Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
0 komentara

Avionom prevezli jetru iz Belgije za transplantaciju

Vladinim avionom jetra je u srijedu u 4 sata iz Bruxellesa stigla u Zagreb. Transplantaciju izvode u KB-u Merkur, a jetra će dobiti muškarac (54)

Igor Šoban
Foto: Igor Šoban
0 komentara

U KB-u Merkur liječnici presađuju jetru koja je, zahvaljujući razmjeni organa s međunarodnom organizacijom za transplantaciju organa Eurotransplantom, noćas prevezena Vladinim zrakoplovom iz Bruxellesa u Zagreb. Jetra 64-godišnje Belgijanke u Zagreb je stigla u srijedu u 4 sata, a presadit će je 54-godišnjemu muškarcu, doznaje se u KB-u Merkur. Dojavu o organu je iz Eurotransplanta u utorak navečer primio koordinator za transplantaciju u Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi.
Od početka 2008. Hrvatska je od Eurotransplanta, čija je članica od svibnja prošle godine, prema jedinstvenoj listi pacijenata dobila pet jetri i devet bubrega, a u razmjenu poslala osam jetri i 16 bubrega. Svaka članica te organizacije dužna je, naime, u razmjenu poslati onoliko organa koliko ih primi.
Državni centar 112 priopćio je da je zahtjev Ministarstva zdravstva primio sinoć u 20.33 sati. Zrakoplov s liječničkim timom poletio je iz Zagreba u 22.30 sati, a vratio se u četiri sata ujutro. Organ je u Zračnoj luci Pleso preuzelo ambulantno vozilo i prevezlo ga u KB Merkur. DUZS navodi da se Vladin zrakoplov na godinu prosječno koristi 30 do 50 puta za hitne slučajeva i spašavanje ljudskih života.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message