News

Komentari 0

Australija priprema novu regulativu za tehnološke divove

Australija priprema novu regulativu za tehnološke divove

Australija predvodi globalna nastojanja da se obuzda moć kompanija poput Alphabeta i Facebooka zakonima koje mnoge zemlje razmatraju kao uzor, podsjeća Reuters

Australski premijer Scott Morrison sprema se najaviti parlamentarnu istragu koja bi trebala analizirati upotrebu algoritama u velikim tehnološkim tvrtkama i potrebu za novim zakonima koji bi ograničili prikupljanje podataka o korisnicima.

Ove godine Canberra je tako zakonom obavezala tehnološke tvrtke da medijima plaćaju za objavljeni sadržaj, a predložen je i zakon koji bi ih prisilio da u slučaju tužbe za klevetu nadležnim tijelima moraju dostaviti podatke o identitetu osoba s anonimnih računa.

Povećavajući mogućnost dodatne regulacije, Morrison će u srijedu najaviti novu istragu širokog opsega koja će biti fokusirana na algoritme. Parlamentarni odbor trebao bi utvrditi kako ih platforme društvenih medija koriste i kako provjeravaju identitet i dob korisnika, saznaje Reuters.

Parlamentarci bi trebali provjeriti i kako se, prema važećim zakonima, ograničava ta provjera.

"Velike tehnološke kompanije moraju odgovoriti na velika pitanja. Velike tehnološke kompanije kreirale su te platforme i odgovorne su za njihovu sigurnost", sprema se objaviti australski premijer, prema izvatcima iz njegovog govora koje je Reuters dobio na uvid.

Najava nove istrage vjerojatno će pojačati napetosti između australske vlade i Facebooka koji je nedavno promijenio ime u Meta i Googlea, nagađa agencija.

Parlamentarno povjerenstvo podnijet će izvješće o rezultatima istrage do 15. veljače 2022.

Najčitaniji članci