Obavijesti

News

Komentari 16

Apsurdi obnove Zagreba: 'Budu li svi u svom aranžmanu radili instalacije, to je rizik za zgrade'

Apsurdi obnove Zagreba: 'Budu li svi u svom aranžmanu radili instalacije, to je rizik za zgrade'

Kad se privatna zgrada bude obnavljala, država će angažirati projektante, izvođače radova i nadzor. Ali samo za konstrukcijsku obnovu, u koju spadaju, primjerice, temelji, zidovi i krov

VIDEO

Čemu uložen novac države u obnovu ako dobijemo roh-bau stanove? Tko će voditi i nadzirati izvedbu mnogih instalaterskih i završnih radova, kojih uopće nema u programu obnove? 

Ova pitanja i primjedbe na koje nisu dobili odgovore uputilo je Hrvatsko društvo sudskih vještaka i procjenitelja (HDSVIP)  Vladi na prvi program mjera obnove Zagreba nakon potresa. I zaista dolazimo do malo apsurdne situacije. Kad se privatna zgrada bude obnavljala, država će angažirati projektante, izvođače radova i nadzor. Ali samo za konstrukcijsku obnovu, u koju spadaju, primjerice, temelji, zidovi i krov. 

POGLEDAJTE VIDEO Potres u Zagrebu

Pokretanje videa...

obnova zagreba 02:18

Iako će svi biti na gradilištu, morat će u konstrukcijskoj obnovi oštetiti i postojeće instalacije, njihova nova ugradnja ostaje stanarima. Oni mogu angažirati za svoje radove nove izvođače i novi nadzor iako bi logično bilo da se sve radi u isto vrijeme i po pravilima struke dok traje obnova. A i tad bi onda bilo različitih izvođača i nadzora na istoj zgradi. Potpredsjednik HDSVIP-a Krunoslav Komesar upozorava da tako postavljena obnova nosi previše rizika. 

Bandić: 'Oni koji su stanove nakon '45. dobili na telefon malo će pričekati s obnovom'
Bandić: 'Oni koji su stanove nakon '45. dobili na telefon malo će pričekati s obnovom'

- Ako svatko u svom aranžmanu bude radio instalacije struje, vode, centralnoga grijanja i zaštite od požara, onda to vodi opasnostima i rizicima za cijelu zgradu. Mi vještaci moramo upozoriti na te neželjene posljedice. Te stvari moraju biti izvedene po pravilima struke. Ne radi se o tome da netko, kao prije potresa, obnavlja svoj stan u zgradi. Sad se obnavlja cijela zgrada, protupotresnim pojačavanjem postojeće će instalacije trebati zamjenu, a to je ostavljeno da naknadno svatko radi na svoju ruku. Uopće u zakonu i programu mjera obnove nema propisano što s tim - upozorava Komesar. 

Procjenjuje i da će unutrašnje uređenje stanova koštati još od 400 do 500 eura po četvornome metru. 

Damir Vanđelić, čelnik Fonda za obnovu Zagreba, koji će voditi obnovu privatnih kuća i zgrada, kaže da će država cjelovitu obnovu raditi i platiti samo ako je riječ o zaštićenom kulturnom dobru. 

- Građani mogu sami naručiti i ugovoriti i izvođače i nadzor nad unutarnjim uređenjem. Najčešće su u pitanju radovi koji ni nemaju propisanu zakonsku obvezu nadzora. Također, radi se i o različitoj dinamici radova. Ne može nadzor koji je ugovorila država nakon konstrukcijske obnove ostati još nekoliko mjeseci i pratiti kvalitetu radova u privatnim stanovima, a niti mi to možemo plaćati. Pojednostavljeno, konstrukcijska obnova je javni interes, a tko će imati kakav parket, nije - kaže Vanđelić.

Skela koja štiti Katedralu: Čak 18 majstora postavljalo ju je danima. Bez ijedne psovke...
Skela koja štiti Katedralu: Čak 18  majstora postavljalo ju je danima. Bez ijedne psovke...

No Komesar upozorava da su strujne, vodovodne i instalacije za grijanje ključne za sigurno postojanje zgrade.

- I ako već neće ići zajedno s obnovom, država treba u zakonu propisati upraviteljima zgrada obvezu da se instalacije rade cjelovito za zgradu, uz stručno projektiranje i nadzor. Ne možemo to prepustiti stihiji - kaže Krunoslav Komesar. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda
VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku
STOP ZA MILANOVIĆA

VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku

Na Ustavnom sudu se raspravljalo o načinu na koji se predsjednik RH Zoran Milanović angažirao u izbornoj kampanji