Obavijesti

News

Komentari 239

Ispitivanje pokazalo: Cjepivo Novavax učinkovito 89,3 posto!

Ispitivanje pokazalo: Cjepivo Novavax učinkovito 89,3 posto!

Cjepivo protiv koronavirusa tvrtke AstraZeneca bi, prema mišljenju njemačkog povjerenstva za cjepiva, moglo biti korišteno samo kod cijepljenja osoba mlađih od 65 godina, priopćeno je u četvrtak

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
22.50

Cjepivo Novavax učinkovito 89,3 posto!

Treća faza britanskog ispitivanja cjepiva Novavax protiv covida-19 pokazala je da to cjepivo ima 89,3 posto učinkovitosti. Preliminarne analize pokazale su da je tijekom ispitivanja detektirano više od pola slučajeva novog soja kod kandidata, te da je cjepivo protiv novog soja učinkovito 89,3 posto, a protiv originalnog soja čak 95,6 posto, javlja SkyNews.

U ispitivanju je sudjelovalo 15.000 kandidata između 18 i 84 godine, a 27 posto kandidata bilo je starije od 65 godina

21.34

Saborska oporba: U Izvješću nisu vidljivi učinci protuepidemijskih mjera

U saborskoj raspravi o Izvješću o provedbi mjera iz Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti oporba je u četvrtak upozorila kako iz opsežnog dokumenta nije vidljivo koji su učinci tih mjera te da su ih stoga morali pratiti u medijima.

U Izvješću su pobrojane mjere, ali nismo vidjeli njihove učinke, upozorio je u ime Kluba SDP-a Željko Pavić. Mirela Ahmetović (SDP) rekla je kako je Izvješće trebalo dati učinke mjera o zaštiti pučanstva, ali da u njemu nisu navedeni. Imali ste priliku predstaviti ih, ali to niste učinili, dodala je.    

Dalija Orešković (Centar) istaknula je kako je glavno pitanje tko upravlja krizom. Ustvrdila je kako je Stožer civilne zaštite postao trajan kao i korona, a nakon potresa u naše je živote ušao još jedan stožer, iako zakon to ne predviđa. Stožer je postao sam sebi svrha, kompromitiran je i politiziran i ne daje odgovor kako se upravlja krizom. Stvorio je nejednakost i nesigurnost, ocijenila je.

Davor Dretar (Domovinski pokret) najavio je podnošenje zakonskog prijedloga o beneficiranom radnom stažu za medicinsko osoblje uključeno u borbu protiv pandemije koronavirusa. Prijedlog da se beneficirani radni staž omogući zdravstvenom osoblju koje u borbi protiv koronavirusa podnosi ogroman teret i iscrpljeni je dugotrajnom koronakrizom, najavila je i Katarina Peović (Radnička fronta). 

Miro Bulj (Most) rekao je kako iz Izvješća treba izvući pouke, upozorivši kako je pandemija pokazala brojne probleme u sustavu zdravstva. Podsjetio je kako nije podržao djelovanje stožera bez vremenskog ograničenja ustvrdivši kako je stožer političko tijelo koje odgovara Vladi i donosi političke odluke. Zauzeo sa za otvaranje kafića uz poštivanje epidemioloških mjera. Upozorio je i na problem višemjesečne neisplate putnih troškova djelatnicima kninske bolnice.

Provedeno je i izjašnjavanje o amandmanima na Prijedlog izmjena Zakona o obnovi potresom pogođenih područja među kojima su prihvaćeni oni Odbora za zakonodavstvo i HDZ-a, a provedeno je i izjašnjavanje o amandmanima na Prijedlog nacionalne strategije razvoja RH do 2030.

20.54

U Srbiji cijepljeno više od 400.000 građana, najavljena isporuka još 49.360 doza

Srbija je od početka imunizacije 24. prosinca do 28. siječnja popodne cijepila više od 401.500 građana cjepivima Pfzier-BioNTech, Sputnjik V i Sinopharm, priopćeno je u četvrtak u Beogradu, a najavljena je isporuka još dva nova kontingenta cjepiva.

"Sutra dobijamo još 40.000 cjepiva Sputnjik V, a u ponedjeljak dodatnih 9.360 doza Pfizera", najavila je u četvrtak premijerka Ana Brnabić, odgovarajući na zastupnička pitanja u Skupštini Srbije.

Imali smo sastanak s ljudima iz COVAX-a, iz tog programa očekujemo nešto cjepiva u veljači, a borimo se za još neka cjepiva, dodala je Brnabić pošto su prošlog tjedna najviši državni dužnosnici ustvrdili da iz COVAX programa Srbija dosad nije dobila niti jednu dozu cjepiva.

Brnabić je ustvrdila da je Srbija danas, po broju cijepljenih građana na 100.000 stanovnika, druga u Europi poslije Velike Britanijee, a sedma u svijetu odmah iza Sjedinjenih Država.

U Srbiji je u protekla 24 sata od posljedica infekcije covid-19 umrla 21 osoba, a među 10.637 testiranih uzoraka registrirane su još 1.592 nove zaraze, priopćilo je u četvrtak srbijansko Ministarstvo zdravlja.

Na bolničkom liječenju je 4.206 pacijenata, a 162 ih je na respiratoru.

Od početka epidemije 6. ožujka 2020.  testirana su 2.588.844 uzorka, registrirano je 390.637 zaraženih, a službeno je prijavljeno 3.965 umrlih od posljedica infekcije uz stopu smrtnosti od 1,01 posto. 

19.44

Markotić: U kinesko i rusko cjepivo nema razloga sumnjati

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić izjavila je u četvrtak kako za sada nije dokazano da su se u Hrvatskoj pojavile nove mutacije koronavirusa, ali da to ne znači da taj mutirani virus ne cirkulira.

Markotić, koja je i članica Stožera za civilnu zaštitu Republike Hrvatske, gostovala je u četvrtak u HTV-ovu Dnevniku i potvrdila da je prije jedan od novih sojeva virusa nađen samo na sjeveru Hrvatske. Objasnila je da je riječ o soju iz Škotske koji je izazvao brže širenje infekcija, što dijelom objašnjava i epidemiološku situaciju u Varaždinu a, kako je rekla, vjerojatno i u Čakovcu.

Nema razloga za sumnju u rusko i kinesko cjepivo

S obzirom na činjenicu da je došlo do problema u isporuci cjepiva, Markotić je na pitanje - zašto se Europska unija ne okrene prema ruskom i kineskom cjepivu - odgovorila kako nema razloga za sumnju u rusko i kinesko cjepivo jer je riječ o zemljama koje imaju visoki stupanj tehnologije i znanja, ali i poručila kako treba dostaviti i pregledati dokumentaciju.

Istaknula je kako ne vidi potrebu za bilo kakvom diskriminacijom u smislu toga otkud dolazi cjepivo već je, objasnila je, bitno jesu li određene tvrtke uputile dokumentaciju i zadovoljavaju li sve ono što je potrebno za registraciju cjepiva u Europskoj uniji.

U vezi problema s isporukom cjepiva, Markotić je rekla kako svi znamo da ništa nije idealno te da se mogu pojaviti određeni problemi, ali da je onda važno pošteno iskomunicirati i reći je li riječ o problemima u proizvodnji ili su tvrtke odlučile zbog profita preusmjeriti doze cjepiva.

Smatra da će i oni koji su, ili će biti, cijepljeni u prvoj fazi moći biti sigurniji tek kada većina svjetske populacije bude cijepljena.

Dio imunološke memorije može se zadržati više tjedana i mjeseci

Zbog problema u isporuci cjepiva produljuje se i rok za primanje druge doze cjepiva. Na pitanje koliki može biti maksimalni vremenski razmak između primanja dviju doza, Markotić je odgovorila kako naš imunološki sustav već pri prvom cijepljenju razvija dio imunološke memorije koja se može zadržati više tjedana i mjeseci.

"Ne bih bila nesklona vjerovati da ćemo biti zaštićeni i ako odgodimo nešto dulje nego što se sada zna da je razmak između dvije doze", dodala je.

Vezano uz vijest da je njemačko povjerenstvo za cjepiva objavilo kako se AstraZenecinim cjepivom ne bi trebali cijepiti stariji od 65 godina, Markotić je izjavila kako ne treba biti ishitren te da se vjerojatno radi i o određenim vrstama pritisaka.

"U starijih ljudi možemo očekivati da, zbog njihova nešto oslabljenog imunološkog odgovora, ne samo cjepiva AstraZenece, nego i neka druga, ne budu tako učinkovita i onda to treba pratiti. U svakom slučaju, određena zaštita će se sigurno postići", istaknula je Alemka Markotić.

17.40

Novi soj korona virusa otkriven i u Švicarskoj

Švicarski mediji izvijestili su o otkriću mutiranog soja virusa SARS-CoV-2 u skijalištu Arosa. Riječ je zasad o najmanje 14 zaraženih osoba.

Nadležne zdravstvene institucije nisu objavile o kojem je točno soju virusa riječ, ali se zna da je do sredine ovog tjedna u Švicarskoj otkriveno 654 slučajeva engleskog soja koronavirusa. DPA je tijekom dana prenio službenu izjavu iz švicarskog saveznog zavoda za zdravstvo, po kojoj bi slučajeva zaraze mutiranim sojem moglo biti “znatno više”, prenosi N1.

Švicarski mediji navode da su u Arosi, odmah po otkrivanju naglog širenja “novog soja” koronavirusa, uvedene najstrože mjere nošenja maski, kao i sveobuhvatno testiranje PCR testovima. Škole i vrtići ostaju zatvoreni najmanje do 6. veljače, ali skijalište ostaje otvoreno.

Lokalni mediji, pozivajući se na zdravstvene vlasti kantona Graubündena,  navode kao precizan izvor zaraze jednu školu.

Komentari 239