Obavijesti

News

Komentari 2

Aplikacija: Kliknem mišem i doznam kako mi dijete uči

Aplikacija: Kliknem mišem i doznam kako mi dijete uči
3

Više od 1500 roditelja koristi besplatnu aplikaciju MojRazred.info, preko koje sa školom razmjenjuju informacije. Autori aplikacije su Marijan Poljak i Alan Martinis

VIDEO

Svakog dana u tiskanom izdanju 24sata stručnjaci, profesori i učitelji, roditelji i djeca, obični ljudi i znanstvenici upozoravat će na probleme, otkrivati rješenja i objašnjavati slučajeve koji mogu pomoći da imamo bolje obrazovanje za bolju Hrvatsku.

Kako bi poboljšali komunikaciju roditelja i nastavnika, dvojica mladih očeva i stručnjaka za računalni softver, Alan Martinis i Marijan Poljak, napravili su kompjutorsku aplikaciju MojRazred.info preko koje razrednik i roditelji mogu izmjenjivati informacije, pitanja i prijedloge. Sve na jednome mjestu i sve pregledno, uz internetsku vezu kao jedini uvjet. Ideja je nastala, kaže nam Martinis, kad mu je sin kretao u prvi razred osnovne škole.

- Školska godina tek je počela. Roditelji se još nisu međusobno poznavali. Na prvom roditeljskom sastanku, kad smo dizali ruke i odlučivali o nekom pitanju, rodila mi se ideja kako bi bilo zgodno kad bismo imali nekakvu anketu preko interneta za nekakve odluke. Ideju smo nastavili razrađivati prijatelj i ja te smo došli do toga kako bi bilo dobro kad bismo imali nekakvu stranicu na kojoj bi bile ankete, forum, interni forum, raspored školskih sati, kalendar događanja, poput priredbi, izleta ili obavijesti koje učiteljica objavljuje na oglasnoj ploči – prisjeća se Martinis.

O ideji je pričao sa svojim kolegom s kojim i inače izrađuje internetske stranice. Shvatili su da bi roditeljima dobro došle automatske informacije iz škole o njihovoj djeci koje im sjedaju na e-mail. Uostalom, i sami su bili u toj situaciji. Njihovi klinci tek su se otiskivali u svijet školovanja. Kad su u školi roditelji upisivali svoje osobne podatke, Martinis je uočio da svi imaju e-mail adrese, dakle svi su bili informatički pismeni. I tako su se Poljak i Martinis bacili na posao.

- Nakon nekih 20-ak neprospavanih noći, jer obojica radimo i preko tjedna i vikendima, kolega i ja smo razradili tu aplikaciju. Ponudili smo je našoj školi, ali i još 800 škola diljem Hrvatske. S današnjim danom imamo otvorenih oko 1500 korisničkih računa roditelja u stotinjak razrednih zajednica - objašnjava nam Alan Martinis.

Vrlo brzo su im se počeli javljati roditelji. S pitanjima, pohvalama, ali i prijedlozima. Jedan od njih bio je da bi roditelji voljeli imati i pregled ocjena. - Stvar je vrlo jednostavna. Kreiranje te razredne zajednice traje doslovno jednu minutu. Upišu se podaci škole, podaci razrednika ili nastavnika koji je i administrator pojedine grupe. Nakon toga uključivanje svih roditelja može potrajati još jednu minutu dok sustav automatski generira posebnu internetsku stranicu, svim roditeljima dodijeli korisnička imena i lozinke te im ih pošalje na e-mail adrese - opisuje nam Martinis.

Aplikacija je, kaže, apsolutno zaštićena. Netko sa strane ne može doći i gledati što objavljuje nastavnik ili što pišu roditelji.

On priznaje kako su se neki roditelji ispočetka tome i protivili smatrajući kako će se na taj način sasvim izbaciti direktan kontakt između nastavnika i učenika. Ali, na kraju, nije bilo tako.

- Ova aplikacija ne služi tome, nego upravo nadopunjuje redovite dolaske roditelja u školu. Ovako su roditelji informiraniji, a i djeca imaju taj osjećaj da netko brine o njima i da su pod stalnim roditeljskim nadzorom – kaže Martinis.

Lajkaj stranicu Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska na Facebooku.

Pročitajte više o temi na stranici Bolje obrazovanje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!
S PRVOG KATA

Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!

Policija iz Našica jutros oko 7 sati je pokušala realizirati dovedbeni nalog koji je Županijski sud u Osijeku raspisao za 47-godišnjakom kojeg je trebalo dovesti u Zatvor u Zagrebu
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca