Obavijesti

News

Komentari 3

Bačić: Nećemo dozvoliti bacanje ljage na najveći građevinski pothvat u povijesti Hrvatske

Bačić: Nećemo dozvoliti bacanje ljage na najveći građevinski pothvat u povijesti Hrvatske

Oporba je taj zahtjev podnijela u siječnju, nakon što se pokazalo da su u petrinjskom potresu teško stradale i kuće obnovljene nakon Domovinskog rata. Poslijeratna obnova jedna od najvećih graditeljskih zahvata u povijesti Hrvatske

VIDEO

Zahtjev oporbe o osnivanju povjerenstvo za istraživanje nepravilnosti u obnovi nakon rata vladajući su u četvrtak ocijenili prikupljanjem političkih bodova bez navođenja činjenica i argumenta i poručili da neće dozvoliti bacanje ljage na najveći graditeljski pothvat u povijesti Hrvatske.

- Mogu se složiti da je bilo propusta, ali bacanje ljage na najveći graditeljski pothvat u povijesti Hrvatske u predizborne svrhe nećemo dozvoliti - poručio je Branko Bačić (HDZ) u raspravi o prijedlogu oporbe da osnuje istražno povjerenstvo koje bi utvrdilo moguće nepravilnosti i nezakonitosti u poslijeratnoj obnovi.

Na Banovini uskoro počinju geodetska mjerenja: Tlo se na mjestima pomaklo i do 75 cm
Na Banovini uskoro počinju geodetska mjerenja: Tlo se na mjestima pomaklo i do 75 cm

Oporba je taj zahtjev podnijela u siječnju, nakon što se pokazalo da su u petrinjskom potresu teško stradale i kuće obnovljene nakon Domovinskog rata.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Poslijeratna obnova jedna od najvećih graditeljskih zahvata u povijesti Hrvatske, u obnovi obnovljeno je 158 tisuća ratom oštećenih kuća i stanova u što je uloženo preko 17,5 milijardi kuna, naveo je Bačić.

- Na stranu stranu što je potres na Banovini bio jedan od najjači u Hrvatskoj, od ukupno 26 tisuća obnovljenih kuća na Banovini u organiziranoj obnovi obnovljeno ih je 8880, a zbog potresa je tek 96 dobilo crvenu i žutu naljepnicu a samo ih je 9 predviđeno je za rušenje što je 0,1 posto - rekao je Bačić dodavši kako ti podaci najbolje govore o kvaliteti obnove.

Pozvao je oporbene zastupnike da umjesto prijedloga o osnivanju istražnog povjerenstava podnesu kaznene prijave ako imaju saznanja o nepravilnostima.

Petrinja 6 mjeseci od potresa: Auto pod ciglama, pokvareni proizvodi na policama trgovine
Petrinja 6 mjeseci od potresa: Auto pod ciglama, pokvareni proizvodi  na policama trgovine

Peđa Grbin (SDP) ustvrdio je da Vlada ne želi istražno povjerenstvo o poslijeratnoj obnovi jer se boji što bi ono moglo otkriti. Vlada se nije ni očitovala o prijedlogu, kao ni matična saborska radna tijela, a nije ni poslala svoga predstavnika, rekao je.

Grbin je istaknuo kako je cilj tog povjerenstava, iako se bavi prošlošću, usmjereno na budućnost, odnosno učiti na vlastitim greškama kako se ne bi ponovile u obnovi nakon potresa.

- Želimo utvrditi koliki je broj nekretnina koje nisu izvedene po pravilima struke i iskoristiti trenutak kada idemo u obnovu da pomognemo ljudima kako bi živjeli sigurnije i da u slučaju potresa ne stradaju..Ajmo prevenirati posljedice, jer potres spriječiti nećemo, a urušavanje kuća možemo - pozvao je Grbin.

Odbacio je pritom tvrdnju HDZ-ovaca da oporba želi na toj temi osvojiti političke bodove istaknuvši da upravo zato nisu željeli tu točku staviti na dnevni red prije lokalnih izbora.

Istražno povjerenstvo jedino može ispitati sve okolnosti poslijeratne obnove i u interesu je svih da se greške ne ponavljaju, rekao je Nikola Grmoja (Most).

Pred nama je obnova Banovine i Zagreba i treba odraditi posao kako treba, složila se Anka Mrak Taritaš (GLAS).

Sandra Benčić (Možemo!) istaknula je da cilj povjerenstva nije bacanje krivnje na HDZ već na jednom velikom projektu obnove detektirati nepravilnosti i naučene lekcije integriraju u programu obnove nakon potresa.

Maturantica Antonija: Život u kontejneru nije me slomio, završavam školu s peticama
Maturantica Antonija: Život u kontejneru nije me slomio, završavam školu s peticama

Ružica Vukovac (DP) kazala je da je na Banovini prikupila brojne dokaze o nepravilnostima i nezakonitostima koje su se događale tijekom poslijeratne obnove

- Kuća se doslovno otklizala s temelja, zidovi raspucali, nismo dobili nikakvu dokumentaciju, kuću su radili rudari, radnici su materijal dovozili i odvozili, glazura smo mogli pomesti metlom, nisu napravljeni betonski stupovi... - navela je Vukovac neke od izjava građana s Banovine.

Krešo Beljak (HSS) ustvrdio je da nisu sve kuće jednako stradale u ratu te da su se neke uništavale i poslije rata. "Meni su pokazivali kako se ruše kuće, imate ono s plinskom  bocom kada hermetički zatvorite prozore puknete metak u prozor i kuća se stropošta", izjavio je.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a