Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Apsurd: 'Moj sin je bolestan, a moram to stalno dokazivati'

Iako je riječ o stanju koje je nepromjenjivo te o oštećenjima koja ne mogu nestati, Gordana iznova mora dokazivati da ostvaruje pravo na skraćeno radno vrijeme i invalidninu za sina

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Mome sinu nije lako obilaziti urede i birokrate. Bila bih najsretnija da mi dijete jednog dana ozdravi, ali znam da je to nemoguće, rekla je Gordana Volf iz Zagreba.

Majka je teško bolesnog Domagoja (13). Zbog zdravstvenog stanja svog djeteta ostvaruje pravo na skraćeno radno vrijeme, no svaki put mora iznova dokazivati Domagojevu bolest i pritom se probijati kroz šumu papirologije i apsurdnih zakona. Naime, Zavod za vještačenje jedno te istu djetetovu dokumentaciju vještači čak tri puta. Domagoj ima oštećenje mozga, epilepsiju, usporen psihomotorni razvoj... 
Iako je riječ o stanju koje je nepromjenjivo te o oštećenjima koja ne mogu nestati, Gordana, koja radi kao administrator daktilograf, iznova mora dokazivati da ostvaruje pravo na skraćeno radno vrijeme i invalidninu za sina. Prva instanca bio je HZZO koji je poslao svu dokumentaciju u Zavod za vještačenje. Na temelju njihova mišljenja HZZO je Gordani odobrio produžetak prava na skraćeno radno vrijeme.

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Potom je Gordana tu istu dokumentaciju predala u Centar za socijalnu skrb kako bi se utvrdilo ima li dijete i dalje pravo na invalidninu, a Centar će sve to poslati u Zavod za vještačenje, bez obzira što je vještačenje s tim istim papirima već obavljeno na zahtjev HZZO-a. No tu nije kraj. Nakon svega Gordana jedno te istu dokumentaciju nosi i u Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje. I pogađate – Mirovinsko je šalje u Zavod za vještačenje.

- Ovo je više nego apsurdno. Jedino logično bi bilo da nakon što se vještačenje prvi put obavi na zahtjev HZZO-a, vrijedi i za sve ostale ustanove. No svi traže svoje, bez reda i smisla pa zapravo svako toliko hodate okolo s istom dokumentacijom koja se bezrazložno vještači po nekoliko puta. Centar za socijalnu skrb me još uz sve traži i da dovedem dijete jer ne žele priznati samo medicinsku dokumentaciju – očajna je Gordana koja je ovu proceduru već prošla 2013. i 2015. godine. Upravo je prolazi i sada, a sve će morati ponoviti i 2019. godine.

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

U međuvremenu će početkom 2018. morati opet u Mirovinsko kako bi produžila pravo na dječji doplatak, a pritom će im, kao dodatni apsurd, morati predati nalaz i mišljenje Zavoda za vještačenje koje oni već imaju.

- Život djece s teškoćama u razvoju i njihovih roditelja ionako je dovoljno težak, a sustav koji bi nam sve trebao olakšati to ne čini. Moje dijete će zauvijek imati ova oštećenja i toga sam bolno svjesna, a birokracija nas bezrazložno muči. Pitam se kada će napokon prestati otežavati situaciju svima nama sa svojim apsurdnim zakonima i pravilnicima - neutješna je Gordana.

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

U Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje kažu da se prema Zakonu o jedinstvenom tijelu vještačenja svako vještačenje provodi na zahtjev ustanove koje odlučuje o pravima te da se nalaz dostavlja toj ustanovi u jednom primjerku. Višestruka vještačenja obrazlažu i time da svaka ustanova ima svoje posebne uvjete koji su smjernica za vještačenje.     

Mama i sin obilaze brojne ustanove

Domagoj ima oštećenje mozga, epilepsiju, usporen psihomotorni razvoj...Unatoč tome, ustanove traže da se i on pojavi     

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message