Obavijesti

News

Komentari 107

Bačić: Neprihvatljivo je da nas SDP ucjenjuje oko Agrokora

Bačić: Neprihvatljivo je da nas SDP ucjenjuje oko Agrokora
15

Najsvrsishodnije bi, kazao je Bačić, bilo da se omogući Državnom odvjetniku da završi istragu, a ako se ne pokrene kazneni postupak, da se u Saboru priđe imenovanju istražnog povjerenstva

VIDEO

Vladajući HDZ i HNS u četvrtak su, na početku saborskog zasjedanja, opetovano akatualizirali problem osnivanja istražnog povjerenstva za Agrokor poručivši kako su za povjerenstvo, ali tek nakon što DORH provede istragu dok su neprihvatljivim ocijenili ultimatum čelnika SDP-a Davora Bernardića da ako vladajući ne podrže povjerenstvo neće ništa biti niti od sudaca Ustavnog suda. 

"HDZ nema problema s tim istražnim povjerenstvom, ali tek nakon istrage koje provodi državno odvjetništvo", poručio je HDZ-ov Branko Bačić.

Ucjena iz SDP-a  da ako se ne izabere istražno povjerenstvo za Agrokor u Saboru se neće izabrati tri Ustavna suca za HDZ je, kazao je, neprihvatljiva.

"To nije ustupak niti može biti predmet trgovine jer je riječ o jednoj od najvažnijih institucija za funkcioniranje države", poručio je dodajući kako vjeruje da će do glasovanja u petak o tome naći zajedničko rješenje.

"Prijedlog oduke o osnivanju istražnog povjerenstva obuhvaća vrijeme od 90-tih do danas što znači da predmet istraživanja nije samo vlada Andreja Plenkovića, Oreškovića ili Milanovića nego sve prethodne koje su omogućavale na posredan ili neposredan način da nastane takav koncern. Kad se napravi analiza mogućih članova tog povjerenstva možemo vidjeti da u Saboru 50 članova ne bi mogli biti u njemu, jer bi bili u sukobu interesa zbog obnašanja različitih ministarskih i drugih dužnosti", poručio je.

Najsvrsishodnije bi, kazao je Bačić, bilo da se omogući Državnom odvjetniku da završi istragu, a ako se ne pokrene kazneni postupak, da se u Saboru priđe imenovanju istražnog povjerenstva.

I HNS-ov Milorad Batinić poručio je kako se njegova stranka protivi formiranju istražnog povjerenstva dok traje istraga.

"HNS smatra da je interes svih građana da se rasvjetle okolnosti oko Agrokora no koja je svrha osnivanja povjerenstva. Sabor je otkada je osnovan imao nekoliko povjerenstava koji su imali politički kontekst", ustvrdio je Batinić..

Za predloženo, ali i sva prethodna povjerenstva, kazao je da su bili "ništa drugo nego politički sud".

"Pričekajmo da vidimo što ćemo dobiti od DORH-a i tada prihvaćam da se osnuje istražno povjerenstvo i utvrdi politička odgovornost", poručio je.

SDP-ovu ucjenu oko izbora sudaca Ustavnog suda nazvao je neprihvatljivom.

" Preispitajmo svoju savjest, Ustavni sud je iznad toga i nemojmo podlijegati jeftinim manipulacijama", poručio je Batinić.

Most traži zaštitu nekretnine koja je opterećena kreditom

Danas je u Hrvatskom Saboru na redu rasprava o Mostovom prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama Ovršnog zakona. Most nezavisnih lista kao predlagatelj već duže vrijeme radi na izradi novog prijedloga zakona zajedno sa svojim stručnim suradnicima, a danas će predstaviti i podnijeti dodatne amandmane jer, kako su naveli u priopćenju, maksimalno žele pomoći da šteta nastala lošim predatorskim ovršnim zakonom bude ispravljena.

Jedna od ključnih stvari koje želie promijeniti novim amandmanima je zaštita jedine nekretnine, odnosno žele sprječavanje provođenja ovrhe na nekretnini koja je opterećena založnim pravom zbog ugovora o kreditu u slučaju kada je vrijednost glavnice kredita već plaćena kreditoru.

"Zbog raširene pojave provođenja ovrha na nekretninama zbog raskinutih ugovora o kreditu, a pri čemu su do trenutka raskida ugovora iznosi uplaćeni kreditoru na ime kamate, glavnice, troškova i naknada premašili iznos koji je kreditor zapravo isplatio ovršeniku, potrebno je uvesti zaštitu ovršenika kojima je to jedina nekretnina i koji su zbog visokih kamata, tečajnih razlika ili visokih naknada već vratili primljeno. Osim toga, sukladno zahtjevima stručne javnosti, naših, ali i drugih zastupnika u Hrvatskom Saboru povećavamo iznos glavnice zbog koje se jedina nekretnina ne može ovršiti s prvotno usuglašenih 20 na 50 tisuća kn, a u takvoj situaciji je oko 220 tisuća ljudi. U slučajevima gdje je glavnica viša od 50 tisuća kn te u slučaju ovrhe nekretnine nudimo rješenje zamjenskog smještaja na 18 mjeseci koji bi plaćala država ili bi ponudila nekretninu u vlasništvu države", stoji u priopćenju. 

Druga stvar koju će Most, kako navode, razriješiti je deblokada dugotrajno blokiranih ovršenika, pri čemu je preduvjet obustave ovrhe činjenica da se tražbina ne naplaćuje.

"Dugotrajno blokirani isključeni su u cijelosti iz ekonomskih odnosa u državi. Često ne mogu zasnovati radni odnos jer im se plaća oduzima čim sjedne na račun pa se okreću crnom tržištu rada. Oni čak niti kao potrošači ne pridonose rastu potrošnje i gospodarstva, a dugotrajne neprekinute blokade rezultiraju gomilanjem novih dugova i stvaranjem „zle“ spirale duga iz koje se mnogi nikada neće izvući. Zato se predloženim novim amandmanima Mosta sprječava  gomilanje duga nerazmjernim rastom kamata kada se ovrha ne može uspješno provesti", stoji u priopćenju. 

Most predlaže apsolutni zastarni rok

Osim toga, Most predlaže i – apsolutni zastarni rok.

"Osoba ne može biti doživotno blokirana, to je trauma kojom je pogođeno oko 300.000 dužnika. Ti dužnici imaju obitelji, djecu koje su također izložene svim tegobama tih dugova. To znači da je više od milijun osoba u RH pod nepodnošljivim imovinskim i psihološkim pritiskom što rezultira nezdravim društvom i golemim iseljavanjem. Naime, zastarni rok od 10 godina koji je propisan Zakonom o obveznim odnosima dovoljno je dug rok da bi ovrhovoditelj svoju tražbinu mogao naplatiti ako je takva tražbina naplativa. Nužnost unošenja ovakve odredbe u Ovršni zakon leži u činjenici da je tražbina koja punih 10 godina nije naplaćena, očito nenaplativa. Također, ako je ovrhovoditelj prekasno poduzeo radnje za naplatu svoje tražbine, zakonom mu ne treba pružiti dodatnu zaštitu, jer je zbog načela razmjernosti pretežit interes u pružanju zaštite ovršeniku i sprječavanju dugotrajne blokade ovršenikovih sredstava i imovine", dodaje se. 

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 107
VIDEO

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava