Obavijesti

News

Komentari 14

Banda merkata u zagrebačkom ZOO-u veća za tri člana: 'Bebe su stare tri tjedna, igraju se...'

Banda merkata u zagrebačkom ZOO-u veća za tri člana: 'Bebe su stare tri tjedna, igraju se...'
3

Merkati žive 20-ak godina, njihova skupina naziva se banda i jako su zaposlene životinje, pojašnjava nam direktor ZOO-a Damir Skok. Kopaju podzemne kanale, dva puta dnevno jedu i puno se igraju, čak i odrasli

VIDEO

Naša banda veća je za tri člana. Prije tri tjedna na svijet su došle tri bebe i već sad znatiželjno istražuju svoju nastambu. Toliko su brzi, posvuda su, priča nam uzbuđeno direktor zagrebačkog Zoološkog vrta, Damir Skok.

Tako sad ova banda, kako se naziva skupina merkata, broji ukupno 14 članova. Relativno je mlada, dodaje Skok, obzirom da su parenje mužjaka i ženke počeli prije četiri godine. Svi su zdravi, a mladi se odlično razvijaju. 

- Jednom godišnje nas obraduju s jednim do dva, tri mlada. Ovi su strašno simpatični, već se bore s roditeljima kada ih hranimo, znaju i gricnuti kojeg starijeg ako im uzmu zalogaj - kaže.

Još uvijek ne znaju kojeg su bebe spola jer su premale pa nemaju ni imena. 

- Ne želimo ih uznemiravati i uzimati u ruke, a samim time uznemiravati i mamu. Čini nam se da su dvije ženke i jedan mužjak, ali kroz koji tjedan ćemo biti sigurni - dodaje Skok i opisuje nam kako merkati provode vrijeme. Pa tako saznajemo da su vrlo zaposleni i odmaraju samo kada se zaista umore. A žive 20-ak godina. 

- Puno kopaju, imaju podzemne kanale. Dva puta dnevno jedu, crve i kukce, odmah nas među posjetiteljima prepoznaju pa prate nosimo li im hranu. I jako, jako puno se igraju, čak i odrasli. Uvijek jedan od njih čuva bandu da ne bi neki grabežljivac došao. To je onaj u uspravnom stavu. Pa tako i ZOO-u čuvaju da ne bi neki jastreb ili vrana na mlade - ispričao nam je direktor ZOO-a.   

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca