Obavijesti

News

Komentari 33

'Bandić obmanjuje, nije samo drvo gorjelo nego sav otpad...'

'Bandić obmanjuje, nije samo drvo gorjelo nego sav otpad...'
1

Jasno se vidi da su osim namještaja gorjeli i madraci, tepisi, tapisoni i sve ostalo što građani odlažu u glomazni otpad. Osim toga, gradske su vlasti morale jučer sustavno i odgovorno komunicirati s ugroženim građanima

VIDEO

Nakon sinoćnjeg požara na Jakuševcu, reagirao je i gradski zastupnik SDP-a Renato Petek. Tvrdi kako su ljudi postali žrtve nerada i propusta Milana Bandića i Zagrebačkog holdinga, dokazano je i u ovom slučaju s požarom. Profit s frakcijama otpada ostvaruju samo njegovi kumovi i prijatelji, a građanima osim skorašnjeg poskupljenja prijetilo i zagađenje zraka. 

Pokretanje videa...

01:52

Njegov status prenosimo u cijelosti:

- Zagreb se morao suočiti s potencijalno opasnim požarom kako bi na vidjelo izašle informacije i pitanja na koje se inače ne obraća toliko pažnje dok sustav kako tako funkcionira:

Toksikolog: Ako morate ići van, bolje otputujte izvan Zagreba...
Toksikolog: Ako morate ići van, bolje otputujte izvan Zagreba...

1. Gorio je miješani glomazni otpad na platou ZGOS-a

Jučer i danas slušamo laži i obmane g. Bandića i g. Kalinića te ostalih članova stranke BM365 iz Jakuševca i Novog Zagreba kako je gorjela „drvena građa i ostaci namještaja“ na „reciklažnom dvorištu“. Požar je bio na platou ZGOS-a koji koristi zagrebačka Čistoća za sortiranje glomaznog otpada, ne u reciklažnom dvorištu. Na fotografijama i snimkama jasno se vidi da su osim namještaja gorjeli i madraci, tepisi, tapisoni i sve ostalo što građani odlažu u glomazni otpad. Osim toga, gradske su vlasti morale jučer sustavno i odgovorno komunicirati s ugroženim građanima zbog dima i smrada, te redovno izvještavati javnost o rezultatima testiranja kvalitete zraka po svim relevantnim, a ne samo nekim parametrima testiranja za koje su oni uzeli uzorke.

Maras proziva Bandića: 'Reci tko je odgovoran za požar'
Maras proziva Bandića: 'Reci tko je odgovoran za požar'

2. Pretrpani plato bez adekvatne protupožarne zaštite

Navedeni plato nije primjeren za toliku količinu glomaznog otpada koliko ga je do jučer bilo tamo. Tko je prisilio ZGOS da primi neprimjerenu količinu otpada? Također, vatrogascima su vodu dovozili u kamionima. Što se dogodilo tijekom požara sa sustavom hidrantske mreže zaštite od požara što građani u okviru ugovora (60 mil. kn. godišnje!) za održavanje Jakuševca plaćaju tvrtkama g. Penave (Tigra), g. Pripuza (Eko-flor) i g. Hrženjaka (HIS) i g. Greguraša (CIAK)? Naime, prema zakonskim se propisima, kao i ugovoru, taj sustav mora održavati i provjeravati jednom godišnje. Ugovorom su regulirani i radovi na istom. Jesu li oni realizirani? Također, gdje je jučer na početku požara bio djelatnih navedenih tvrtki upravitelja kako bi vatrogasce uputio u sustav zaštite od požara? Navedena pitanja proizlaze iz činjenice da se voda za gašenje do požarišta dovozila kamionima Vodoopskrbe. Već sam davno tvrdio da taj posao trebaju i mogu raditi gradske tvrtke, Čistoće, Vodoopskrbe i odvodnje, Centar za gospodarenje otpadom, ZGOS itd.

Zavod: Dva puta smo mjerili i nema opasnosti za Zagrepčane
Zavod: Dva puta smo mjerili i nema opasnosti za Zagrepčane

3. Otkud toliki glomazni otpad uz odlagalište Jakuševec, zašto isti nije bio zbrinut?

Prošle su godine građani zbog nemara Holdinga i zbog nereguliranih odnosa s tvrtkom g. Pripuza bili izloženi ugrozi jer se nisu praznili kontejneri s otpadnom plastikom. Čistoća nije imala više kapaciteta s privremenim skladištem, a tvrtka g. Pripuza nije željela preuzimati isti po starim cijenama. Sada se dogodilo isto, samo s glomaznim otpadom. Plato služi za sortiranje otpada, a potom se isti odvozi po ugovoru o zbrinjavanju glomaznog otpada s jednom o tvrtki iz grupacije g. Petra Pripuza za što smo po toni plaćali 660 kuna. Nedavno potpisan ugovor je navodno s iznosom od 1320 kn po toni! Bandić je stvorio sustav snažnih privatnih tvrtki koje su narasle i u suradnji s Gradom, a koje ga sada, ako žele, mogu ucjenjivati oko cijena, dok su Grad i Holding nemoćni jer nemaju potrebne dozvole za rad pri oporabi i recikliranju otpada.

Je li napokon na Jakuševcu u dim otišla i Bandićeva karijera?
Je li napokon na Jakuševcu u dim otišla i Bandićeva karijera?

Holding kao i u slučaju s plastikom, nije reagirao na vrijeme te na vrijeme proveo novi natječaj, a stari je već bio istekao, pa se stigao gomilao otpad do razine potpune pretrpanosti. Uprava Holdinga je nesposobna ili to radi s namjerom prikazivanja Čistoće kao nesposobne kompanije, možda kako bi ju privatizirali. Osim toga, na njima je odgovornost i oko mjesta za skladištenje. Kao i u slučaju plastike, što sam ukazivao, Čistoća nema adekvatna skladišta za privremeno korištenje, dok Robni terminali na Žitnjaku idealne prostore, uz to i s potrebnim dozvolama, iznajmljuje. Odgovornost je i na Bandiću jer u holdingu ionako ništa ne rade na svoju ruku.

Što su u Gradu netransparentniji i ostajemo bez relevantnih odgovora, kod građana sumnja s pravom raste.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 33
VIDEO

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava