Obavijesti

News

Komentari 162

U Madridu stajali u redovima kako bi dobili AstraZenecu

U Madridu stajali u redovima kako bi dobili AstraZenecu

U prosincu, tijekom drugog vala pandemije, u jednom je danu u KBC-u bilo najviše 164 pacijenata, dok je danas zabilježen broj od 197 pacijenata koji se liječe protiv korona virusa

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
21.26

 Stanovnici Madrida dokazali su da su sigurni u AstraZenecino cjepivo u srijedu, unatoč tome što su europska i britanska agencije za lijekove pronašle potencijalnu vezu između cjepiva i rijetkih krvnih ugrušaka u mozgu.

"Ako pročitate upute za bilo koji lijek, uvijek postoje nuspojave za mali broj ljudi", rekla je Pilar Garcia čekajući u redu da primi cjepivo AstraZenece ispred nogometnog stadiona Wanda Metropolitano iz Atletico Madrida, koji se koristi kao centar za masovno cijepljenje.

"Mislim da je s cjepivom ista stvar", dodala je. 

Iz Europske agencije za lijekove (EMA) priopćili su u srijedu kako je zabilježeno 169  slučajeva pojave ugrušaka u mozgu nakon davanja 34 milijuna doza cjepiva AstraZenece.

"Danas je vrlo mučan dan zbog svih vijesti koje dolaze iz Europske agencije za lijekove", rekla je stanovnica Madrida Carmen Ruiz nedugo nakon primanja cjepiva.

 Bez obzira na kontradiktorne poruke vlasti, odlučila je vjerovati savjetu Europske agencije za lijekove da su blagodati cjepiva veće od rizika. 

Neke zemlje koriste AstraZenecu samo za određene dobne skupine, a EMA je rekla da bi europske zemlje trebale donijeti vlastite odluke o tome kako se nositi s rizikom, s obzirom na stope zaraze i dostupne alternative.

Prije nego što je EMA objavila svoja otkrića o nuspojavama cjepiva, vlasti u središnjoj španjolskoj regiji Kastilja i Leon obustavile su cijepljenje AstraZenecom, iako je nacionalna vlada odlučila s tim nastaviti.

Očekuje se da će španjolski ministar zdravstva objaviti nove smjernice za cjepivo nakon summita europskih ministara zdravstva i pojasniti pravila za nošenje maski na plažama.

Miješanje nacionalnih i regionalnih pravila o cijepljenju ogorčilo je 63-godišnju Felicidad Gutierreza.

"Neki kažu da to cjepivo nije dobro, negdje je čak i povučeno. Kad bismo slušali sve što kažu, na kraju ne bismo učinili ništa. Ja sam se odlučila cijepiti", rekla je za Reuters nakon napuštanja stadiona.

19.50

Situacija zbog porasta zaraza koronavirusom sada najviše zabrinjava u Južnoj Americi jer je u gotovo svim zemljama došlo do znatnog rasta broja novozaraženih, upozorila je u srijedu direktorica Panameričke zdravstvene organizacije (PAHO). 

"Zaraze nigdje ne zabrinjavaju koliko u Južnoj Americi", rekla je šefica PAHO-a Carissa Etienne na konferenciji za medije. 

Brazil je pogodio najnemilosrdniji val koronavirusa. Znanstvenici prognoziraju da će Brazil uskoro premašiti rekordni siječanjski val koji je pogodio Sjedinjene Države, sa smrtnim slučajevima koji su u utorak prešli 4000. 

"Situacija u Brazilu zabrinjavajuća je za cijelu zemlju", rekao je Sylvain Aldighieri iz PAHO-a. "U ovom trenutku brinemo se i za brazilske građane u kontekstu zdravstvenih službi koje su preplavljene", dodao je. 

Brazilu je potreban veći pristup cjepivima protiv covida-19 i trebao bi ih dobiti putem globalnog partnerstva, rekao je Aldighieri. 

PAHO može proširiti svoju pomoć brazilskim saveznim državama ako to zatraže, naveo je dužnosnik i dodao da organizacija već pomaže toj zemlji sa sekvenciranjem virusa, pošiljkama kisika i testovima na koronavirus. 

Jedinice intenzivne njege gotovo su popunjene u Peruu i Ekvadoru, a u dijelovima Bolivije i Kolumbije udvostručio se broj zaraza prošli tjedan, upozorila je Etienne. 

Sjedinjene Države, Brazil i Argentina su u 10 zemalja s najvećim porastom zaraza koronavirusom u svijetu, dodala je čelnica PAHO-a.

Sjeverna i Južna Amerika potvrdile su više od 1,3 milijuna novih zaraza i 37.000 mrtvih prošli tjedan, što je više od polovice globalnih smrtnih slučajeva u tom periodu, rekla je Etienne. 

"Ne možemo ublažiti javno zdravstvo i socijalne intervencije bez dobrih podataka i opravdanosti", rekla je Etienne i dodala da usporavanje i zaustavljanje prijenosa zaraze "zahtijeva odlučnu akciju lokalnih i nacionalnih vlada".

Više od 210 milijuna doza cjepiva protiv covida-19 primijenjeno je diljem Sjeverne i Južne Amerike, istaknula je Etienne. 

Bolivija, Nikaragva i Haiti mogli bi biti pogođeni kašnjenjem isporuke cjepiva s indijskog Instituta za serum, rekao je pomoćnik direktorice Jarbas Barbosa, ali je Svjetska zdravstvena organizacija pozvala indijsku vladu da osigura isporuku cjepiva.

19.30

Zajednička studija Kine i Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) o koronavirusu nije dala vjerodostojne odgovore o tome kako je pandemija započela, a potrebne su i rigoroznije istrage, sa ili bez sudjelovanja Pekinga, rekla je u srijedu skupina međunarodnih znanstvenika i istraživača.

U zajedničkoj studiji, objavljenoj prošlog tjedna, navedeno je da najvjerojatniji put prijenosa virusa koji uzrokuje covid-19 uključuje šišmiše i druge divlje životinje u Kini i jugoistočnoj Aziji. Isključena je pak mogućnost da je virus procurio iz laboratorija. 

U otvorenom pismu, 24 znanstvenika iz Europe, Sjedinjenih Američkih Država, Australije i Japana rekli su da je studija narušena politikom.

Oni su htjeli postići "onoliko kompromisa koliko je potrebno da bi postigli minimalnu suradnju od strane Kine", rekao je Jamie Metzl iz  Atlantskog vijeća, koji je napisao pismo.

U pismu se također navodi da su se zaključci studije temeljili na neobjavljenim kineskim istraživanjima, dok kritični zapisi i biološki uzorci "ostaju nepristupačni".

Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanon Ghebreyesus rekao je prošli tjedan da je Kina uskratila neke podatke.

Liang Wannian, viši kineski stručnjak za covid-19, to je opovrgnuo i čini se da odbacuje sve daljnje zajedničke istrage u Kini, rekavši da bi se fokus trebao prebaciti na druge zemlje.

Metzl je rekao da će se svijet možda morati vratiti na plan B i provesti istragu "na najsustavniji mogući način" i to bez kineskog sudjelovanja.

Kina je odbacila navode da je SARS-CoV-2 procurio iz istraživačkog laboratorija u Wuhanu, gradu u kojem je covid-19 prvi put identificiran.

Zajedničko istraživanje Kine i WHO-a donijelo je rezultate da je "krajnje malo vjerojatno" virus procurio iz laboratorija, rekavši da "nema podataka" da je bilo koji laboratorij čuvao viruse povezane s SARS-CoV-2. Tedros je dodao da je "potrebno više istraživanja kako bi se došlo do boljih zaključaka".

Metzl je istaknuo da bi Kina trebala dati informacije kojima može opovrgnuti laboratorijske hipoteze.

"Kina ima baze podataka o tome koji su se virusi držali u laboratorijima", rekao je i doda da "postoje vrste znanstvenika koje se time bave, a mi nemamo pristup tim ljudima". 

18.20

Srbija je u srijedu, u namjeri da ubrza kampanju imunizacije protiv koronavirusa, omogućila cijepljenje i bez prethodne prijave kroz državni e-sustav, dok epidemiološki podaci, uz 42 žrtve covida-19 u 24 sata, ne pokazuju značajniji pad novih zaraza, sa skoro 8000 pacijenata na bolničkom liječenju.

Između utorka i srijede bitku s covidom-19 izgubila su 42 pacijenta, a od 15.904 testirana uzorka skoro svaki treći je bio pozitivan i potvrđeno je 3615 novih slučajeva, objavljeno je na službenoj stranici covid19.rs.

Na bolničkom liječenju je 7.938 oboljelih, uz visok postotak teških slučajeva jer je 267 pacijenata na respiratorima.

Od početka epidemije testirano je 3.531.777 uzoraka i potvrđeno 629.388 slučajeva zaraze, dok je 5579 preminulo, a stopa smrtnosti je 0,89 posto.

U domovima zdravlja diljem Srbije od danas je moguće dobiti cjepivo i bez prethodnog prijavljivanja kroz e-sustav, a veliki punktovi, poput beogradskog ili novosadskog sajma, rezervirani su za cijepljenje po pozivu na temelju prethodne prijave.

Za cijepljenje bez najave su, zbog pogodnijih uvjeta čuvanja i uporabe, predviđena cjepiva AstraZeneca i Sinopharm.

Samo u Beogradu je otvoreno 13 dodatnih punktova za cijepljenje bez zakazivanja, priopćeno je iz Sekretarijata za socijalnu zaštitu.

I poglavar Srpske pravoslavne crkve Porfirije danas je, na misi prigodom praznika Blagovijesti, u propovjedi pozvao vjernike da se pridržavaju epidemioloških mjera i da "u danima suočavanja čovječanstva s izazovima koronavirusa ne trebaju biti tvrdoglavi".

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, koji se u utorak cijepio kineskim Sinopharmom u lokalnoj ambulanti na istoku Srbije, ocijenio je ranije da će njegov primjer slijediti još barem pola milijuna ljudi, premda je dosad putem elektroničkog sustava za cijepljenje prijavljeno oko milijun i pol građana i većina ih je primila jedno od četiri cjepiva koje Srbija koristi u kampanji.

U međuvremenu, srbijanski dužnosnici nastoje u svakoj prigodi i javnim nastupima animirati građane da se cijepe, nakon što se i akcijama policije i privođenjima antivaksera pokušalo ukazati da protivnici cijepljenja samo otežavaju nastojanja da se čim prije dostigne kolektivni imunitet.

U Srbiji je, prema posljednjim podacima, dosad evidentirano 2.687.311 cijepljenih protiv koronavirusa, a od toga je drugu dozu primilo 1.134.776 građana.

18.10

Britanski Zajednički odbor za cijepljenje i imunizaciju (JCVI) preporučio je u srijedu britanskim vlastima da ne bi trebalo davati AstraZenecino cjepivo protiv covida-19 mlađima od 30 godina kada je to moguće zbog jako rijetke nuspojave krvnih ugrušaka u mozgu.

Wei Shen Lim, predsjedatelj JCVI-ja za covid-19, rekao je da na osnovi dostupnih podataka i dokaza odbor savjetuje da je odraslim osobama mlađima od 30 godina koje nemaju zdravstvenih problema bolje ponuditi alternativu AstraZenecinu cjepivu kada ona postoji. 

Objasnio je da je za mlađe ljude, kod kojih su rizici od potrebe za hospitalizacijom puno manji, bolje koristiti druga cjepiva kada se uzmu u obzir rizici i koristi od AstraZenecina cjepiva.

"Ne savjetujemo obustavu cijepljenja za bilo koga u bilo kojoj dobnoj skupini. Savjetujemo da se prednost da jednom cjepivu pred drugim za jednu specifičnu dobnu skupinu, zaista iz krajnjeg opreza, a ne jer imamo ozbiljnih razloga za zabrinutost u pogledu sigurnosti" cjepiva, rekao je Lim na briefingu.

Dodao je da bi ljudi trebali i daje dobivati drugu dozu AstraZenecina cjepiva ako su dobili prvu.

Preporuka je objavljena nakon što je britanski medicinski regulator MHRA utvrdio moguću nuspojavu cjepiva koje su razvili Oxford i AstraZeneca kod koje dolazi do rijetkog zgrušavanja krvi u mozgu.

Izvršna direktorica MHRA-e June Raine naglasila je da su koristi cjepiva veće od rizika za veliku većinu ljudi, kao i Europska agencija za lijekove u svojem ažuriranom mišljenju u srijedu. 

Europska agencija za lijekove (EMA) u srijedu je zaključila kako se rizik od zgrušavanja krvi nakon cijepljenja AstraZenecom ne može povezati s dobi, spolom ili povijesti bolesti. 

"Plauzibilno objašnjenje je da je to odgovor imuniteta na cjepiva, kao u slučaju poremećaja zgrušavanja krvi kod lijeka heparina", kazala je izvršna direktorica EMA-e Emer Cooke na konferenciji za medije o zaključcima Odbora za procjenu rizika na području farmakovigilancije (PRAC) .

PRAC je nakon analize zaključio da se "vrlo rijetki slučajevi" zgrušavanja krvi trebaju navesti kao nuspojava cjepiva, a EMA će nastaviti istraživati te pojave. 

Komentari 162