Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
54 komentara

Bandić još nije dao stipendije: 'Uskrs smo proveli u oskudici'

Iz grada u kašnjenju ne vide problem. Dapače, ističu kako vode 'sustavnu brigu o potrebama najranjivijih skupina građana'. Kada će točno krenuti s isplatama, ne znaju

U Staroj gradskoj vijećnici započela 20. sjednica zagrebačke Gradske skupštine
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
54 komentara

Travanj ima još svega nekoliko dana, akademska godina se bliži kraju, a studentice i studenti još nisu dobili ni kune stipendije, govori nam, tužnim glasom, studentica Zagrebačkog sveučilišta.

Grad Zagreb, naime, još uvijek nije isplatio stipendije učenicima i studentima slabijeg ekonomskog statusa, kao ni učenicima s invaliditetom. Iz grada u kašnjenju ne vide problem. Dapače, ističu kako vode 'sustavnu brigu o potrebama najranjivijih skupina građana'.

- U proteklih jedanaest godina Grad Zagreb je stipendirao 463 učenika i studenata slabijega socijalnog statusa te 458 učenika i studenata s invaliditetom, za što je utrošeno više od 25.000.000,00 kuna - objašnjavaju.

U ZEMLJI SINKOPE Ljudi moji, onaj tko želi živjeti u Zagrebu, taj mora to i platiti

Studenti pak kažu da više ne mogu čekati.

- Ove godine natječaj za Stipendije Grada Zagreba za studente slabijeg socijalnog statusa bio je raspisan nešto ranije nego inače pa su shodno tome i privremeni rezultati bili gotovi ranije, točnije, u siječnju. No, konačni rezultati čekali su se sve do 8. travnja, a potpisivanje ugovora te isplata toliko očekivane stipendije se još uvijek čeka.

Kada će točno učenicima i studentima isplatiti stipendije, u Gradu Zagrebu ne otkrivaju.

- Nakon potpisivanja ugovora o korištenju Stipendija, korisnicima će biti isplaćeni mjesečni iznosi unazad, učenicima od 1. rujna 2018. do potpisivanja ugovora, a studentima od 1. listopada 2018. do potpisivanja ugovora te će se dalje isplaćivati u mjesečnim obrocima - kažu iz Grada.

No ističu i kako se  dodjelom Stipendija nastoji se potaknuti mlade – učenike i studente koji su se zbog invaliditeta, različitih socijalnih, obiteljskih i drugih životnih okolnosti našli u riziku i/ili nepovoljnoj situaciji, na završetak srednjoškolskog i visokoškolskog obrazovanja.

- Stipendiranje učenika i studenata slabijega socijalnog statusa te učenika i studenata s invaliditetom pokazalo se kao izrazito važna aktivnost Grada Zagreba kojom se nastoji pomoći mladima da ostvare ravnopravnu mogućnost pristupa obrazovanju i završetka obrazovanja te ravnopravnog sudjelovanja na tržištu rada - rekli su nam iz Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom.

SVEMOGUĆI BANDIĆ: 'Ja mogu predavati na Oxfordu, Cambridgeu, imam reference...'

Naša sugovornica pak kaže kako joj riječi ništa ne znače.

- Činjenica da će svi novci sjesti retroaktivno ne pomaže puno onima koji su Uskrs morali provesti u oskudici jer jedva krpaju kraj s krajem. Takvim studentima, koji uz obaveze na fakultetu uredno i rade, no i dalje ne mogu pokriti sve troškove, vrijeme je veoma bitan faktor pa bismo ovim putem apelirali na što bržu isplatu stipendija - priča studentica.

U Gradu kažu da će ove godine dodijeliti 30 stipendija učenicima slabijeg socijalnog statusa, 30 stipendija studentima slabijeg socijalnog statusa, tri stipendije studentima poslijediplomskih studija slabijega socijalnog statusa, 21 stipendiju učenicima s invaliditetom i 14 stipendija studentima s invaliditetom.

- ‘Želim da vam ova stipendija osigura što bezbrižniji nastavak učenja te još bolje rezultate u daljnjem obrazovanju - poručio je studentima gradonačelnik Milan Bandić na prošlogodišnjem potpisivanju ugovora o stipendijama.

U PRORAČUNU TEK 30 MILIJUNA Zagreb nema za žičaru? Diže se kredit od 350 milijuna kuna

Kojeg će datuma ove godine učenici i studenti koji su ostvarili pravo dobiti nekakav novac, u Gradu ne znaju. No jedno je sigurno - neće prije nego se na službenoj dodjeli fotografiraju s gradonačelnikom.

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message