Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
13 komentara

Bananko iz centra: Uzgaja palme banane u Zagrebu...

Zagrepčanin usred grada uzgaja palme banana. Priznaje da mu hladna klima onemogućuje da dobije ukusne žute banane kakve mi poznajemo

Tomislav Miletić
Foto: Tomislav Miletić
13 komentara

Hrvoje Kovač (32) može ljeti uživati ležeći pod palmama banana - u centru Zagreba. Ovaj radnik zagrebačkoga botaničkog vrta, već pet godina u središtu Zagreba, oko svoje kuće u Medvedgradskoj ulici, uzgaja egzotične voćke. Ove je godine na maloj plantaži imao čak 60 palmi banana, a sljedeće će ih godine, kaže, imati između 100 i 120.
- Puno je posla uzgajati banane u ovoj hladnoj kontinentalnoj klimi. Njima treba topline, vlage i svjetla. Zalijevam ih dva puta na dan. U 6.30 sati moram odnijeti 40 kanti vode i to traje gotovo sat vremena. Onda isto radim i čim padne mrak - kaže Kovač i dodaje da mu je teže jer zbog strmog terena ne može nositi po dvije kante istodobno. Priznaje, hladna klima ga onemogućuje da dobije ukusne žute banane kakve poznajemo.
- Slatke banane zahtijevaju puno više topline i svjetla. To im daje šećer. Ja sam probao banane sa svojih palmi i moram priznati da su bljutave. Nisu nimalo slatke. No lijepo izgledaju ove palme usred Zagreba - ponosno kaže Kovač. Ističe da se prolaznici često zaustavljaju pred njegovom ogradom i u nevjerici gledaju vrt. Mnogi fotografiraju “plantažu”, a svi ga pitaju kako je uspio uzgojiti banane. Čak mu i kolege i šefovi u botaničkom vrtu odaju priznanje za uspjeh. Kovač osim banana u vrtu oko kuće uzgaja i drugo “egzotično” voće. Tako se tamo mogu pronaći grejpovi, limuni, naranče, adami i druge ne baš autohtone zagrebačke voćke.
- S obzirom na to koliko ljudi staje i gleda palme, razmišljao sam da od svog vrta napravim mali botanički vrt i počnem naplaćivati ulaz i savjete - šali se Kovač.
BANANE MU NISU JESTIVE
Na “plantaži” u Medvedgradskoj ove su godine narasle tek male zelene banane, nimalo nalik onima koje jedemo. Kovač je već uspio uzgojiti i pune žute, no priznaje da nisu bile jestive. Nedostaje im sunca.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message