News

Komentari 75

Bandić najavio jeftiniji odvoz smeća u Zagrebu za 25 posto

Bandić najavio jeftiniji odvoz smeća u Zagrebu za 25 posto

Razmišljam o tome da ide naputak Čistoći da se u našoj odluci koja u jednom članku glasi da se plastika i papir odvozi najmanje dva puta mjesečno,  to čini svaki tjedan, rekao je u u utorak Milan Bandić

Zagrepčani bi od travnja trebali plaćati jeftiniji odvoz smeća, najavio je u utorak Milan Bandić, koji je rekao i da bi trebali imati češći odvoz plastike i papira. 

Pogledajte video

- Danas razmišljam o tome da ide naputak Čistoći da se u našoj odluci koja u jednom članku glasi da se plastika i papir odvozi najmanje dva puta mjesečno,  to čini svaki tjedan, to je moja preokupacija i da u roku od mjesec dana očistimo grad - rekao je Bandić, piše N1

Najavio je i da će učiniti sve da već od sutra krene naputak da se papir i plastika odvoze četiri puta mjesečno. 

- Ide se ponovno u javno savjetovanje, a odluka će se početi primjenjivati od 1. veljače o fiksnom i varijabilnom dijelu, ali ćemo do 1. travnja preustrojem, pa i kadrovskim, organizacijskim i inim u Čistoći omogućiti da se najmanje 25 posto smanje troškovi odvoza smeća u Zagrebu i to je moja preokupacija u naredna dva mjeseca - rekao je. 

Komentirao je i kadroviranja u Čistoći, odnosno zapošljavanje umirovljenog generala Vlade Šindlera

- Što se tiče gospodina Šindlera, ako su oni prepoznali da on može pomoći da se tamo uvede ako treba i poluvojni ustroj da se napravi red onda ću ja to pozdraviti, inače ne sudjelujem u kadroviranju u podružnicama, o tome brine šefica Holdinga i šefovi podružnica, imaju odriješene ruke - rekao je.

Petek: Bandić izgubio kompas u gospodarenju otpadom

Oporbeni gradski zastupnik Renato Petek u utorak je ustvrdio da je gradonačelnik Milan Bandić izgubio kompas u gospodarenju otpadom, jer najavljuje smanjenje cijene odvoza otpada iako odluka o novoj naplati još nije ni stupila na snagu.

Pod pritiskom javnosti i loših rezultata predsjedničkih izbora Bandić najavljuje promjenu odluke koja nije još ni uvedena 1. veljače, kada bi trebala krenuti nova naplata, istaknuo je Petek na konferenciji za novinare reagirajući na jučerašnju najavu gradonačelnika da će do 1. travnja doći do smanjenja cijene odvoza otpada u Zagrebu za 25 do 30 posto. 

Smatra da je gradonačelnik "potpuno izgubio kompas jer je prije nepunih mjesec dana branio odluku o cijeni fiksnog dijela odvoza otpada od 68,5 kuna".  

Upozorio je i da Zagreb uopće nije spreman za novo gospodarenje otpadom jer nema evidenciju za svih 400.000 korisnika, a ni 110.000 spremnika za miješani komunalni otpad nije čipirano.

Stoga smatra da će se od 1. veljače moći uvesti samo fiksni dio cijene odvoza otpada, bez varijabilnog, jer Čistoća neće moći dokazati u kojem je trenutku kojem korisniku prazni spremnik. 

Nova netransparentna zapošljavanje u Čistoći

Petek je posebno upozorio na nova netransparentna zapošljavanje u Čistoći, u kojoj su od početka ove godine zaposlena tri koordinatora s koeficijentima 6,2, odnosno plaćom od oko 17.000 kuna. 

 "Jedan od njih je general Vlado Šindler, a dva druga koordinatora su Branimir Vulić i Ante Glavan. Nije jasno na temelju kojih natječaja i čijih odluka su oni zaposleni, a nije jasno ni kako oni pridonose većoj čistoći grada u kojemu vlada kaos oko spremnika za smeće", ustvrdio je.

Istaknuo je i da je na zatvorenom dijelu prošlotjedne sjednice Vlade za novog ravnatelja Fonda za zaštitu okoliša imenovan Siniša Kukić, blizak Milanu Bandiću. Smatra da bi to posljedično moglo značiti i više sredstava za Zagreb iz tog fonda koji godišnje  raspolaže s 1,5 milijardi kuna.

Renato Petek (Naprijed Hrvatska- Progresivni savez) osvrnuo se i na novu situaciju između Stranke rada i solidarnosti Milana Bandića i HDZ-a, koje su u koaliciji i na gradskoj i na državnoj razini istaknuvši da iz HDZ-a svakodnevno izlaze informacije o nezadovoljstvu gradonačelnikom.

Smatra da će se razvoj "partije šaha između HDZ-a i Bandića" vidjeti već u petak u Saboru na izglasavanju nepovjerenja ministrici Blaženki Divjak kao i 6. veljače na donošenju GUP-a u Skupštini.

"To će ovisiti o procjeni HDZ-a je li im Bandić i dalje poželjan partner i mogu li nositi sve njegove terete. No, koalicija s Bandićem  jedini je način da HDZ ostane na vlasti u Zagrebu", kaže Petek.

Vezano uz postupanju Gradske uprave u vezi bolnice Srebrnjak i optužbe za nadriliječništvo, Petek upozorava da je u Poliklinici Suvagu 2016. i 2017. također utvrđeno nadriliječništvo i brojne nepravilnosti, no tamo nije bilo smjene ravnatelja ni kaznene prijave.

Petek se upitao i je li  tomu tako zato što je djelatnica Suvaga, a sada ravnateljica te ustanove, Katarina Pavičić Dokoza, navodno u rodbinskim vezama sa zamjenicom gradonačelnika Jelenom Pavičić Vukičević.

Najčitaniji članci