Obavijesti

News

Komentari 27

Baka Ivka i sa 92 godine kaže da svaki tjedan pročita knjigu

Baka Ivka i sa 92 godine kaže da svaki tjedan pročita knjigu
5

Nekadašnja učiteljica članica je lokalne knjižnice u Križevcima 60 godina i ima biblioteku sa stotinama knjiga. Kaže da će čitati dok bude mogla, ali i da bi mladi mogli čitati više

VIDEO

Gotovo od kad znam za sebe zavoljela sam knjigu. Moj prvi ozbiljniji kontakt ostvarila sam u osnovnoj školi kad sam počela čitati lektiru, kaže nam gospođa Ivka Flok (92) iz Križevaca.

Pored nje na stolu je Zahvalnica Gradske knjižnice “Franjo Marković” koju je dobila kao najstarija članica. Pored nje otvorena knjiga s naočalama u sredini koju je upravo čitala. Iako je zakoračila u zlatne godine života, Ivka svaki tjedan navrati u knjižnicu čija je članica već 60 godina, da bi vratila pročitanu i posudila novu knjigu.

Njezini počeci druženja s knjigom sežu 80 godina unatrag. U ono vrijeme knjižnica se nalazila u Hrvatskom domu. Rođena je u selu nedaleko Križevaca i svaki dan pješačila tri kilometra do škole i natrag. Po završetku osnovne nastavila je nižu Gimnaziju i namjera joj je bila upisati Učiteljsku školu, ali je nju u Križevcima ukinuo kralj Aleksandar. Zbog toga je prvi razred završila u Zagrebu, da bi se ponovo nakon godine dana otvorila u Križevcima gdje je završila Učiteljsku školu. Dekretima je poslana u seosku školu kod Varaždina. Potom slijedi Pag, Lovran te Vrbovec, gdje je upoznala supruga, također nastavnika, ali glazbe. Suprug joj je umro prije 35 godina, a ona je neposredno nakon toga otišla u mirovinu. Kaže da su ona i suprug voljeli svoj poziv.

Najljepše je raditi s djecom i pomagati im na putu sazrijevanja. Iz tog vremena joj je ostalo puno lijepih uspomena. No, s ponosom se sjeća kako je jednog dječaka “izvukla“ iz Specijalne škole, jer je vidjela da je bistar.

- Ostajala sam van radnog vremena i pomagala mu, jer sam ga željela zaštititi od ruganja druge djece. Ne samo da sam u tome uspjela, jer je bio marljiv. Nakon osnovne i srednje završio je i fakultet i danas je uspješan obiteljski čovjek – govori nam ozarenih očiju uz napomenu da je rad i angažman učitelja jamstvo uspjeha. Ivka živi s kćerkom jedinicom, a unuka je u Americi i najsretnija je kad ju dođe posjetiti. U mirovini je izgradila svoj ritual, koji se danas obzirom na godine malo prorijedio.

- Sada mi treba najviše tjedan dana da uzmem u ruke svoju “pratilju“ - štaku i odem do knjižnice gdje zamijenim knjigu. Usput navratim do pošte, trgovine i kavane - govori nam najveća zaljubljenica u knjigu u Križevcima.

Dodaje i kako nema drugih problema osim sa sluhom i bolovima u nogama. Nikada joj nije bilo teško izdvojiti novac za dobru knjigu. Kaže kako je kupovala kompletne opuse. U njezinoj biblioteci koja je brojala stotine knjiga nalazila su se djela Ive Andrića, Miroslava Krleže i ostalih velika pera.

- Svaka knjiga u sebi nosi poruku. Nakon što ju pročitam razmišljam o njoj - kaže nam vitalna starica, koju pamćenje još uvijek služi izvrsno. Čitat ću dok god budem mogla, a i mladi bi trebali više čitati knjige, a manje se igrati s računalima i mobitelima, zaključuje gospođa Ivka.

Aralica je najbolji
Kad smo je pitali koji joj je najdraži pisac, spomenula je Orhana Pamuka, Pavla Pavličića, ali je iznad svih Aralica.
- U dahu sam pročitala sve njegove knjige, ali kako me i politika zanima onda mi se najviše dopala “Ambra”. Gdje se mogu prepoznati mnogi likovi, a prije svih Stjepan Mesić, “mentalni komunist“. Sad sam sklonija ljubavnim romanima, jer ipak na kraju sve se u životu svodi na ljubav, kazala je Ivka.     
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 27
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović