Obavijesti

News

Komentari 0

Autorska prava: EP će o novoj regulaciji raspravljati najesen

Autorska prava: EP će o novoj regulaciji raspravljati najesen
1

Europski parlament odbio je usvojiti novi prijedlog Uredbe o autorskim pravima koja bi prilično utjecala na slobodu interneta. U regulaciji autorskih prava na internetu ponovno će se raspravljati najesen

VIDEO

Europski parlament danas se većinom glasova izjasnio protiv novog prijedloga Uredbe o autorskim pravima. S 318 glasova protiv, 278 glasova za i 31 suzdržanim zastupnikom, uredba je odbijena, a nova runda rasprave o regulaciji autorskih prava na internetu održat će se u rujnu ove godine. Točan datum nije poznat. 

Protivnici nove regulacije autorskih prava kažu da bi primjena nove uredbe znatno ograničila slobodu interneta, a u svakom slučaju, promijenit će izgled interneta kakvog danas poznajemo. 

Osobito problematičnim smatra se Članak 11 kojim se uvode pomoćna autorska prava odnosno, kako tvrde protivnici, 'porez na linkove'. Tako bi se primjerice, prema  spornom članku, uvelo plaćanje naknade za preview, odnosno tzv. 'snippet' sadržaja na koji klikate.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Drugim riječima, Google, Facebook i drugi morali bi plaćati izdavaču za objavljivanje njihovih sadržaja i vijesti - pa čak i ako spomenuto autorsko pravo štiti malu fotografiju, naslov i prvu rečenicu teksta koji se pojavljuje umjesto linka. Kritičari tvrde da bi usvajanje ove regulative dovelo do smanjenja slobodnog protoka informacija i nanijelo štetu manjim izdavačima.  

Članak 13 uredbe odnosi se na internetske platforme koje generiraju velike količine sadržaja. Prema novom prijedlogu, platforme bile bi morale imati dozvolu za objavljivanje sadržaja i samim time bile bi obavezne nadzirati dodani sadržaj i kontrolirati je li došlo do povrede autorskih prava.

Na prijedlog uredbe reagirala je u europska akademska zajednica CREATe, koja kaže da nova regulativa neće dovesti do veće pravne sigurnosti, nego filtriranja interneta i cenzure. Prema njihovom mišljenju, nastradat će i memeovi. Više od 200 akademika iz 25 istraživačkih centara, uključujući i onih iz vodećih europskih institucija potpisalo je peticiju protiv prihvaćanja uredbe. 

No mnogi europarlamentarci poručuju da je tekst ove odredbe, kao i ostatak uredbe, nejasno formuliran, odnosno nije sasvim jasno kako bi se regulativa provodila. 

Nova uredba problematična je i iz razloga što se njezina implementacija prepušta nacionalnim zakonodavstvima, što bi dovelo do nove razine nejednakosti na digitalnom tržištu. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a