Obavijesti

News

Komentari 54

Avionom starim 70 godina leti u Englesku: Stala je i na Krku

Avionom starim 70 godina leti u Englesku: Stala je i na Krku
3

Britanka Tracey Curtis-Taylor poletjela je početkom studenog iz Cape Towna prema Engleskoj. Avionom otvorenog kokpita prisilno je sletjela u riječku zračnu luku

VIDEO

Morala sam se zaustaviti na Krku. S obzirom na plan, već kasnim deset dana. U Hrvatskoj sam prvi put i divno se provodim. Kušala sam vašu hranu i vino. Odlični su, rekla je Tracey Curtis-Taylor (51).

Britanska pilotkinja svoj je put od južnoafričkog Cape Towna do britanskog Goodwooda nakratko prekinula slijetanjem u riječku zračnu luku. Na Krk je tako donijela dašak povijesti.

Leti avionom koji je sagrađen 1942. godine

Naime, Tracey leti dvokrilnim avionom Spirit of Artemis koji je sagrađen 1942. godine. Otvorenog je kokpita, a pošto je Tracey omelo loše vrijeme, morala je sletjeti na Krk. To je bila i prigoda da ukloni manje tehničke teškoće na avionu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U avanturu je krenula početkom studenoga prema uzoru na pionirku ženskog pilotiranja Mary Heath. Ona je još 1928. godine dvokrilcem prevalila put od Cape Towna do Londona.

Iako je to tada bila svjetska vijest, s godinama je zaboravljena te je Tracey odlučila podsjetiti na taj pothvat.

Nada se da će prije Božića doći do Engleske

Nada se da će prije Božića doći do Engleske. Putovanje je planirala četiri godine. Put je dug 11.000 kilometara te je razdijeljen u 32 etape.

- Ne mogu letjeti dulje od četiri sata u komadu, jer počinjem gubiti koncentraciju, a ne mogu dulje trpjeti ni veliku buku - ispričala je Tracey koja je prije nekoliko dana posjetila i Split te je nekoliko fotografija objavila na Facebookovoj stranici.

- Obećavam. Pokušavamo se vratiti. Samo smo zapeli u malom djeliću raja - napisala je Tracey, rođena Britanka. Djetinjstvo je provela u Kanadi, a živjela je i na Novom Zelandu.

Letjeti je počela već sa 16 godina.

- Instruktor me se nije mogao riješiti. Samo sam htjela letjeti - rekla je Tracey za Novi list.

Radila je kao instruktorica letenja, a neko vrijeme je za vladine agencije snimala tlo iz zraka.

Na njezin dvokrilac postavljene su kamere pa će Tracey na kraju svoga putovanja montirati dokumentarac. Barem u nekoliko scena trebao bi se naći i hrvatski krajolik.

- Jako mi se sviđa Rijeka, čak i kad pada kiša - izjavila je pilotkinja.

Kako je najavila na Facebooku, sljedeće joj je odredište Mađarska.

Put je planirala četiri godine

Tracey je put planirala četiri godine. Razdijeljen je u 32 etape. Avionom starim 70 godina može letjeti maksimalnom brzinom od 95 km na sat. Tracey se zaustavlja svaka četiri sata, jer počinje gubiti koncentraciju i ne može dulje trpjeti buku dvokrilca. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 54
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!