News

Komentari 1

Baltičke zemlje četvoricu ruskih diplomata poslale su u Rusiju

Baltičke zemlje četvoricu ruskih diplomata poslale su u Rusiju

Baltičke zemlje Litva, Latvija i Estonija naredile su odlazak četirima ruskim diplomatima koji rade u veleposlanstvima kako bi pokazale solidarnost s Češkom

Litva šalje kući dva ruska diplomata, a Latvija i Estonija po jednog. Protjerani diplomati koristili su diplomatsko pokriće za špijuniranje, rekao je novinarima litavski ministar vanjskih poslova Gabrielius Landsbergis.

"U EU treba biti manje prikrivenih ruskih špijuna. Naši češki kolege rasvijetlili su njihove dosad neviđene aktivnosti", rekao je.

Češka je prošli tjedan rekla da dva ruska špijuna optužena za trovanje bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja nervnim otrovom u Britaniji 2018. stoje iza eksplozije u češkom skladištu streljiva koja je 2014. godine usmrtila dvoje ljudi.

Litva je u četvrtak pozvala zemlje članice NATO-a na solidarnost s Češkom koja je u subotu protjerala 18 ruskih diplomata, dok je u četvrtak naredila Rusiji da ukloni veći dio svoga diplomatskog osoblja.

Rusija je potom protjerala 20 čeških diplomata.

Rusija optužuje i Poljsku i protjeruje njezine diplomate

Rusija je u petak optužila i Poljsku za uništavanje odnosa te je potvrdila da protjeruje pet poljskih diplomata u znak odmazde za izbacivanje tri ruska.

Dala je rok petorici poljskih diplomata da do 15. svibnja napuste zemlju te je osudila poljsko protjerivanje ruskih diplomata kao "apsurdno".

"Ovo je bila još jedna potvrda da Varšava svjesno nastupa prema daljnjoj degradaciji i destrukciji naših bilateralnih odnosa", rečeno je. 

Poljska je pak osudila rusku odluku o protjerivanju pet njezinih diplomata kao agresivnu akciju čiji je cilj zapaliti odnose sa susjedom, dodajući da si uzima pravo "reagirati na odgovarajući način".

"Odluka ruske strane još je jedan primjer agresivne politike i namjerna gesta čiji je cilj zapaliti odnose sa susjedom i čitavom međunarodnom zajednicom", kaže se u priopćenju poljskog ministarstva vanjskih poslova.

 

Najčitaniji članci