Obavijesti

News

Komentari 281

'Arbitraža ide dalje iako je Slovenija povrijedila sporazum'

'Arbitraža ide dalje iako je Slovenija povrijedila sporazum'
1

Suci su zaključili kako Sporazum o arbitraži nije povrijeđen u tolikoj mjeri da bi to onemogućilo ostvarenje predmeta i svrhe sporazuma te nastavak postupka, stoji u odluci

VIDEO

Arbitražni sud u Haagu zaključio je da je Slovenija povrijedila Sporazum o arbitraži oko određivanja granice, no postupak na Stalnom arbitražnom sudu u Haagu će se nastaviti i sud će donijeti odluku o liniji razgraničenja između Hrvatske i Slovenije, javlja Večernji list.  

Arbitri su u ožujku započeli s analizom informacija i transkripata o protupravnom djelovanju slovenske predstavnice na Sudu Simone Drenik i "slovenskog" arbitra Jerneja Sekoleca, a u koje su bili uključeni i drugi suci, a zbog kojih je Hrvatska jednoglasnom odlukom Sabora istupila iz postupka i iz Sporazuma. 

No suci su zaključili kako Sporazum nije povrijeđen u tolikoj mjeri da bi to onemogućilo ostvarenje predmeta i svrhe sporazuma te nastavak postupka, stoji u odluci. Također, zaključili su kako nitko u postupku nije dovodio u pitanje nepristranost i neovisnost ostalih sudaca i zaključili da mogu nastaviti postupak.

Inače, od originalnog vijeća Arbitražnog suda ostali su Nijemac Bruno Simma te Britanac Vaughan Low. Slovenski sudac Sekolec je odstupio, a na njegovo mjesto je imenovan predsjednik Međunarodnog suda Ronny Abraham, no i on je ubrzo odstupio. Odstupio je i hrvatski arbitar Budislav Vukas. Na koncu na njihova mjesta postavljeni su Norvežanin Rolf Einar Fife i Švicarac Nicolas Michel.   

Kako se navodi u odluci, Arbitražno vijeće će u novom sastavu, s nova dva arbitra, nanovo pregledati i pisani dio postupka i usmeni dio rasprave i to bez stranaka. Nakon toga će, bude li potrebe, pozvati stranke da nekom procesnom radnjom, možda čak i usmenom raspravom, ako žele mogu ponoviti najvažnije činjenice i argumente. Potom će Sud donijeti odluku o granici između dvije države. 

Podsjetimo, nakon izbijanja skandala, Hrvatski sabor je jednoglasno 29. srpnja 2015. godine obvezao Vladu na pokretanje postupka za prestanak Sporazuma o arbitraži između Vlade RH i Vlade Republike Slovenije. No, to očito nije previše zabrinulo Europsku komisiju koja je ustvrdila da se arbitraža nastavlja bez obrzira na odluku Hrvatskog sabora. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 281
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa