Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
335 komentara

Ljekarnica joj je odbila izdati kontracepciju zbog svoje vjere

Dugoraćanka je stigla u ljekarnu s receptom, a ljekarnica ju je odbila jer se izdavanje sredstva kosi s njezinim uvjerenjima zasnovanim na katoličkom nauku

24sata
Foto: 24sata
335 komentara

Ana Dukić, vlasnica ljekarne u Dugom Ratu, odbila je izdati kontracepcijsko sredstvo 39-godišnjoj mještanki , piše Sloboda Dalmacija, jer joj to vjera brani. Dugoraćanka je stigla u njezinu ljekarnu s receptom, a ljekarnica ju je odbila jer se izdavanje sredstva kosi s njezinim uvjerenjima zasnovanim na katoličkom nauku. Usput rečeno, vlasnica ljekarne godinama izdavala je istoj mušteriju kontracepciju, a vjerska  savjest probudila joj se tek odnedavno. Mušterija se odlučila raspitati za svoja prava.

- Prvo sam se javila ginekologu, koji je rekao da mi ljekarnica mora dati ono što je na receptu. Potom sam se raspitala kod udruga za zaštitu potrošača, tražila po Internetu i nigdje nisam pronašla ljekarnici imaju pravo na prigovor savjesti. Imaju ga ginekolozi, ako ne žele obaviti abortus, ali svejedno moraju osigurati pravo pacijentici da joj bude pružena usluga - ispričala je mještanka za Slobodnu Dalmaciju.

Ana Dukić je, pak, objasnila da je na jednom stručnom skupu od kolegica saznala da po zakonu nije dužna izdavati kontracepciju, ako se to protivi njezinim vjerskim uvjerenjima. Također, poručuje mušterijama koji traže sredstva za zaštitu od trudnoće da ima i drugih ljekarni, osim njezine.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message