Obavijesti

News

Komentari 254

Bandić: 'NDH je teret koji nas prati i kojeg smo se odrekli...'

Bandić: 'NDH je teret koji nas prati i kojeg smo se odrekli...'

U šumi Brezovica kod Siska svečano je obilježen Dan antifašističke borbe, a nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća u Spomen parku Brezovica, obraćanjem uzvanika istaknuta je važnost ideje antifašizma

VIDEO

 Vijence su položili izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Margareta Mađerić, izaslanica predsjednika Vlade RH ministrica uprave Dubravka Jurlina Alibegović, izaslanstva HAZU-a, veleposlanstava u RH, Grada Zagreba, Sisačko-moslovačke županije i Grada Siska, Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH i Antifašističke lige i drugi uzvanici.

POGLEDAJTE VIDEO: Sa svečane proslave Dana antifašističke borbe izostao državni vrh

Pokretanje videa...

00:32

 U ime organizatora svečanosti predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske (SABAH) Franjo Habulin je u povodu 75. obljetnice ustanka protiv fašizma pozdravio prvotno borce, a onda sve građane Hrvatske.

 Rekao je da Hrvatska ne bi bila ista bez antifašističke borbe, dodavši da 'desničari tu istinu još nisu spoznali, nego krivotvore činjenice misleći da će one zbog toga nestati'.

"Antifašizam je bila  borba svih naroda Hrvatske, a vodeću su snagu činili komunisti na čelu s Titom. Većina boraca se borila za slobodu ili da izbjegnu logore i smrt", izjavio je Habulin. Kazao je i da se Dan Europe slavi kada i dan pobjede nad fašizmom, na dan svih slobodnih građana. 

 Habulin je također ustvrdio da se 'antifašističke borce demonizira', da se uništavaju spomenici i spomen ploče, a društvo pred tim zatvara oči.  "Nasuprot tome imamo snage da se odupremo tim tokovima. Ne treba nam zajedništvo u laži, nego zajedništvo u borbi za slobodu", kaže Habulin. 

antifasizam

 Na obilježavanju izaslanici predsjednice Republike, Hrvatskog sabora i Vlade

 Svečanom obilježavanju je nazočila i položila vijenac, izaslanica predsjednika Vlade RH Tihomira Oreškovića ministrica Jurlina Alibegović, koja je rekla da Hrvatska stoji pred novim izazovima, kao što su nedovoljno obrazovanje, starenje stanovništva, ekonomska nestabilnost.

 Rekla je da ti problemi nisu ni blizu grozotama Drugoga svjetskog rata, i kako je danas prilika za zahvalu borcima protiv fašizma koji su se opredijelili za suvremene vrijednosti. "Antifašizam je utkan u Ustav RH, kao i sloboda, ravnopravnost, demokracija i vladavina prava", kazala je Jurlina Alibegović.

 Izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora akademika Željka Reinera, saborska zastupnica Margareta Mađerić je rekla da se ne smiju zaboraviti životi ljudi koji su se borili za slobodu.

 "Nitko ne smije omalovažavati hrabrost, živote i žrtvu koju su tada podnijeli borci za stvaranje današnje slobodne i demokratske Hrvatske", kazala je Mađerić. 

 Izaslanik predsjednice države Grabar-Kitarović, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić kazao je da su se Hrvati odlučno borili protiv fašizma i nacizma, i da se stoga moraju boriti za svoju sadašnjost, ali i budućnost

 "Ne zaboravimo prošlost, nego učimo iz nje", naglasio je.

 "Hrvatska ne bi bila ista bez hrvatskih partizana, doprinijela je borbi protiv fašizma u cijeloj Europi, a NDH je teret koji nas prati i kojeg smo se odrekli i osudili ga", rekao je Bandić. 

 Naglasio je da se hrvatska budućnost mora graditi na solidarnosti, uvažavanju, ravnopravnosti, da je antifašizam jedna od najvećih vrednota, a pokret protiv fašizma i nacizma pokret utemeljen na najvišim demokratskim načelima i negaciji ideoloških postavki.

antifasizam

Ikić Baniček: čini se kao da borba ide ispočetka i da partizani rat već nisu jednom dobili 

Središnje obilježavanje Dana antifašističke borbe, 22. lipnja, u šumi Brezovica kraj Siska, organizirali su Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske, Grad Sisak i Sisačko-moslavačka županija, a sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček rekla je  kako "važnost nije samo u obilježavanju ovoga dana, nego je to i borba protiv stvaranja neofašizma".

 Ističe da se protiv novog fašizma mora boriti, 'jer se čini kao da borba ide ispočetka i da partizani rat već nisu jednom dobili'. 

 "Idemo u borbu u kojoj nema pušaka i bombi, ali smo napadnuti lažima i podvalama. Relativiziranjem žrtava i zločinaca, kao i morala, zamagljuje se razlika između 'nas i njih', pa će oni pobijediti a mi izgubiti. Onda će bilo tko, pa i notorni neofašist kojem su dali zadatak da nam ubije kulturu, moći za sebe reći da je antifašist, iako po mom znanju antifašisti ne nose ustaške kape", izjavila je Ikić Baniček.

 Također je rekla da je 'antifašizam crta obrane za slobodu, a oni koji su iza te crte bore se za zlo'.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 254
VIDEO

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...
VREMENSKA PROGNOZA

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...

Prema norveškoj stranici yr.no, temperature će idućeg tjedna u dijelovima Hrvatske ići i ispod nule. U Zagrebu, primjerice, će idućeg utorka najniža temperatura biti 1 stupanj Celzijusov.

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda
REAKCIJA PREDSJEDNIKA

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda

Nakon odluke Ustavnog suda obraćanje javnosti najavio je vođa SDP-a Peđa Grbin, a Zoran Milanović kratko se na Facebooku oglasio znakovitom porukom
Neslužbeno doznajemo: Ustavni sud odlučio da Milanović ne može biti na listi za izbore!
PRATITE NA 24SATA

Neslužbeno doznajemo: Ustavni sud odlučio da Milanović ne može biti na listi za izbore!

Šef SDP-a Peđa Grbin objavio da postoji plan B u slučaju da Ustavni sud odluči da se Milanović ne može kandidirati dok je predsjednik