Obavijesti

News

Komentari 20

'Premijeru, odradite s oporbom performans Četiri majmuna'

'Premijeru, odradite s oporbom performans Četiri majmuna'

U HDZ-a smatraju da se društveni odnosi ne mogu rješavati otvaranjem prostora za govor mržnje i diskriminaciju, a iz SDP-a uzvraćaju da potez riječkog ugostitelja bio žestoka kritika vlasti koju treba otrpjeti

VIDEO

Polemika oko poteza vlasnika riječkog kafića Three Monkeys nastavila se i u Saboru, a nakon reakcije premijera Andreja Plenkovića.

I dok iz HDZ-a poručuju kako se društveni odnosi ne mogu rješavati otvaranjem prostora za govor mržnje i diskriminaciju, iz SDP-a smatraju da je potez riječkog ugostitelja bio samo žestoka kritika aktualne vlasti i njezine politike u vrijeme pandemije, posebno prema ugostiteljima.

- Pažljivo orimo tlo i pazimo što sijemo - poručio je Mario Kapulica (HDZ). 

Ako se nastavi politika podržavanja izjava i konkretnih akcija koje u hrvatsko društvo žele uvesti segregacija, kaže, ne bi ga iznenadilo da se u izmjenama saborskog poslovnika uvedu posebna pravila za zastupnike HDZ-a odnosno da oni primjerice više nemaju pravo na repliku ili ispravak netočnog navoda jer sve što se njima kaže je gola istina i nema te uvrede koju nisu zaslužili. Kapulica je kazao i kako ih posljednjih dana glasači, pristaše i simpatizeri zovu pitaju hoće li nešto napraviti da ih se od takvih postupaka, napada i diskriminacije zaštiti. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
'Ja ne želim voditi polemiku s vlasnikom kafića Tri majmuna'
'Ja ne želim  voditi polemiku s vlasnikom kafića Tri majmuna'

- Možda ne bi bio loše na vrijeme poručiti ljudima koji HDZ podržavaju da to ne smiju činiti jer bi mogli ostati bez temeljnih ljudskih prava i prava na poštovanje i dostojanstvo. Već smo svjedočili o prijedlozima da nam u crkvama treba uskratiti pričest, našu djecu možda sutra neko neće primiti u dućan ili će ih izbaciti iz tramvaja jer nisu predvidjeli mjesto za obojene, da obojene mržnjom koju netko usmjerava na njih i sve ono što je vezano uz HDZ - upozorio je Kapulica.

Nismo mi u HDZ-u preosjetljivi, spremani smo trpjeti različite vrste uvreda, podnositi da ih se naziva „pripadnikom iskvarene partitokracije i korumpirane odnarođene klase i izdajničkim političarima” ali i takve politike imaju neželjene posljedice, kazao je HDZ-ov zastupnik. Svjestan je kaže da HDZ nije savršen, kao što nije niti jedna stranka ili grupa ljudi. 

-  Iako po nekima pripadam ljudskoj podvrsti vrijednoj prijezira i gađenja vjeruje, u hrvatskog čovjeka, slobodnu i demokratsku Hrvatsku, snagu i zrelost hrvatskog društva - zaključio je Kapulica. 

Vlasnik bara 'Three Monkeys' u Rijeci poručio HDZ-ovcima da ubuduće zaobilaze njegov kafić
Vlasnik bara 'Three Monkeys' u Rijeci poručio HDZ-ovcima da ubuduće zaobilaze njegov kafić

Arsen Bauk (SDP) stava je da slučaj riječkog ugostitelja nije ni govor mržnje ni diskriminacija već kritika vlasti u vrijeme pandemije. Ustvrdio je kako predsjednik Vlade i HDZ-a već tri dana trola i provodi „monkey challenge, pokušavajući cijelu javnost uvjeriti u nešto što ne stoji. Poručio je kako predstavnici vlasti i oporbe moraju moći otrpjeti kritiku i uvredu odnosno reagirati samo u iznimnim situacijama, a u konkretnom slučaju ne vidi ništa što bi zahtijevalo reakciju pravne države. Podsjetio je kako je u lipnju 2017. s Peđom Grbinom i Bojanom Glavaševićem u centru grada pozvali građane da ih kritiziraju i vrijeđaju, jer političari moraju otpiti kritiku i uvredu. 

- Bilo bi dobro to ponoviti da nam se pridruži i premijer. Možemo u Rijeci ili u Zagrebu i slobodno taj performans mogu zvati Four Monkeys (četiri majmuna) - kazao je Bauk. 

Ako HDZ-ovci žele adekvatno reagirati na diskriminaciju SDP-ovac ih je pozvao da u petak dođu na sastanak u Židovsku zajednicu o zabrani pozdrava ZDS koji ima rasističke i druge konotacije. 

- Pa pokažite to na dijelu - poručio je Bauk. 

Pučka pravobraniteljica: Biranje gostiju kafića prema političkoj opciji može biti diskriminirajuća
Pučka pravobraniteljica: Biranje gostiju kafića prema političkoj opciji može biti diskriminirajuća

Branko Bačić (HDZ) uzvratio je kako ne očekuje da ih brani SDP već da sve demokratske stranke i ljudi u Hrvatskoj osude govor mržnje, a predsjednik Sabora Gordan Jandroković (HDZ) pozvao je sve da u sabornici da izbjegavaju uvredljivo i diskriminirajući govori o drugima.

- Izbjegavajmo uvredljiv, ružno i diskriminirajuće govoriti o drugima, jer taj put ako se otvori to je put bez povratka i ne bih volio da na njemu budemo i živimo - zaključio je Jandroković. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...