Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Našoj rekorderki otkrili rak u trudnoći, beba joj spasila život

Najteža borba: Mlada atletičarka i hrvatska rekorderka na 100 metara Maja Golub Fijačko (26), otkrila je tjedan dana prije porođaja da boluje od Hodgkinova limfoma

Tomislav Miletić/Pixsell
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell
47 komentara

Tjedan dana prije nego što je rodila zdravu kćerkicu Riu, atletičarka Maja Golub Fijačko (26) saznala je da boluje od Hodgkinova limfoma.

- Na vratu mi je izbila kvrga i uplašila sam se. Pogotovo zato jer sam za tjedan dana trebala roditi. Odmah su mi napravili pretrage i zadržali me u bolnici. Rodila sam carskim rezom 31. 10. ove godine bez dodatnih komplikacija - govori sretno Maja.

Imala je sreću da je limfom otkriven na vrijeme. Riječ je o drugom stupnju bolesti, kaže Maja, koja se kemoterapijom i zračenjem može povući. Kako se čitav život bavila sportom. Maja je ostala šokirana dijagnozom.

- Misliš si, sportaš si cijeli život, živiš zdravo, hraniš se zdravo, i ipak ti se dogodi ovako nešto - u nevjerici govori Maja koja unatoč svemu ne skida osmijeh s lica.

Karijeru je u ožujku ove godine nakratko prekinula kad je saznala da je u drugom stanju. Ni jednog trenutka ova aktualna rekorderka Hrvatske na 100 metara nije dvojila što je je bitnije, karijera ili obitelj.

- Trenirala sam dva mjeseca, a da nisam znala da sam trudna. Bilo mi je drago kad sam saznala za bebu. Hormoni su mi odjednom podivljali i jednim dijelom zahvaljujem svojoj Riji, jer me ona spasila da se bolest otkrije na vrijeme - priča mlada majka.

Ističe kako je moguće da limfom ne bi izbio na vidljivome mjestu da hormoni zbog trudnoće nisu “podivljali”.

- Možda bih sad živjela, a da ne znam da sam teško bolesna - kaže Maja.

Dr. Mrsić: Rak je otkriven rano, a šanse za izlječenje su 70 posto

Hodgkinov limfom je u većem broju slučajeva zalječiv. Karakteristike bolesti su povećanje limfnih čvorova na vratu, pazuhu ili bilo kojem dijelu tijela, no u 30 do 50 posto oboljelih uopće nema simptoma, kaže poznati hematolog dr. Mirando Mrsić.

Pojasnio je kako postoje četiri stupnja bolesti, a šansa da se zaliječi drugi stupanj, od kojeg boluje Maja je optimističnih 70 posto.

- Da nije ostala trudna Maja je mogla saznati za bolest možda tek kad bi bilo prekasno. Nije rijetkost da se limfom otkrije u trudnoći - istaknuo je dr. Mirando Mrsić.

Pobijedit ću bolest i vratiti se na stazu...

Nakon ciklusa kemoterapije na proljeće je čeka agresivnija terapija zračenjem. Mora jako paziti na oslabljeni imunitet, a malu Riju ne smije dojiti. U skromnom stanu u zagrebačkom Savskom Gaju živi sa suprugom Markom (33), koji joj je velika potpora u borbi s bolešću. Iako je zaposlen, teško preživljavaju s jednom plaćom, a lijekovi su skupi. U braku su tek četiri i pol mjeseca. Kolegice iz atletskog kluba Dinamo - Zrinjevac pokrenule su akciju za pomoć Maji.

- Maja je borac i beba joj je dodatni motiv da pregura teške dane. Rekla sam joj: ‘Ne smiješ se predavati, sad moraš biti jaka’ - rekla je fizioterapeutkinja Ivana Lažeta, koja ju godinama poznaje.

- Super mi je sad kad sam rodila, a briga o djetetu pomaže mi da manje razmišljam o svemu - kaže Maja i dodaje da joj nije teško dizati se noću kad beba plače.

Priznaje jedino da joj strašno nedostaju treninzi, a ponajviše boravak vani, na što se naviknula kao aktivna sportašica.

- Najbolje je biti pozitivan, to sam naučila u sportu. Kad si depresivan, navučeš si svakakve boleštine na sebe - govori Maja.

Dodaje i kako je dosad proživjela mnogo teških trenutaka u sportu jer je bila često ozlijeđena. Slomila je stopalo, a poslije i kralježnicu, no oba puta se oporavila i uspješno vratila atletici i pobjedama.

- Ništa me neće spriječiti da se i ovaj put vratim na tartan. Ako me nije spriječila slomljena kralježnica, neće ni ovo - rekla je hrabra Maja, na kojoj se niti jednog trenutka ne može primijetiti da ju je bolest slomila.

Mama Višnja teško proživljava bolest svoje jedinice. Bez supruga je ostala prije 11 godina i podupirala je kćer u svemu. Njezinu treneru Nenadu Ercegu najvažnije je da Maja dobije ovu životnu bitku.

- Ona je vedra i optimistična i ne iznenađuje me što je dobro prihvatila bolest. I američka sprinterica Gail Deverse preboljela je karcinom i uspješno se vratila - kaže Erceg.

Blanka Vlašić pomoći će Maji u borbi s bolešću

Majini prijatelji iz kluba Dinamo - Zrinjevac Ivana Lažeta, Marija Babić i Ivana Brkljačić samoinicijativno su odlučile pokrenuti akciju “Pomozimo teško bolesnoj Maji”. Akciji su se pridružili i ostali iz kluba, kao i naša najbolja visašica Blanka Vlašić.

- Tragedije se događaju svuda oko nas, ali posebno sam senzibilna kad pogode sportaše, pogotovo iz mog sporta. Maji ću pomoći izravno, ali i sudjelovanjem u svim akcijama - rekla je Blanka.

Želite li pomoći Maji u liječenju, novac možete uplatiti na tekući račun otvoren u Privrednoj banci broj 3214646058.

Samo ću kćeri dopustiti da mi sruši rekord

Ria će biti sportašica isto kao ja i suprug, koji je bio reprezentativac Hrvatske u malom nogometu. Ima predispozicije da postane atletičarka, a tad ću samo njoj dopustiti da sruši moj rekord, kroz smijeh govori mama Maja.


Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message