Obavijesti

News

Komentari 14

Banda merkata u zagrebačkom ZOO-u veća za tri člana: 'Bebe su stare tri tjedna, igraju se...'

Banda merkata u zagrebačkom ZOO-u veća za tri člana: 'Bebe su stare tri tjedna, igraju se...'
3

Merkati žive 20-ak godina, njihova skupina naziva se banda i jako su zaposlene životinje, pojašnjava nam direktor ZOO-a Damir Skok. Kopaju podzemne kanale, dva puta dnevno jedu i puno se igraju, čak i odrasli

Naša banda veća je za tri člana. Prije tri tjedna na svijet su došle tri bebe i već sad znatiželjno istražuju svoju nastambu. Toliko su brzi, posvuda su, priča nam uzbuđeno direktor zagrebačkog Zoološkog vrta, Damir Skok.

Tako sad ova banda, kako se naziva skupina merkata, broji ukupno 14 članova. Relativno je mlada, dodaje Skok, obzirom da su parenje mužjaka i ženke počeli prije četiri godine. Svi su zdravi, a mladi se odlično razvijaju. 

- Jednom godišnje nas obraduju s jednim do dva, tri mlada. Ovi su strašno simpatični, već se bore s roditeljima kada ih hranimo, znaju i gricnuti kojeg starijeg ako im uzmu zalogaj - kaže.

Još uvijek ne znaju kojeg su bebe spola jer su premale pa nemaju ni imena. 

- Ne želimo ih uznemiravati i uzimati u ruke, a samim time uznemiravati i mamu. Čini nam se da su dvije ženke i jedan mužjak, ali kroz koji tjedan ćemo biti sigurni - dodaje Skok i opisuje nam kako merkati provode vrijeme. Pa tako saznajemo da su vrlo zaposleni i odmaraju samo kada se zaista umore. A žive 20-ak godina. 

- Puno kopaju, imaju podzemne kanale. Dva puta dnevno jedu, crve i kukce, odmah nas među posjetiteljima prepoznaju pa prate nosimo li im hranu. I jako, jako puno se igraju, čak i odrasli. Uvijek jedan od njih čuva bandu da ne bi neki grabežljivac došao. To je onaj u uspravnom stavu. Pa tako i ZOO-u čuvaju da ne bi neki jastreb ili vrana na mlade - ispričao nam je direktor ZOO-a.