija koje nastaju kao rezultat sudskih procesa znači da je čitavo društvo praktički paralizirano. 

Osim, naravno, onih koji računaju s tom apatijom i rezignacijom kako bi nastavili s redovitim koruptivnim i kriminalnim aktivnostima. Pod kapom stranke koja je kumovala paralizi društva.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa