Obavijesti

News

Komentari 24

Bacila se pod njega: Uhvatila dečka koji je padao sa stijene

Bacila se pod njega: Uhvatila dečka koji je padao sa stijene
1

Grupa prijatelja iz Austrije je na penjanje na Krku ponijela uže. Nije ga bilo dovoljno za spust pa je mladić pao. Od puno težih prijeloma, spasila ga je partnerica...

VIDEO

Grupa prijatelja iz Austrije odlučila je utorak provesti na sportskom penjanju na stijenama kod Baške na otoku Krku. Zbog ljudske nepažnje jedan od njih je pao, a od puno težih prijeloma spasila ga je partnerica.

Penjalište Portafortuna (vrata sreće) privlači penjače iz svih krajeva Hrvatske, ali do njega sve češće dolaze i avanturisti iz svih dijelova Europe. Kako piše Hrvatska gorska služba spašavanja, kod takve aktivnosti treba biti izrazito oprezan, a do ove nesreće dovele su početničke pogreške. Nakon ispenjanog smjera nesretni penjač krenuo je sa spuštanjem, bolje rečeno njegova partnerica ga je spuštala pomoću prekratkog užeta.

Loše su se pripremili

- Korišteno je šezdesetmetarsko uže u smjeru dužem od trideset metara, tako da nije bilo dovoljno užeta za penjanje i spuštanje. Nisu postavili osiguravajući uzao na kraju užeta, a partnerica nije vodila računa koliko još užeta ima - napisali su članovi HGSS-a iz riječke postaje. Nesretni penjač u jednom trenutku je “procurio” s užeta i počeo padati s oko šest metara visine na tlo. Kako bi ga spasila, njegova partnerica se požrtvovno bacila ispod njega.

Hvatala ga rukama

Pokušala ga je uloviti rukama kako bi barem malo ublažila težak pad. Oboje su imali puno sreće i djelomično je uspjela u tom naumu. Mladić je udario u tlo i ostao ležati. Njihovi prijatelji su odmah u pomoć pozvali 112. Do njih su stigli liječnici Hitne, vatrogasci i članovi HGSS-a. Nosili su ga 20-ak minuta kroz krš i šumu do prve ceste gdje su ga ukrcali u vozilo Hitne. Odvezli su ga do KBC-a Rijeka, gdje se oporavlja. Kako neslužbeno doznajemo, Austrijanac je ozlijedio rame, kuk i prsni koš. Trenutačno je stabilno te su ga s hitnog prebacili na drugi odjel, gdje se oporavlja. Požrtvovna djevojka, nasreću, prošla je bez ozljeda.

Dugo će se oporavljati

- Ova stijena je popularna i još nismo imali ovakvih problema s penjačima na njoj - rekli su kratko is HGSS-a. Kako piše na internetskim stranicama otoka Krka, sve stijene penjači koriste na vlastitu odgovornost. Na njima su postavljeni penjački klinovi, a ljudi se ondje nadmeću od ožujka do studenog. Preporučuju da svi koriste kacige jer iznad stijene ovce često pasu travu. Odrone pokoji kamen pa uvijek treba zaštititi glavu.

Svi u akciji

Penjačevi prijatelji su u pomoć pozvali Centar 112. Oni su na teren poslali Hitnu, vatrogasce i HGSS.

Kroz krš i šumu

Teško ozlijeđenog Austrijanca morali su nositi 20-ak minuta do vozila Hitne. Ona ga je prevezla do KBC-a Rijeka.

30 m dug je smjer penjanja kod Baške na Krku

Portafortuna: Stijene na otoku Krku privlače penjače iz cijele Europe. Ondje se penju na vlastitu odgovornost.

Spasilo bi ga 10 metara više. Nisu pazili: Penjač je imao samo 60 metara užeta za penjanje i spust. Nije osigurao ni kraj užeta i 'propao je'.

6,5 m Partnerica se žrtvovala, nije ozlijeđena

Kratak pad: Djevojka je ublažila pad sa stijene. Ipak, mladić je tresnuo od tlo. Teško je ozlijedio rame, kuk i prsni koš.

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 24
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca