Obavijesti

News

Komentari 0

Austrija povlači svoje vojnike iz misije s Golanske visoravni

Austrija povlači svoje vojnike iz misije s Golanske visoravni
1

Sigurnost naših vojnikinja i vojnika je prioritetna i ova je odluka prema tome neophodna - pojasnili su kancelar i njegov zamjenik na konfenerenciji u Beču

VIDEO

Austrija će povući svojih 378 vojnika koji se nalaze na Golanskoj visoravni kao dio Mirovnih snaga Ujedinjenih naroda za nadzor i povlačenje (UNDOF), najavili su u četvrtak austrijski kancelar Werner Faymann i potkancelar i ministar europskih i međunarodnih poslova Michael Spindelegger u nazočnosti ministra obrane Geralda Kluga na izvanredno sazvanoj novinskoj konferenciji u Beču.

- Sigurnost naših vojnikinja i vojnika je prioritetna i ova je odluka prema tome neophodna - pojasnili su kancelar i njegov zamjenik, istaknuvši kako su događaji u četvrtak ujutro u pograničnoj zoni uz izraelsko-sirijsku granicu pokazali da produžavanje čekanja "nije više održivo".

- Naši se vojnici trebaju vratiti što je moguće brže - dodao je Spindelegger. Izrazio je žaljenje da se austrijski vojnici moraju vratiti iz Misije na Golanskoj visoravni u kojoj su sudjelovali od 1976. godine, tj. gotovo 40 godina. Napomenuo je kako je žalosno da obje sukobljene strane u Siriji ne poštuju "plave kacige" i zadaće UN-a.

Austrijski predsjednik Heinz Fischer pozdravio je odluku Vlade o povlačenju austrijskih vojnika s Golana, ustvrdivši kako je ona "pravilna", obzirom da sigurnost vojnika više nije zajamčena.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ministar obrane Gerald Klug je u večernjem Dnevniku austrijske televizije ORF ZiB2 rekao da će prvi vojnici biti povučeni s Golana već 11. lipnja, a cijeli kontingent u roku dva do četiri tjedna.

- Dođe li do eskalacije situacije, znatno brže, za nekoliko sati- upozorio je. Napomenuo je kako tri glavna uvjeta za boravak vojnika na Golanu, opskrba i rotacija trupa te sigurnost vojnika više nisu zajamčena, što je razlog povlačenja.

Kancelar Faymann je rekao kako se Austrija povlači samo s Golana, dok njeni vojnici i dalje ostaju na Balkanu, Cipru, Libanonu i drugim mirovnim Misijama širom svijeta. UN je izrazio žaljenje zbog povlačenja austrijskih vojnika s Golana.

- Povlačenje će imati neposredni utjecaj na kapacitet ukupne misije- rekla je glasnogovornica UN-a, a prenio ORF. Isti izvor navodi kako je Martin Neisirky, glasnogovornik glavnog tajnika UN-a izjavio kako Ban-a zabrinjavaju moguće posljedice povlačenja, kako za mirovnu misiju tako i za stabilnost u regiji. Dodao je kako je vidljivo da je Austrija bila odlučujući dio misije.

Austrijska vojska već 53 godine sudjeluje u mirovnim misijama diljem svijeta, pri čemu su joj Bliski istok i Balkan bili prioriteti.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21