Obavijesti

News

Komentari 7

Banci uzeo 5 milijardi eura jer je doma imao problema

Banci uzeo 5 milijardi eura jer je doma imao problema
1

Pljačku stoljeća banke Societe Generale u Parizu iz koje je ukradeno pet milijardi eura izvršio je mešetar dionicama Jerome Kerviel (31)

VIDEO

On je u spomenutoj banci radio kao burzovni mešetar koji je pratio stanje i kretanje dionica na tržištu. Ipak, uz pomoć lažnih transakcija i loših ulaganja uspio je oštetiti banku za pet milijardi eura. Kako bi stabilizirala banku, uprava će morati izdvojiti još dodatnih 14,6 mlrd. kuna. Kolege iz banke opisuju ga kao radišnu i jako povučenu osobu.
- On nije bio član pariške elite koja radi najbolje poslove, ali bio je ljubazan i često je ostajao prekovremeno na poslu - kažu kolege.
Predsjednik uprave Daniel Bouton nakon izbijanja afere ponudio je ostavku, ali je Nadzorni odbor nije prihvatio. Klijentima je poslao pismo u kojemu im objašnjava situaciju u banci.
- Pretrpjeli smo veliku štetu, ali smo istodobno poduzeli sve mjere kako bi je sanirali. Utvrdili smo i propuste u sustavu kontrole te ih ispravili kako se nikada više ne bi ponovili - napisao je Bouton.
Kako bi opstala, banka Societe Generale prodavat će vlastite dionice i time povećati temeljni kapital za 5,5 milijardi eura. Pariška burza do daljnjega ne prodaje njihove dionice.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca