Obavijesti

News

Komentari 35

Baldasar želi povećati prireze; Puljak: To je sramotan potez

Baldasar želi povećati prireze; Puljak: To je sramotan potez
2

Gradonačelnik na odlasku razmišlja jedino o tome kako uzeti novac građanima. Sramota je da se diže prirez, umjesto da se povlači novac iz EU, kaže Puljak

VIDEO

Nakon što je iz splitske Banovine stigla vijest kako gradonačelnik Ivo Baldasar na dnevni red stavlja prijedlog povećanja prireza u Splitu s 10 na 15 posto, oštro je reagirala Marijana Puljak, predsjednica stranke Pametno navodeći kako je riječ o sramotnom potezu. 

-  Gradonačelnik na odlasku razmišlja jedino o tome kako uzeti novac građanima. Sramota je da se diže prirez, umjesto da se povlači novac iz EU fondova, što čine i najmanje općine u Republici Hrvatskoj, a nije u stanju jedan Split, zbog neznanja i bahatosti sadašnje vlasti. Vidimo da planiraju dizati kredit za modernizaciju rasvjete, a svako drugo i najmanje mjesto u Hrvatskoj je to riješilo bespovratnim sredstvima EU fondova. Kredite će dizati i za obnoviti vozni park Prometa, opet nešto što se može riješiti sredstvima EU fondova. Ova gradska uprava svoju nesposobnost da primakne sredstva, iz izvora koji su im na dohvat ruke, rješava novim nametima građanima koji tako financiraju mrežu njihovih uhljeba i vozni park gradonačelnika - istaknula je Marijana Puljak, predsjednica stranke Pametno. 

Tino Jurić/PIXSELL

Baldasar svoj prijedlog objašnjava činjenicom da Grad Split ima najmanju stopu prireza, jer primjerice u Zadru plaćaju 12 posto, u Osijeku 13, u Karlovcu 14 dok u Rijeci imaju prirez od 15 posto. Navodi i kako rastu komunalni, infrastrukturni zahtjevi prema jedinice lokalne uprave pa Gradu treba "svježi" novac da podmire sve svoje obaveze. S povećanjem prireza na 15 posto u gradsku blagajnu slilo bi se minimalno 16 milijuna kuna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Baldasar: Riječ je o privremenoj mjeri

Baldasar je kazao i kako je razlog najavljenog povećanja prireza je loše punjenje gradskog proračuna nakon Vladine odluke o smanjenju poreza na dohodak. Riječ je, dodaje, o privremenoj mjeri. 

- Smanjivanjem poreza na dohodak na državnoj razini Grad Split je izgubio oko 65 milijuna kuna. Raznim mjerama, uštedama i boljom naplatom poreza kompenzirali smo dio, ali ostali smo kratki za 35 milijuna kuna. To bi moglo utjecati na pad standarda građana Splita, a manjak direktno utječe na socijalu, komunalu, školstvo, znanost i sport - kazao je Baldasar.  

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 35
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a