News

Komentari 2

Bakić: Građanski odgoj krenut će u drugom polugodištu, kao pilot, u određenom broju škola

Bakić: Građanski odgoj krenut će u drugom polugodištu, kao pilot, u određenom broju škola

U prvom polugodištu namjeravamo sve raspoloživo vrijeme posvetiti cjelovitoj i sveobuhvatnoj pripremi tog projekta, rekao je Damir Bakić iz platforme Možemo

Građanski odgoj i obrazovanje jedan su od najvažnijih elemenata našeg obrazovnog programa, rekao je Damir Bakić iz platforme Možemo!, navodeći da je to mjesto pripreme učenika za preuzimanje odgovorne i participativne uloge u društvu, uočavanje društvenih problema i osobno zauzimanje za njihovo rješavanje. Bakić je dodao da je javni poziv za članstvo u školskim odborima primjer participativnog pristupa koji žele graditi i ohrabrivati.

Ubrzo se okrenuo na temu građanskog odgoja i obrazovanja u školama gdje je rekao da kane, slično kao što je pokazala u ovoj školskoj godini, uvesti građanski odgoj kao pilot i izvannastavnu aktivnost u nekom broju škola i to u drugom polugodištu. 

'Sve u suradnji sa stručnjacima'

- U prvom polugodištu namjeravamo sve raspoloživo vrijeme posvetiti cjelovitoj i sveobuhvatnoj pripremi tog projekta - rekao je Bakić i dodao da je prethodna uprava u protekloj godini donijela program rada za nastavnike koji ima mnoge manjkavosti, kaže, i dodaje da postoji volja i želja da taj dokument unaprijede. Rekao je da kurikulume namjeravaju donijeti u suradnji s ekspertima i svim meritornim aktima te provesti odgovarajuća osposobljavanja za provođenje tih kurikuluma. 

- Sve to, odabrane teme i metode, kanimo testirati u odabranim školama u drugom polugodištu - rekao je i dodao da će čitav proces koordinirati novo povjerenstvo koje će imenovati gradonačelnik Tomislav Tomašević. 

Unatoč brojnim kritikama sa svih strana, iz platforme Možemo! najavljuju kako neće odustati od uvođenja Građanskog odgoja. Kako je objavila gradska uprava, ova izvannastavna aktivnost provodit će se prema programu koji je izradila radna skupina koju je postavio pokojni gradonačelnik Milan Bandić.

GOOD: Stihijski pristup je neprihvatljiv

Iz GOOD inicijative, koja već deset godina radi na promociji građanskog odgoja, provode edukacije nastavnika, te su sudjelovali u uvođenju Građanskog odgoja u Rijeci i drugim gradovima i županijama, poručili su kako kako učenici i odgojno-obrazovni radnici zaslužuju bolje od nedovoljno pripremljenog i na brzinu donesenog programa.

- Premda je iznimno važno da Grad Zagreb, grad s najvećim brojem škola, uvede Građanski odgoj i obrazovanje, još je važnije da se ta izvannastavna aktivnost uvede planirano, održivo i da se osiguraju sredstva za sustavnu i kvalitetnu provedbu.
Prema dostupnim informacijama i materijalima, to nije slučaj. Najava uvođenja GOO-a svega tjedan dana prije početka nastavne godine prelamanje je preko koljena, koje nisu zaslužili niti učenici niti odgojno-obrazovni radnici, posebice ne nakon iznimno teške dvije nastavne godine u kojima su se morali prilagoditi uvjetima epidemije i posljedicama potresa - upozoravaju iz inicijative. 

Ističu kako je ovako stihijski pristup neprihvatljiv, te pozivaju Grad Zagreb da izradi program izvannastavne aktivnosti na standardima Vijeća Europe i Europske unije, prateći primjere dobre prakse drugih lokalnih zajednica, ali i slušajući potrebe učenika. 

- Potrebno je osigurati kvalitetnu i stručnu edukaciju za one koji će ovu nastavu provoditi, osigurati kvalitetne nastavne materijale, uključiti zainteresiranu stručnu javnost, te osigurati kvalitetnu procjenu učinaka projekta - ističu u GOOD-u, koji gradske vlasti nisu kontaktirali za suradnju.

Fuchs: Nepotrebno uvođenje dodatnog sata

Ministar znanosti i obrazovanja u studiju 24sata istaknuo je kako je mnogo nelogičnosti uvođenja ove izvannastavne aktivnosti, posebno stoga što je građaksi odgoj već uveden kao međupredmetna tema obavezna za sve učenike.

- Zagreb ima problem sa školama, jer one uništene u potresu još nisu obnovljene, pa će i ove godine djeca ići u druge škole kroz dvije ili tri smjene. Traži se smanjenje satnice da se stignu učionice provjetriti, a Grad uvodi dodatni sat - kazao je Radovan Fuchs.